Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Răsturnări politice în Europa Centrală: opoziția victorioasă în Cehia, cancelarul Kurz demisionează

babis_kurz.jpg

Premierul ceh Andrej Babis (stânga imaginii) și omologul să austriac Sebastian Kurz la Viena, în 2015
Sursa imaginii: 
Bundesministerium für Europa, Integration und Äusseres via Wikimedia Commons

Alegerile de sâmbătă din Republica Cehă au dus la răsturnarea din funcție a controversatului premier Andrej Babis. Iar în Austria vecină, cancelarul Sebastian Kurz a demisionat pe fondul unor acuzații de corupție.

După cum remarcă CNN, alegerile au avut loc la doar câteva zile după dezvăluirile Pandora Papers privind activitățile financiare controversate întreprinse de Babiš și alți lideri mondiali. Raportul susține că premierul ceh a mutat în secret 22 de milioane de dolari prin companii offshore pentru a cumpăra o proprietate pe Riviera Franceză în 2009, înainte de a intra în politică.

În timp ce Deutsche Welle amintește că înainte de votul de sâmbătă, Babis a condus un guvern de coaliție minoritară format din formațiunea sa ANO și social-democrați, cu sprijinul comuniștilor.

De-a lungul campaniei, Babis s-a pronunțat contra cererilor de azil și primirii de refugiații, chiar dacă Republica Cehă nu găzduiește foarte mulți. El a condamnat, de asemenea, planurile UE privind schimbările climatice.

El nu a exclus formarea unei coaliții cu formațiunea Libertate și Democrație Directă, un partid care militează pentru ieșirea din UE și care speră să organizeze un referendum privind apartenența țării la NATO.

Dar, după cum titrează Le Monde, spitalizarea președintelui Cehiei suspendă formarea guvernului. Președintele Milos Zeman a ajuns la terapie intensivă imediat după o întâlnire cu premierul Babis.

Acesta a fost învins de coaliția Împreună a lui Petr Fiala, dar Milos Zeman trebuie să-l desemneze oficial.

”La început, rezultatele parțiale publicate de site-ul oficial al alegerilor i-au dat un avans confortabil prim-ministrului. Dar decalajul a dispărut, iar rezultatul s-a schimbat odată cu numărătoarea voturilor din marile orașe”.

Le Figaro notează că, din punct de vedere constituțional, este atribuția președintelui să desemneze noul prim-ministru. Înainte de alegeri, președintele Zeman sugerase că-l va alege tot pe Andrej Babis. Deja bolnav, acest președinte pro-rus, pe care starea sănătății l-a forțat să voteze de acasă, l-a întâlnit pe Andrej Babis pentru discuții informale duminică dimineață, înainte de o întâlnire oficială programată miercuri, potrivit anturajului său.

O figură ”divizantă”

Demisia cancelarului austriac Sebastian Kurz este un alt subiect de interes în presa internațională.

Văzut în multe părți ale Europei, în special în Germania, ca o figură proaspătă și dinamică a unui nou val conservat, dl Kurz este, de asemenea, privit de mulți ca o figură divizantă, scrie The New York Times: ”Boicotul său la Pactul de migrație al ONU în 2019 și reducerea beneficiilor pentru persoanele care solicită azil în Austria au inspirat paralele cu omologul său ungar, Viktor Orban...”

The Local Austria vorbește despre dificultățile în crearea unei noi coaliții: ”Austria este în prezent condusă de un guvern de coaliție între ÖVP, conservator, al lui Kurz și Verzi. Partidul ÖVP a spus până acum că rămâne alături de cancelar. Cu toate acestea, Verzii au spus că „acuzațiile sunt foarte grave” și au început să se distanțeze de Kurz.

Ei le-au cerut conservatorilor să găsească o „persoană impecabilă” care să poată îndeplini funcția. Șeful Verzilor, spune că va explora acum alte posibilități cu celelalte partide parlamentare și a spus că a devenit „extraordinar de dificil” să lucrezi cu ÖVP” , transmite publicația austriacă.

”Deși nu mai este cancelar, dl Kurz va fi în continuare o figură importantă în politica austriacă”, comentează BBC:

”În calitate de lider al partidului său, el va fi prezent la ședințele de cabinet.

Unii membri ai partidului lui Kurz speră că demisia sa va fi temporară și el va putea reveni. Alții spun că cele două investigații de corupție și prăbușirea ultimului său guvern de coaliție cu Partidul Libertății de extremă dreaptă în 2019, înseamnă că a venit timpul ca dl Kurz să plece complet din politică”.

Demisia are reverberații politice și în Grecia, scrie Kathimerini. Liderul SYRIZA, Alexis Tsipras, a declanșat un atac asupra guvernului, susținând că majoritatea a blocat eforturile din Comisia parlamentară pentru instituții și transparență de a pune sub control ceea ce susține că sunt sondaje de opinie politizate, publicate în mass-media greacă.

Potrivit lui Tsipras, demisia lui Kurtz ”este un semn că transparența și controlul funcționează în Austria, pe când în Grecia este liniște”.

 
Revista presei internaționale din 11 octombrie 2021