Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poate Uniunea Europeană să controleze creșterea prețurilor la energie?

Izolatori electrici intr-o statie de coborare a tensiunii de la tensiunea de transport interurban la tensiunea de transport urban

Iată întrebarea pe care și-o pun mai multe publicații europene după ce miniștrii energiei au eșuat marți în încercarea de a găsi o abordare comună.

S-a schimbat locul, s-au schimbat și interlocutorii, nu și dificultățile”, constată Les Echos. După ce șefii de stat și de guvern au eșuat săptămâna trecută la summitul european de la Bruxelles, a venit rândul miniștrilor Energiei și Transporturilor.

Ei nu au găsit un răspuns comun la creșterea prețurilor la gaz și energie electrică. Mai presus de toate, întâlnirea a confirmat că există două tabere opuse, conduse una de Paris și cealaltă de Berlin. Discuțiile nu au condus decât la o simplă amânare până la summitul european și Consiliul Energetic din decembrie”.

Doar măsuri temporare

Euronews constată că în toiul unei crize energetice care provoacă o creștere a facturilor și alimentează nemulțumirea socială, statele au dat dovadă de precauție, pentru a respecta regulile actuale ale pieței și pentru a evita orice daune pe termen lung.

Aceasta a dat o lovitură grea campaniei publice a Spaniei,  partenerii nerăspunzând la apelurile de reformă din țările din sudul UE.  Ei au optat, în schimb, pentru măsuri temporare și direcționate pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile și companiile aflate în dificultate să treacă peste criză, care se așteaptă să dureze până în aprilie”.

Europenii din ce în ce mai divizați”, este constatarea pe care o găsim în Le Monde.

Pe de o parte, țările din nordul Uniunii, care văd actuala creștere a prețurilor la energie ca un fenomen pur ciclic, apără status quo-ul: nici piața europeană a energiei electrice sau a gazelor, nici măsurile luate pentru combaterea încălzirii globale în cadrul Green Deal nu au vreo legătură cu aceasta, explică, într-o declarație comună, Austria, Germania, Danemarca, Estonia., Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Letonia și Țările de Jos.

În schimb, Franța, Spania, Grecia, România și Republica Cehă pledează pentru o revizuire a pieței de gaze printr-o mai bună coordonare a aprovizionărilor - sau chiar stocarea ori achizițiile comune. Ele cer o reformă a pieței de gaze și  de energie electrică, care funcționează „aberant”, cum a spus adesea ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire”.

 

Tot ce produce CO2 trebuie să fie scump

Pentru Süddeutsche Zeitung , ”chiar mânată de cele mai bune intenții, UE nu ar putea decât să înrăutățească lucrurile. De aceea guvernele ar trebui să aibă grijă să nu se implice în intervenționism orb. Mai bine să ajungem la rădăcina problemei și să luptăm cu adevăratul motiv al crizei, și anume că UE rămâne prea dependentă de importurile de gaze și că gazul este foarte scump.

Tarifele vor scădea, dar acest șoc trebuie să fie o oportunitate pentru UE de a-și reduce dependența – de exemplu, investind mai mult în energii regenerabile.”

În timp ce Tagesschau acceptă că cei vulnerabili trebuie ajutați, dar nimic mai mult.  

Orice emite CO2 trebuie să fie scump, și nu invers. Și dacă asta îi obligă pe oameni să se urce mai rar la volan și să aleagă bicicleta pentru anumite deplasări, e în regulă, este un pas în direcția bună. Prețurile ridicate ale combustibililor fosili sunt stimulul de care aveam nevoie, la momentul potrivit.”

În timp ce în Spania, El Mundo constată că, în timp ce Madridul acuză metoda de stabilire a prețurilor în UE, majoritatea partenerilor nu consideră necesară reformarea sistemului de gaz și electricitate.

Ei cred că aceasta ar compromite tranziția ecologică. În fața acestui refuz, premierul Sánchez amenință că va ocoli regulile pieței unice și că va acționa singur și va stabili el însuși prețul energiei electrice pentru a-și ține o promisiune demagogică. O inițiativă care este puțin probabil să reușească.” (Sursa: Eurotopics)

 
Revista presei internaționale din 28 octombrie 2021