
Presa internaţională
Necazuri în ”Uzina lumii” – un semn al sfârșitului globalizării?
china_cargo_containere.jpg

Este criza comerțului de mărfuri un semn al sfârșitului unui anumit tip de globalizare? – întreabă revista The Economist, citată de Courrier International.
O navă-container gigant blocată în Canalul Suez, costuri de transport care bat recorduri, armate de nave care așteaptă la intrarea în porturi, opriri de activitate din cauza Covid. Niciun an nu a fost mai turbulent pentru transportul pe containere decât 2021.
Unele companii iau măsuri disperate. Producătorul premium de biciclete Peloton trece la transportul aerian. Cu toate acestea, costurile sunt astronomice, iar capacitatea este oricum redusă de restricțiile asupra zborurilor internaționale.
Home Depot și Walmart, doi comercianți cu amănuntul americani, au început să-și închirieze singuri navele. Trenurile, avioanele și vehiculele grele de marfă nu pot face totul și cu atât mai puțin pentru mărfurile care trebuie să traverseze lumea pe jumătate.
Alegerea este foarte simplă astăzi: fie plătiți mai mult și acceptați termene de livrare mai lungi, fie renunțați la import.
Cu toate acestea, rămâne dificil să găsești noi producători, în special pentru produsele mai complexe. Iar ideea deglobalizării începe să câștige teren, printre producătorii de articole de îmbrăcăminte ieftine și bunuri de larg consum.
Cu aceste costuri și întârzieri, unii vor concluziona în curând că este mai bine să te bazezi pe furnizori din vecinătate decât să cumperi mai ieftin de mai departe. În absența unei opțiuni în fața transportului maritim, singura soluție va fi mutarea fabricilor, scrie The Economist.
Un motor esențial pentru creșterea globală
În timp ce The New York Times atenționează că economia Chinei continuă să încetinească, zdruncinată de scandalurile imobiliare și criza de energie.
Biroul Național de Statistică a anunțat luni că economia Chinei a crescut cu 4,9 la sută în al treilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut; creșterea a fost semnificativ mai lentă decât cea de 7,9 la sută din trimestrul anterior.
China este un motor esențial pentru creșterea globală. Producția industrială, pilonul principal al creșterii, a scăzut puternic, în special în septembrie, înregistrând cele mai slabe performanțe de la începuturile pandemiei.
Urbanizarea a fost odată un mare motor de creștere pentru China. Țara a construit apartamente spațioase în clădiri moderne pentru sute de milioane de oameni, China producând oțel și ciment cât restul lumii la un loc, dacă nu chiar mai mult.
Acum, proprietățile imobiliare - în special datoriile pe care dezvoltatorii și cumpărătorii de locuințe le-au acumulat - reprezintă o amenințare majoră, scrie The New York Times.
Criză acută de energie
Iar Les Echos notează: ”Uzina lumii se confruntă cu întreruperi gigantice de curent. Mașinile se opresc, se lucrează noaptea, sunt puse în funcțiune generatoare.
Mii de fabrici din China stau la ralanti, victime ale unei penurii excepționale de energie electrică. O amenințare la adresa creșterii chineze și a lanțurilor globale de aprovizionare.
Fabricile chineze ocupă un rol central în producerea ingredientelor active necesare producției de medicamente, îngrășăminte chimice sau chiar anumite piese din cauciuc pentru automobile”.
Pe aceeași temă, Deutsche Welle remarcă faptul că Beijingul recurge la întreruperi strategice de energie electrică. Companiile energetice au întrerupt curentul pentru a selecta jucătorii industriali chinezi, deoarece prețul ridicat al combustibilului împinge firmele să alimenteze cu energie electrică.
Prețurile cărbunelui au crescut la un nivel record luni, după ce noile cifre au arătat că oferta de combustibil a scăzut în septembrie.
Potrivit Reuters, China a făcut săptămâna trecută un mare pas în reforma energiei, permițând centralelor electrice pe cărbune să transmită facturi mai mari unor clienți, cu scopul de a încuraja centralele electrice să genereze mai multă energie
Potrivit experților, "liberalizarea recentă a prețurilor pentru energia electrică din cărbune este un semnal că guvernul nu este încrezător că poate controla prețurile cărbunelui în viitorul apropiat”.
Experții se așteaptă ca prețurile mai mari la cărbune să însemne o creștere cu 25% sau mai mult a prețurilor la energia electrică pentru utilizatorii finali, dar nu era clar dacă prețurile mai mari la energie electrică ar tempera creșterea cererii.