Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa: restricții pentru nevaccinați și speranțe legate de un nou medicament

Molnupiravir, cunoscut anterior ca EIDD-2801, ar distruge SARS-CoV-2 în celule

Ratele de vaccinare anti-Covid stagnează în toată Europa - și cu cât acestea sunt mai mici, cu atât sunt mai alarmante cifrele de infecție și mortalitate din cel de-al patrulea val, transmite Eurotopics.

Austria ia în considerare acum măsuri drastice: restricții pentru cei nevaccinați dacă numărul de paturi ocupate la terapie intensivă depășește 600. În România, unde spitalele sunt din nou supraîncărcate, restricțiile au intrat deja în vigoare.

Ziarul austriac Kurier atrage atenția că „ blocarea nu este pentru majoritatea populației, ci un avertisment pentru cei nevaccinați. Aceștia ar putea chiar să fie supuși unor restricții de circulație în viitor, dacă numărul de paturi ocupate la terapie intensivă crește dramatic. În vară, guvernul nu îndrăznise să facă astfel de anunţuri. Între timp, se pare că a înțeles faptul că pandemia nu poate fi învinsă cu jumătăți de măsură. Virusul este pur și simplu mai rapid, așa cum arată ratele de infecție în creștere. Pentru cei nevaccinați, cel puțin, viața devine acum din ce în ce mai grea. Iar acesta este un mesaj clar, mai clar decât regulile confuze.”

 

În timp ce Wiener Zeitung consideră că ”scenariul amenințător ar trebui să încurajeze cât mai mulți oameni să se vaccineze.” (Sursa: Eurotopics)

În Italia , de la 15 octombrie a fost deja introdusă obligativitatea pașaportului verde la toate locurile de muncă, dar La Stampa constată că aproximativ 1 milion dintre angajați reușesc să se sustragă de la această obligație. Cum?

Ziarul vorbește despre „fantome” și despre „masă de opozanți ai pașaportului verde greu de identificat”, dar care există.

Săptămâna trecută, doar 100.000 de persoane au fost suspendate de la locul de muncă, adică aproximativ 10% dintre cei care încalcă cerința certificatului. Pentru că mulți știu foarte bine că nu vor fi verificați (...) Există persoane nevaccinate care sunt proprii șefi sau care lucrează în familie, precum și mici afaceri în care oamenii preferă să închidă ochii decât să piardă un angajat. Și apoi sunt cei care lucrează în casele altora, precum instalatorii sau electricieni. Pe ei cum îi controlați?” întreabă ziarul italian.

 

Pilula anti-Covid a companiei  Merck, obiectul unei proceduri de avizare accelerate de către Agenția Europeană pentru Medicamente, trezește interesul presei.

După cum scrie Le Figaro, ”rezultatele preliminare ale studiilor de laborator și clinice sugerează că medicamentul poate reduce capacitatea SARS-CoV-2 (...) de a se multiplica în organism, prevenind astfel spitalizarea sau decesul pacienților cu Covid-19”.

Reuters detaliază că în timp ce vaccinurile rămân principalele arme împotriva COVID-19, pilula experimentală de la Merck, molnupiravir, ar putea schimba situația după ce studiile au arătat că ar putea înjumătăți șansele de a muri sau de a fi spitalizați pentru cei cu cel mai mare risc de a se îmbolnăvi.

Producătorul a depus o cerere de autorizare pentru utilizarea de urgență în SUA, la 11 octombrie. Un grup de consilieri externi ai autorității de reglementare din SUA urmează să se întâlnească la sfârșitul lunii noiembrie pentru a discuta subiectul.

Molnupiravirul, dacă va fi aprobat de autoritățile de reglementare, ar fi primul medicament COVID-19 administrat pe cale orală și, de asemenea, primul tratament pentru pacienții cu afecțiuni ușoare, în timp ce medicamentele existente sunt utilizate în principal pentru a trata bolnavii critici.

Producătorul de medicamente are un contract cu guvernul SUA pentru a furniza tratamente complete pentru 1,7 milioane de pacienți, la un preț de 700 USD per tratament. De asemenea, au fost semnate recent acorduri de aprovizionare cu țări precum Marea Britanie, Malaezia și Singapore.

 

Pe aceeași temă, ziarul francez Libération notează că tratamentul reduce la jumătate riscul de spitalizare și de deces, conform unui studiu clinic efectuat pe 775 de pacienți cu Covid.

Compania intenționează să fabrice dozele necesare pentru 10 milioane de tratamente până la sfârșitul anului. Dar o mare parte din aceasta riscă să se îndrepte către țările bogate, așa cum a fost și cazul vaccinurilor. Este și motivul pentru care Fundația Bill și Melinda Gates a anunțat săptămâna trecută o investiție de până la 120 de milioane de dolari pentru a facilita accesul țărilor sărace la acest tratament”.

 
Revista presei internaționale din 26 octombrie 2021