Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce au explodat infecțiile în estul Europei?

Țările din Europa de Est înregistrează o creștere a ratelor infecției și mortalității Covid. Pe 19 octombrie, mai multe persoane au murit de coronavirus în România și Bulgaria decât în ​​tot restul UE. Rusia înregistrează la rândul ei peste 1.000 de decese pe zi. Comentatorii încearcă să explice de ce pandemia scapă de sub control, în ciuda aprovizionării adecvate cu vaccin.

Portalul Eurotopics reia câteva comentarii din presa europeană. Astfel, publicația bulgară Dnevnik consideră că țara se află „într-un fel de Triunghi al Bermudelor”:

”În primul rând, avem varianta Delta, care se răspândește mult mai rapid, riscul de internare dublându-se. În al doilea rând, avem un număr extrem de redus de persoane vaccinate. Și în al treilea rând, există o lipsă de personal în spitale, pe care nici măcar măsurile guvernamentale nu o poate compensa. Și faptul că suntem blocați într-o campanie electorală timp de șase luni nu ajută nici la fel”.

Pentru ziarul croat Novi List, soluția este de a se crește presiunea asupra celor nevaccinați:

„Niciun guvern liberal nu poate opri noul val fără a impune sancțiuni celor nevaccinați. Indiferent dacă le numiți campanii motivaționale sau după numele adevărat - măsuri restrictive.  Situația arată că economia mondială nu ar fi capabilă să facă față unei a treia blocări majore. Deci, oricât de mult și-ar dori, guvernele pur și simplu nu mai pot fi atât de liberale față de cetățenii lor. Măsurile trebuie calibrate mai strict”.

Referindu-se la Rusia, ziarul portughez Observador dă vina pe liderul de la Kremlin:

„Dacă Vladimir Putin ar fi la fel de angajat în lupta împotriva Covid-19 ca și în cea pentru extinderea puterii sale dictatoriale, țara nu ar fi într-o stare de sănătate atât de catastrofală. Cu toate resursele de care dispune Rusia, situația ar putea fi mult mai bună. Dar problema este Vladimir Putin și prioritățile lui.

Ar fi foarte diferit dacă dictatorul rus s-ar concentra pe îngrijirea sănătății concetățenilor săi, mai degrabă decât pe persecutarea jurnaliștilor și a personalităților din opoziție, risipind miliarde de euro pe arme și scufundând sume la fel de mari în mlaștina corupției”.

Și Libération privește spre Rusia:

”Confruntate cu explozia Covid-19, marile orașe își întăresc în sfârșit măsurile de sănătate. Moscova și Sankt Petersburg introduc noi restricții în încercarea de a reduce accelerarea unei epidemii rampante începând din vară.

Cu toate acestea, autoritățile naționale refuză să introducă restricții stricte sau blocaje, de teama de a slăbi și mai mult o economie deja fragilă.

Dar mai multe regiuni, la propria lor scară, au decis să restabilească obligația de a prezenta un permis de sănătate pentru a accesa locurile publice. Purtarea măștii rămâne, totuși, neclară.

Kremlinul le-a cerut încă de marți rușilor să fie „mai responsabili” și să se vaccineze. „Suntem obișnuiți să dăm vina pe stat pentru toate. Dar, în același timp, poziția cetățenilor țării trebuie să fie mai responsabilă”, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov”.

 

Foștii sateliți ai URSS, reticenți la vaccinare

Ouest-France constată la rândul său că ”în Europa de Est, valul epidemic în curs este chiar mai mare decât au văzut unele țări de la începutul pandemiei.

Acesta este cazul României. Nu au cunoscut niciodată un asemenea val. Sau pentru Rusia, unde se înregistrează recorduri  pe zi ce trece.

Valul actual prezintă nu numai o rată foarte mare de contaminare, ci și o rată de mortalitate remarcabilă. În același timp, acoperirea vaccinală este relativ scăzută, comparativ cu cea din Europa de Vest”, notează ziarul francez.

Euronews observă că ostilitatea publică față de vaccinare lovește țările est-europene, aflate cândva pe orbita Moscovei în timpul Războiului Rece. Statele membre UE cu cele mai scăzute rate de vaccinare fac toate parte din fostul bloc comunist - Bulgaria, România, Croația, Polonia, Letonia și Estonia.

România, unde o persoană moare de COVID-19 la fiecare cinci minute, înregistrează cea mai mare rată a mortalității pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de Bulgaria.

În Statele Unite, Forbes amintește că patru dintre cele cinci destinații nerecomandate pentru călătorii cetățenilor americani, din cauza pandemiei, sunt situate fie în Europa de Est, fie în Europa de Sud-Est.

În același timp, aceste țări au rate de vaccinare cu mult sub cea de 74,7%  înregistrată în Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE) în general.

De exemplu, în România, doar 34,8% din populația sa adultă este complet vaccinată. Cifra Bulgariei este chiar mai mică, 23,6%.   Așadar, nu este surprinzător faptul că astfel de țări se află în mijlocul unei creșteri severe a infectărilor.

La urma urmei, așa cum a demonstrat partea sudică a SUA, virusul se poate răspândi mult mai ușor în locurile în care ratele de vaccinare sunt mai mici.

 
Revista presei internaționale din 22 octombrie 2021