Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tăierea punților NATO-Rusia: o liniște periculoasă

nato.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Rusia și-a suspendat misiunea diplomatică de la sediul  NATO din Bruxelles, în timp ce birourile alianței militare din Moscova vor fi închise de la 1 noiembrie. Această nouă escaladare a tensiunilor stârnește îngrijorarea comentatorilor.

Revista franceză L´Express constată că Moscova se îndepărtează tot mai mult de Occident.

Rusia a anunțat luni că își suspendă misiunea de reprezentare la NATO și pe cea a NATO la Moscova. O decizie care vine la mai puțin de două săptămâni după retragerea de către Alianță a acreditării a opt emisari ruși, acuzați de spionaj.

Prin tăierea legăturilor cu blocul militar, Moscova ilustrează tensiunile crescânde care există de câțiva ani între Rusia și Occident: sancțiuni, expulzări încrucișate ale diplomaților, acuzații de ingerință electorală, spionaj și atacuri cibernetice atribuite Moscovei.

Rusia critică Alianța Atlantică pentru ambiția sa de a se extinde în Ucraina și Georgia, pe care le consideră ca aparținând sferei sale de influență.

 

Scandaluri de spionaj

Pentru The New York Times (NYT), decizia Moscovei pune capăt unui experiment lung, de după Războiul Rece, în construirea încrederii între militari.

Întreruperea legăturilor diplomatice vine, de asemenea, în timp ce președintele Joe Biden încearcă să consolideze alianța cu Europa, după ce fostul președinte Donald J. Trump i-a denigrat pe membrii blocului din motiv că nu-și asumă suficiente cheltuieli și a amenințat că se va retrage.

Relațiile dintre Moscova și Occident sunt tensionate de ani de zile, dar impulsul imediat pentru mișcarea rusă a fost un scandal de spionaj.

La începutul acestei luni, NATO a ordonat ca opt ​​diplomați ruși să părăsească Belgia până la 1 noiembrie, spunând că sunt ofițeri de informații nedeclarați. Alianța a redus, de asemenea, dimensiunea reprezentanței rusești.

Ca răspuns, dl Lavrov a declarat că întreaga misiune diplomatică a Rusiei va pleca până la 1 noiembrie sau la câteva zile după data respectivă. Situația s-a inflamat.

Dar abordarea NATO asupra Rusiei s-a schimbat mult după ce Rusia a intervenit militar în Ucraina în 2014. Ucraina nu este membru NATO, dar acțiunile agresive ale Rusiei au revigorat îngrijorările legate de o agendă expansionistă a Kremlinului în Europa de Est, amintește NYT.

În Germania, Süddeutsche Zeitung, se teme tocmai de liniștea așternută după acest episod.

„Tăcerea este deosebit de periculoasă în sfera militară. Conflictele diplomatice sunt una. Dar este cu totul altceva atunci când armatele fac schimb de informații prin canalele lor, se informează reciproc cu privire la exerciții și, dacă este necesar, se potolesc reciproc după ce, de exemplu, un avion de vânătoare a trecut peste o frontieră națională. În astfel de cazuri, dialogul previne conflicte reale. Acum nu există canale oficiale între NATO și Rusia. ” (Sursa: Eurotopics)

 

NATO în afara jocului

Și, după cum constată Le Monde, vremurile în care organizația considera, în 2012, drept „esențială” cooperarea cu Moscova, pentru a crea „un spațiu comun de pace, libertate și securitate”, au rămas cu mult în urmă.

De atunci, ambițiile au fost revizuite în jos, dar NATO a insistat asupra necesității de a continua să discute cu Moscova subiecte de „interes comun, inclusiv Afganistan, dosarul nuclear iranian sau lupta împotriva terorismului și traficului de droguri”.

Cu toate acestea, întâlnirile dintre cei mai înalți oficiali militari din ambele părți au loc în continuare: șeful de stat major rus, Valeri Gherasimov, s-a întâlnit cu omologul său american, Mark Milley, în Finlanda în septembrie.

În 2020, el a vorbit și cu comandantul suprem al NATO în Europa Tod Wolters, în Azerbaidjan.

Acestea, în timp ce armata rusă și-a sporit operațiunile în Marea Neagră și Marea Japoniei și și-a desfășurat forța aeriană în Crimeea.

Acum, „singurul canal de discuții încă deschis la nivel militar rămâne cel direct între ruși și americani”, spune pentru Le Monde Dmitri Trenin, directorul Centrului Carnegie din Moscova. ”NATO a rămas în afara jocului ”.

Totuși,

EU Observer remarcă faptul că NATO rămâne „deschis dialogului, inclusiv prin Consiliul NATO-Rusia”, după cum a declarat marți purtătorul de cuvânt al Alianței.

NATO și-a justificat expulzarea „proporțională” anterioară a opt diplomați ruși prin faptul că aceștia erau „ofițeri de informații rusi nedeclarați”.

Consiliul NATO-Rusia reunește 30 de ambasadori ai statelor NATO și trimiși ruși. S-a reunit ultima dată în iulie 2019.

”Rusofobia este cea care a condus Moscova în brațele Beijingului”, transmite la rândul său Radio Kommersant din Rusia.

„Washingtonul, ca cea mai mare putere din Alianță, își dă seama în prezent că principalul său adversar pentru următoarele decenii va fi China. Rezultă că ar trebui să evite crearea unor probleme suplimentare cu Moscova, tocmai pentru a nu o arunca în brațele Beijingului. Într-o viitoare confruntare ipotetică cu China, neutralitatea Rusiei ar fi ideală pentru SUA.

Dar, cu complexele lor eterne și fobiile despre Moscova, membrii NATO din Europa de Est și fosta URSS stau în calea acestei strategii. Atâta timp cât statele importante (SUA, Germania, Franța, Italia) sunt forțate să țină cont de fobiile partenerilor lor juniori din NATO, orice dialog între Moscova și această organizație va fi inutil”, transmite radioul rus.

 
Revista presei internaționale din 21 octombrie 2021