Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19: Cinci milioane de morți. Cum va arăta pandemia în viitor?

covid_india.png

Graffiti pe o stradă din Mumbai, India, 10 mai 2021
Sursa imaginii: 
© Francis Mascarenhas, Reuters via France24

Omenirea a trecut la începutul săptămânii peste pragul de 5 milioane de decese cauzate de COVID- 19. Presa internațională marchează momentul și se întreabă cum va evolua pandemia.

După cum notează Euronews, la mai puțin de doi ani de la criza globală de sănătate care a produs ravagii în economii și în sistemele de sănătate din întreaga lume, numărul deceselor înregistrate oficial din cauza COVID-19 a depășit luni cinci milioane.

Potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins, numărul total de decese depășise deja 5 milioane luni dimineață.

„Acesta este un moment determinant în viața noastră”, spune pentru Euronews dr. Albert Ko, specialist în boli infecțioase la Școala de Sănătate Publică din Yale.

Împreună, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Brazilia - toate țări sau regiuni cu venituri medii sau mari - reprezintă o optime din populația lumii, dar au dat aproape jumătate din toate decesele raportate.

Numai SUA au înregistrat peste 740.000 de vieți pierdute, mai mult decât orice altă națiune. Numărul de morți la nivel mondial rivalizează cu numărul de oameni uciși în războaiele purtate în lume din 1950 și până astăzi, potrivit estimărilor Institutului de Cercetare a Păcii de la Oslo.

La nivel global, COVID-19 este acum a treia cauză de deces, după bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Cifra uluitoare este aproape cu siguranță subevaluată, din cauza testelor limitate și a situațiilor în care oamenii mor acasă fără asistență medicală, în special în zonele mai sărace ale lumii, cum ar fi India.

 

O cifră subevaluată

The Economist estimează că, în realitate,  numărul real al deceselor la nivel mondial este undeva între dublu și patru ori mai mare decât cifrele raportate.

Aceasta ar ridica numărul real de morți undeva între 10 milioane și 19 milioane.

Între aceste limite, cea mai probabilă cifră ar fi de peste 16 milioane de decese, mai mult de trei ori decât cifrele raportate de autorități. Dar există multă incertitudine în jurul acestor estimări. Multe țări nu raportează statisticile deceselor în timp util, sau chiar în unele cazuri chiar deloc.

”Evaluarea The Economist mi se pare mai credibilă”,  declară pentru Agenția France Presse Arnaud Fontanet, epidemiolog la Institut Pasteur și membru al Consiliului Științific Francez.

Oricum, rata este mai mică decât cea a altor pandemii: se estimează că așa-numita gripă „spaniolă” din 1918-1919 , provocată tot de un virus necunoscut până atunci - a ucis 50 până la 100 de milioane de oameni.

În 40 de ani, SIDA a provocat peste 36 de milioane de decese. Cu toate acestea, Covid-ul a provocat „multe decese într-un timp foarte scurt”, notează Jean-Claude Manuguerra, virolog la Institutul Pasteur.

Experții se așteaptă ca în cele din urmă fața pandemiei să se schimbe: valurile s-ar succeda în țările industrializate, iar focarele epidemice i-ar afecta în primul rând pe cei nevaccinați.

Doctorul Arnaud Fontanet crede că, „pentru țările industrializate, ne îndreptăm către epidemii sezoniere de Covid”, subliniind că imunitatea globală este construită în straturi: celui oferit prin vaccinare i se adaugă cel oferit de infecțiile naturale.

Alte țări, precum China sau India, au capacități puternice de vaccinare și ar putea avea, în cele din urmă, același viitor.

France Inter citează o estimare a OMS potrivit căreia, în 2020, Covid-19 a ucis mai mulți oameni decât  accidentele rutiere (1,8 milioane de decese din cauza Covid, față de 1,3 milioane pe drumuri).

Decalajul se mărește și mai mult dacă comparăm cifrele pe întreaga perioadă a pandemiei: 5 milioane de decese în doi ani pentru Covid, 2,3 milioane pentru accidente rutiere.

 

Suntem departe de final

National Geographic titrează: ”COVID-19 a ucis aproape 5 milioane de oameni – iar pandemia este departe de a se termina”.

Datele de mortalitate la nivel mondial arată că  cele două Americi și Europa au fost lovite deosebit de puternic de pandemie.

Peru are cea mai mare rată a mortalității din lume, cu 615 decese la 100.000 de oameni. Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Bulgaria și Ungaria au următoarele cele mai mari rate de deces, fiecare cu peste 300 de morți la 100.000 de oameni.

Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă de ce unele regiuni, cum ar fi Africa subsahariană, au înregistrat comparativ mai puține decese cauzate de COVID-19.

Experții citați de revistă estimează că multe țări africane au o populație relativ mai tânără, dar alți factori ar putea fi  luați în considerare: de la climatul mai cald până la posibilitatea ca expunerea trecută la alte boli infecțioase să ofere imunitate încrucișată.

Dar s-ar putea, de asemenea, ca pur și simplu decesele cauzate de COVID-19 să nu fi fost diagnosticate și raportate.

 
Revista presei internaționale din 2 noiembrie 2021