Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce a fost schimbat numele companiei Facebook? Și ce este ”Metavers”-ul?

mark_zu.png

Sursa imaginii: 
Facebook / Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg a schimbat numele companiei sale din Facebook în Meta și promite un produs revoluționar, pe care îl numește ”Metavers”. Dar de ce recurge gigantul IT la această schimbare?

După cum observă Newsweek, anunțul vine ca parte a efortului mai amplu de rebranding al companiei. Dar și de a se îndepărta de controversele recente legate de faptul că era conștientă de o serie de prejudicii sociale pe care le-a cauzat utilizatorilor.

Aceasta vine după ce un număr de 17 organizații de știri americane au început să publice o serie de articole bazate pe documente interne ale companiei, numite „The Facebook Papers”.

Plângerile enumerate în documente variază de la prejudiciul adus de Facebook copiilor, până la presupusul său rol în incitarea la violență politică, inclusiv în evenimentele de la Capitoliu, din 6 ianuarie a.c.

Publicarea acestor documente i-a determinat pe parlamentarii din întreaga lume să impună noi reglementări industriei tehnologice și să ceară Facebook să dea mai multe informații.

În timp ce reacțiile la Facebook Papers au pus presiune asupra companiei, Zuckerberg lucrează de ceva timp pentru a schimba strategia. În iulie, CEO-ul declara pentru The Verge că ”va trece efectiv de la o companie de social media la a fi o companie metavers”. În 2015, Google și-a redenumit compania mamă Alphabet ca o modalitate de a reorganiza compania, mai amintește Newsweek.

 

 ”Facebook a devenit plictisitor”

Pentru The Atlantic, adevăratul motiv pentru care Mark Zuckerberg vrea să fie eroul metaversului este pentru că știe că Facebook a devenit plictisitor.

Meta — compania cunoscută anterior ca Facebook — dorește cu disperare să crezi că te va pune în fața viitorului.

Vestea nu e deloc surprinzătoare. Pentru Facebook, 2021 a fost anul încercării de a face metaversul să se întâmple. În primul rând, a fost anunțul zgomotos din The Verge, prin amabilitatea lui Zuckerberg însuși.

În viziunea lui Zuckerberg, acest lucru înseamnă construirea „unui internet întruchipat, în care, în loc să vizualizați doar conținut, să vă și aflați în el”.

În ciuda prezentării îndelungate, încă nu este clar pentru nimeni cum ar arăta de fapt versiunea Facebook a metaversului în practică, în afară de o colecție conectată de programe de realitate virtuală precum Workrooms sau aplicațiile Oculus existente într-un spațiu nebulos 3-D.

Și nici nu este clar cine și-ar dori să-și petreacă timpul acolo.

Dar „metaversul” ar putea genera suficient elan, suficient interes pentru a aduce la viață acest cadru fantezist. Acesta este exact motivul pentru care merită atât să râzi de acest efort cât și să îl iei în serios, scrie The Atlantic.

 

De fapt, Facebook nu avea de ales

Confruntat cu avansul TikTok și ca răspuns la acuzațiile grave ale avertizorilor, Mark Zuckerberg pariază pe un nou univers, crede Le Point.

Și este chiar o problemă de supraviețuire.

Denunțătoarea Frances Haugen nu doar că a acuzat compania că acordă prioritate profitului în detrimentul sănătății mintale a utilizatorilor săi, dar și că a construit o rețea mai sigură pentru personalitățile care o folosesc.

Adăugați ofensiva planificată a lui Donald Trump, care își va lansa propria rețea de socializare, Truth Social anul viitor. Acesta din urmă ar putea convinge, în Statele Unite, până la 54% dintre americanii de sensibilitate republicană și... 14% dintre democrați să i se alăture.

În cele din urmă, Facebook trebuie să se confrunte cu creșterea TikTok, care a fost cea mai descărcată aplicație din lume anul trecut, notează le Point

Iar pentru Quartz, schimbarea numelui Facebook nu este suficientă pentru a-și repara reputația.

”Apasă Mark Zuckerberg butonul de panică, schimbând numele Facebook în Meta? Probabil. Va funcționa? Depinde.

Facebook construiește un metavers – un termen inventat de romancierul SF Neal Stephenson, referindu-se la o lume virtuală în care oamenii evadează dintr-o lume distopică, reală.

Gigantul din Silicon Valley angajează peste 10.000 de oameni în Europa pentru a realiza această viziune a unei realități online în care oamenii se pot întâlni, juca, munci și multe altele.

Pe măsură ce proiectează acest ecosistem dincolo de rețelele sociale, noul nume al Facebook ilustrează ambițiile sale în creștere.

 
Mark Zuckerberg prezintă noul său proiect, 28 octombrie 2021