Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ar fi corect ca nevaccinații să plătească tratamentul pentru Covid-19?

covid-19-5070668_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Presa internațională continuă să scrie despre pandemie, dar în tonuri diferite. Acolo unde rata vaccinării este ridicată, se vorbește despre normalizarea vieții. În schimb, îngrijorările persistă acolo unde oamenii ezită să se vaccineze.

La o lună de la începerea anului școlar, ratele de infecție rămân scăzute chiar și în rândul copiilor nevaccinați, constată El Pais. Situația îi face pe experți să creadă că imunitatea de turmă este aproape, în condițiile în care populația este vaccinată în proporție de peste 80%.

Temerile care se răspândeau în Spania în urmă cu o lună , legate de întoarcerea la școală a 5,2 milioane de elevi cu vârsta sub 12 ani, au făcut acum loc optimismului. Experții consideră că momentul în care elevii cu vârsta de peste șase ani din școlile elementare nu vor mai trebui să poarte măști de față nu este departe.

Transmiterea comunitară a scăzut foarte mult și foarte rapid, iar acest lucru, împreună cu măsurile de protecție care au fost menținute în școli, a fost suficient chiar și cu o variantă atât de contagioasă precum Delta, scrie ziarul spaniol.

 

Dezastru în Rusia

În Rusia, în schimb, pandemia ucide din ce în ce mai mulți oameni, titrează Le Monde.

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, Rusia a anunțat că a înregistrat peste 1.000 de decese în 24 de ore. Iar campania de vaccinare s-a blocat.

Doar 32% dintre ruși sunt complet vaccinați, potrivit site-ului de specialitate Gogov. Populația este suspicioasă, în timp ce Rusia este țara cea mai afectată din Europa.

SARS-CoV-2 se răspândește, în timp ce restricțiile guvernamentale de sănătate sunt limitate. Totuși, mai multe regiuni au reintrodus cerința de a se prezenta coduri QR pentru a accesa locurile publice.

Kremlinul, dornic să mențină economia în viață, a refuzat să instituie restricții majore, precum izolare, la nivel național. În același timp, a considerat „inacceptabilă” rata scăzută de vaccinare.

Le Monde mai amintește că rușii se confruntă cu o reducere a nivelului de trai din 2014, ceea ce a făcut să scadă popularitatea guvernanților. Kremlinul a asigurat, de asemenea, că sistemul medical este capabil să găzduiască numărul tot mai mare de persoane bolnave.

 

”Super Duminica” din Noua Zeelandă

The Guardian vorbește despre inedita campanie de vaccinare din Noua Zeelandă. Puteți, de exemplu, să vă vaccinați în cabina unui avion Dreamliner. Sau pe un circuit de curse. Dar chiar și stând la coadă la fast-food.

Pe măsură ce numărul zilnic de cazuri Covid crește și regiuni ale țării sunt blocate, guvernul se află într-o cursă contra cronometru, încercând să crească ratele de vaccinare pentru a întrerupe răspândirea.

Pe aceeași temă, The New York Times vorbește despre un „Vaxathon”, ca metodă de încurajare a vaccinării.

Evenimentul a fost unul dintre zecile organizate în toată țara pentru „Super Duminica”, un efort de vaccinare de o zi organizat de Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă.

Scopul a fost de a bate recordul național pentru cele mai multe doze administrate în 24 de ore – cel anterior fusese de 93.000. Au fost disponibile aproximativ 350.000 de doze de vaccin. Până la ora 20:00, fuseseră consumate aproape 130.000.

 

Controversă în Bulgaria

O dezbatere a luat amploare în Bulgaria, confruntată cu o rată foarte scăzută a vacinării: este corect ca persoanele neimunizate să plătească tratamentul pentru COVID-19?

După cum transmite agenția Novinite, unitățile medicale se sufocă și, în acest context a venit propunerea Asociației Spitalelor din Bulgaria.

Potrivit organizației, peste 90% dintre pacienții care umplu instituțiile medicale sunt nevaccinați, în condițiile în care cazurile scad în Europa, urmare a vaccinării masive.

Totuși, organizațiile pacienților se opun cu hotărâre. Propunerea încălcă drepturile constituționale de bază pentru accesul la tratament și la îngrijiri medicale, spun acestea.

 
Revista presei internaționale din 18 octombrie 2021