Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Winter is coming” – Uniunea Europeană sub presiunea energetică

Tema energiei este una intens comentată în presa europeană - și nu numai – după ce Bruxelles-ul a anunțat un plan de măsuri pentru limitarea creșterii prețurilor. Energia nucleară este un alt subiect care suscită interesul.

UE analizează posibila manipulare a prețului energiei , scrie EU Observer.

Bruxelles investighează posibile „practici manipulative sau abuzuri” ale companiilor care produc și furnizează gaze naturale către Europa și dacă anumite tipare comerciale au influențat creșterea prețului. Anunțul face parte dintr-un „set de instrumente” atât la nivel național, cât și european, pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie asupra întreprinderilor și gospodăriilor vulnerabile.

”Winter is coming” – titrează The Washington Post.

”În timp ce unele țări au cerut blocului să se miște mai repede și să revizuiască în mod substanțial piețele de gaze și electricitate, UE are o capacitate limitată de a interveni direct în politicile energetice ale statelor sale membre

Este probabil ca problema să domine viitorul summit al UE de săptămâna viitoare.

Continentul european nu este singur în criza energetică. De cealaltă parte a Canalului Mânecii, Marea Britanie se luptă cu lipsa de combustibil și cu panica de la benzinării, în timp ce China raționalizează electricitatea.

Criza globală este parțial produsul secundar al turbulențelor economice induse de pandemie. Când covid-19 a închis lumea, consumul de energie a scăzut și prețurile, la fel. Dar economiile au revenit rapid și cererea a crescut, ceea ce a dus la saltul prețurilor.

În același timp, o iarnă europeană neobișnuit de rece anul trecut a epuizat stocurile, iar fenomenele meteo din Marea Nordului au dus la o producție mai mică decât se aștepta din partea turbinelor eoliene.

Dar criza evidențiază și dependența UE de importurile de energie. Rusia este principalul furnizor al blocului pentru petrol, gaze naturale și combustibili fosili solizi, cum ar fi cărbunele - o relație care lasă Europa periculos de vulnerabilă în fața președintelui rus Vladimir Putin”.

France 24 transmite că Rusia s-a declarat gata în ultimele zile să mărească livrările către Europa, dar pare dispusă să facă acest lucru în cadrul unor noi contracte pe termen lung.

”Criticii acuză Rusia că profită de situație pentru a face presiuni pentru mai multe contracte pe termen lung, întrucât UE încearcă să-și diversifice furnizorii și să pună în funcțiune noua conductă de gaz Nord Stream 2”.

 

Este energia nucleară o sursă curată?

Reacții și comentarii numeroase și în ce privește energia nucleară, după ce președintele Emmanuel Macron a detaliat modul în care a imaginat tranziția ecologică și digitală.

Potrivit Eurotopics, el a propus investiții masive în energia nucleară, despre care consideră că este ideală pentru atingerea obiectivelor climatice. Cuvintele sale sunt corelate cu oferte comerciale concrete: la scurt timp după anunțurile lui Macron, EDF a înaintat Poloniei o propunere de construire a patru până la șase reactoare nucleare.

Atomul, o opțiune bună pentru Polonia, crede Gazeta Wyborcza:

„Francezii estimează că oferta ar conferi Poloniei o sursă de energie electrică timp de cel puțin 60 de ani, care ar acoperi aproximativ 40% din nevoile actuale ale țării, permițându-i astfel să se apropie de neutralitatea climatică. Conform calculelor lor, construcția de reactoare în Polonia ar putea crea până la 25.000 de locuri de muncă. În plus, ar reduce emisiile de CO2 cu 55 de milioane de tone în fiecare an.

”Da, pentru energia nucleară, dar nu neapărat franceză”, este de părere Rzeczpospolita.

„Guvernul polonez a dorit să-și aleagă partenerul până la sfârșitul anului 2021, dar a rămas în urmă din cauza încetinirii procesului de ratificare a unui acord cu americanii.  Termenul limită pentru formularea unei propuneri americane pentru Polonia expiră în toamna anului 2022. Până atunci, și sud-coreenii ar fi trebuit să își prezinte și ei oferta. Va trebui să așteptăm acest termen înainte de a putea lua orice decizie cu privire la această ofertă. ... Prin urmare, va trebui să fim răbdători”.

În timp ce ziarul german Handelsblatt își arată nemulțumirea:

”Franța face politica faptului fapt împlinit. Parisul face presiuni pentru ca energia atomică să fie clasificată ca o tehnologie verde. Berlinul se opune. Cu toate acestea, guvernul francez nu este izolat în UE și poate conta pe sprijinul a zece membri. Dacă viitorul guvern german vrea să evite o mare ceartă cu Parisul, nu va avea altă opțiune decât să cedeze presiunilor franceze de la Bruxelles și să pună acest subiect delicat în așteptare. Energia nucleară rămâne un conflict înghețat în relațiile franco-germane ”.

 
Revista presei internaționale din 15 octombrie 2021