Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ar trebui Uniunea Europeană să revină la o formulă mai restrânsă?

polonia_ue.png

Jumătate de milion de oameni au protestat pe străzi în Varșovia, Gdansk și alte mari orașe ale Poloniei, după ce Curtea Constituțională a țării a decis prevalența dreptului național în raport cu cel comunitar, 10 octombrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Polonezii au ieșit în mare număr în stradă, pentru a apăra apartenența țării lor la Uniunea Europeană, după ce instanța constituțională a pronunțat superioritatea dreptului național asupra celui comunitar. Dar unii comentatori se întreabă dacă nu cumva Uniunea Europeană ar trebui să revină la o formă mai restrânsă, dar mai coerentă.

Financial Times se teme că UE nu are un instrument adecvat împotriva unor astfel de derapaje:

Hotărârea tribunalului constituțional polonez este un atac direct asupra ordinii juridice a UE, liantul care ține UE unită. Marea Britanie s-a retras din UE; Polonia își afirmă independența constituțională în timp ce rămâne în interior. Din păcate, UE nu are un mecanism viabil pentru expulzarea unui membru ca urmare a încălcării grave a normelor sale. Comisia va întreprinde aproape sigur acțiuni în justiție, amenințând cu amenzi mari dacă Polonia refuză să se conformeze. Și din păcate, polonezii vor plăti prețul pentru fanatismul guvernului”.

Pentru Bloomberg, întrebarea cheie este acum când guvernul va decide să publice hotărârea în Monitorul Oficial, făcând-o astfel obligatorie din punct de vedere juridic: ”După o hotărâre din octombrie 2020 care a interzis efectiv avortul și a declanșat luni de proteste pe stradă, a așteptat publicarea până în ianuarie...”.

 

Comisia, sub presiune

Politico notează la rândul său că guvernul polonez o pune pe Ursula von der Leyen sub presiune. Comisia Europeană are la dispoziție instrumente puternice, dar speră să evite ruptura cu Varșovia:

Comisia are acum mai multe opțiuni: declanșarea noului mecanism care leagă finanțarea europeană de criteriile statului de drept; suspendarea aprobării planului de redresare al Poloniei și lansarea unei proceduri judiciare - sau o combinație a acestor măsuri.

Dar multe depind de calculele politice ale lui von der Leyen și de modul în care Varșovia alege să-și joace cărțile.

Implementarea planului de redresare al blocului și Acordul verde european sunt două obiective care necesită cooperarea Poloniei pentru a reuși pe deplin”.

Euronews citează un purtător de cuvânt care vorbește despre o situație fără precedent, în care deciziile nu vor fi luate cu ușurință. ”Este clar, totuși, că nu vom ezita să folosim toate puterile noastre în temeiul tratatelor”, a spus sursa citată de Euronews.

Aceste măsuri includ penalități financiare și posibilitatea de a bloca banii alocați Poloniei în cadrul fondului de recuperare.

 

S-a extins prea mult Uniunea Europeană?

Le Figaro atenționează că Ungaria și Polonia au contestat în fața justiției UE noul mecanism care riscă să le lipsească de finanțare europeană, într-un climat exacerbat de controversata decizie a Curții Constituționale poloneze:

Dispozitivul contestat de cele două țări este fără precedent. Permite suspendarea sau reducerea plății fondurilor europene către un stat în cazul încălcării principiilor statului de drept - lupta insuficientă împotriva conflictelor de interese, lipsa independenței sistemului judiciar, care subminează sau riscă să dăuneze intereselor financiare ale UE.

Rezultatul unui compromis dificil în timpul adoptării bugetului pe termen lung al UE la sfârșitul anului 2020 și cerut de mult de țările „frugale”, în frunte cu Țările de Jos, acest „mecanism de condiționalitate” nu a fost încă pus în aplicare.

Ungaria și Polonia își văd, de asemenea, validarea planurilor lor de recuperare. Iar recentul tunet provocat de instanța poloneză riscă să întârzie și mai mult aprobarea celui al Varșoviei, constând din 23,9 miliarde de euro subvenții și 12,1 miliarde împrumuturi”.

Și tot în Franța, Les Echos găzduiește un articol de opinie care se întreabă dacă nu cumva Europa va fi mai puternică dacă va fi mai mică, dar mai unită:

Punerea sub semnul întrebării de către Polonia a uneia dintre bazele Uniunii ar trebui să dea naștere la o reflecție asupra integrării europene, dar și asupra extinderii acesteia.

Aceste atacuri repetate împotriva unei instituții atât de importante a Uniunii ne determină să medităm la două întrebări fundamentale legate de nivelul de integrare a comunității, dar și - mai presus de toate - asupra sferei sale geografice.

Confruntată cu noile provocări care se așteaptă - retragerea, chiar și concurența Statelor Unite, ascensiunea Chinei, fluxurile migratorii, încălzirea globală - Europa trebuie să vorbească cu o singură voce puternică și fără a risca să fie „înjunghiată pe la spate” de către unul dintre membrii săi.

Reorientarea Europei către membrii săi istorici - Europa celor 12 sau 15, la care se pot adăuga statele cu adevărat interesate de o integrare profundă - cu o dezvoltare economică și o cultură apropiate, pare acum esențială pentru a garanta dezvoltarea.

Sau chiar pur și simplu supraviețuirea Europei la nivel global. Motto-ul Uniunii „Uniți în diversitate” ar putea fi apoi transformat în „Mai puternici, mai uniți”.

 
Revista presei internaționale din 12 octombrie 2021