Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eric Zemour, noua stea în ascensiune a politicii franceze. Este el un Donald Trump?

zemmour.png

Éric Zemmour
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

O nouă stea a politicii pare să se ridice în Franța. Un recent sondaj l-a dat pe polemistul Eric Zemmour pentru prima dată în fața Marinei Le Pen și, prin urmare, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2022. Dar poate el să să creeze o surpriză? Comentatorii nu par convinși de aceasta.

De la lansarea cărții sale, ”Franța nu și-a spus ultimul cuvânt”, polemistul condamnat deja pentru incitare la ură rasială a continuat să urce în sondaje, observă cotidianul belgian Le Soir, citat de Courrier International. Unul dintre acestea, de la Harris Interactive Institute, îl arată pentru prima dată în fața Marinei Le Pen, cu 17% față de 15% . Un trăsnet căzut din senin...

Iar susținătorii lui Zemmour vor să creadă că, la un moment dat, nimic nu le va sta în cale. Nici măcar „cadavrele din dulap”. Cum ar fi fotografia jurnalistului luând prânzul, în ianuarie 2020, cu Jean-Marie Le Pen, în compania fiicei lui Joachim von Ribbentrop, ministru al celui de-al treilea Reich, executat în 1946 la Nürnberg.

Sau numărul tot mai mare de mărturii ale femeilor care vorbesc despre hărțuire sexuală. Ori faptul că nu are nici program, nici o distribuție guvernamentală, nici un început de majoritate.

Așadar,  poate el reuși uniunea pe care o speră între „burghezia patriotică” și clasele populare?  Niciun analist serios nu crede că Zemmour ar putea câștiga alegerile prezidențiale. Dar toți recunosc că polemistul „încurcă” campania într-o asemenea măsură încât toate ipotezele sunt acum posibile pentru a doua rundă. Și că, în acest stadiu, cel care ar „beneficia” de candidatura polemistului se numește Emmanuel Macron, crede Le Soir.

 

O posibilă provocare pentru Macron

The Spectator scrie că Zemmour este detestat de cei care se gândesc corect la Paris și este condamnat ca un instigator, deși intelectul său redutabil și talentele sale polemice sunt recunoscute pe scară largă.

”Apărător fără perdea al valorilor franceze împotriva ideologiei islamice, acest fiu al exilaților evrei algerieni a fost condamnat în numeroase ocazii pentru atacurile sale împotriva islamului.

Dar cum stă Macron? Opoziția sa pare atomizată. Dar sondajele, în special cele bazate pe ipoteze, au o valoare limitată. Absenteismul rămâne, probabil, cel mai mare partid din Franța, ceea ce face ca toate previziunile să fie perfide.

Prietenii lui Zemmour speră totuși că pot mobiliza „alegătorii până acum tăcuți”. Dacă este adevărat, Macron s-ar putea trezi cu o adevărată provocare din partea dreaptă”.

Le Figaro observă că, în ultimii patru ani, dreapta s-a tot luptat să nu fie prinsă în clești, între Emmanuel Macron și Marine Le Pen.

Și iată că erupția neașteptată a lui Eric Zemmour și afirmarea previzibilă a lui Édouard Philippe complică jocul.

În timp ce Politico titrează: Franța este fascinată de Eric Zemmour un „Trump francez”.

Povești de viață și vederi similare

La fel ca Donald Trump, Eric Zemmour câștigă partida împotriva rivalilor săi și a presei. Trump și Zemmour au povești de viață și vederi similare. Trump a câștigat o expunere uriașă la Fox News și prin propriul reality-show, în timp ce Zemmour și-a făcut numele în emisiunile TV populare și pe canalele de știri non-stop.

Amândoi își fac o virtute din faptul că nu sunt politicieni de carieră. La fel ca Trump, Zemmour a ocupat peisajul media cu un amestec de postări excesive și promisiuni de abordare dură a imigrației, una dintre problemele cheie ale alegerilor.

Recent, el a sugerat reintroducerea prenumelor catolice pentru copiii de origine franceză pentru a îmbunătăți integrarea imigranților și a anunțat că este în favoarea deportării tuturor „delincvenților” străini.

Dar este, cu adevărat, Eric Zemour un Donald Trump? Nu tocmai, crede Le Point. Revista i-a adresat această întrebare unui fost ambasador francez la Washington, care l-a urmărit îndeaproape pe fostul locatar de la Casa Albă.

Trump este o „fiară a scenei” , capabil să anime întâlniri gigantice unde trezește entuziasmul publicului. În niciun moment nu menționează un program; discursurile sale nu sunt altceva decât un dialog neîntrerupt cu participanții ale căror temeri, prejudecăți și pasiuni le flatează; el se plasează la nivelul lor, le folosește vocabularul și știe să le aprindă emoțiile în beneficiul său.

Trump și de altfel și Boris Johnson, sunt înzestrați cu o carismă incontestabilă, esențială pentru un candidat populist.

În acest domeniu, Eric Zemmour încă nu a demonstrat că este capabil să „încălzească o cameră”, politic și fizic. Până acum, îl vedem trezind interesul conservatorilor clasici care îi apreciază cultura; rămâne să facă același lucru cu Vestele Galbene, într-un alt registru, mai popular.

În plus, Trump și Johnson au preluat controlul unuia dintre cele două mari partide din țara lor și, prin urmare, s-au putut baza pe logistica și legitimitatea pe care acestea le-au adus candidaturii lor. Nimic de genul acesta pentru Eric Zemmour, spune Le Point.

 
Revista presei internaționale din 13 octombrie 2021