Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa, în valul patru al pandemiei – valul nevaccinaților

who_europe.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / WHO Regional Office for Europe

Europa devine epicentrul epidemiei, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Îngrijorările se îndreaptă în special către Germania dar și alte țări încep să resimtă presiunea asupra spitalelor. Comentatorii vorbesc despre un val al nevaccinaților.

După cum transmite Agenția France Presse, creșterea cazurilor se explică prin combinația dintre acoperirea vaccinală insuficientă și relaxarea măsurilor sanitare. Potrivit datelor de la OMS Europa, spitalizările legate de Covid-19 „s-au dublat într-o săptămână și chiar mai mult”.

Ziarul german Tagesschau semnalează că spitalele din landul Bavaria încep să simtă apropierea scenariului roșu din punctul de vedere al încărcării. Numai în cursul zilei de joi, 522 de persoane erau la terapie intensivă. Totuși, semaforul este încă galben, urmând să ajungă în roșu la atingerea unui număr de 600 de pacienți de terapie intensivă, potrivit  protocolului stabilit de guvernul landului.

 

Posibile noi restricții

Deutsche Welle remarcă faptul că programul de vaccinare al Germaniei rămâne în urma altor țări europene. Ministrul sănătății, Jens Spahn a avertizat că cei care nu doresc să se vaccineze s-ar putea confrunta cu noi restricții, cum ar fi interzicerea accesului la magazine și restaurante.

Cifrele recente arată că doar 66,5% dintre germani sunt complet vaccinați, comparativ cu 88% în Portugalia și 81% în Spania.

Spitalele au început, de asemenea, să cedeze sub presiune.

Guvernul va analiza noi măsuri de siguranță pentru întreprinderi și instituții publice. În unele regiuni, doar cei care sunt vaccinați, s-au vindecat sau prezintă un test negativ au voie să intre în spațiile publice.

Noile sugestii includ eliminarea testelor negative și permisiunea doar pentru cei recuperați și vaccinați. O regulă și mai puternică ar prevedea că cei recuperați și vaccinați ar trebui să prezinte și un rezultat negativ al testului.

Experții au spus că acestea din urmă ar trebui să fie luate în considerare în special pentru intrarea în casele de îngrijire a bătrânilor, deși nu apar în noul proiect guvernamental de reglementări.

În Franța, Les Echos transmite că Germania este lovită de o epidemie „masivă” a persoanelor nevaccinate.

 

O treime din populație...

Acest val de noi cazuri și decese afectează în principal persoanele nevaccinate, care reprezintă încă aproximativ o treime din populație.

Ministrul german al Sănătății și-a exprimat regretul că regulile de acces în locuri publice, restaurante sau teatre nu au fost întotdeauna suficient aplicate. Jens Spahn a făcut apel la toate guvernele regionale să înăsprească regulile pentru cei nevaccinați în cazul unui focar de infecții, prin interzicerea accesului în anumite locuri publice sau prin solicitarea unui test PCR plătit.

Unele landuri, precum Saxonia sau Baden-Württemberg, au  adoptat sau sunt pe cale să implementeze astfel de măsuri. „Nu este o problemă de hărțuire” împotriva celor nevaccinați, ci „pentru a evita o saturație a sistemului de sănătate”, a subliniat ministrul.

Îngrijorarea este împărtășită și de cancelarul în funcție Angela Merkel. Deși a apărat vaccinarea opțională, ea s-a declarat și „foarte întristată” că „două-trei milioane de germani de peste 60 de ani încă nu sunt vaccinați”.

 

Rusia, prima în privința mortalității

Le Figaro privește tabloul general european și constată că creșterea mortalității este determinată în special de Rusia (8.162 de decese în ultimele șapte zile), Ucraina (3.819 de decese) și România (3.100 de decese).

ABC News informează că Grupul operativ Covid-19 al Rusiei a raportat că țara atinsese marți un record de 1.189 de decese într-o singură zi și a raportat peste 40.000 de cazuri zilnice pentru a cincea oară în șapte zile. Guvernul rus a implementat o perioadă de vacanță forțată la nivel național, săptămâna trecută

Iar The New York Times transmite că Grecia a înregistrat marți peste 6.800 de cazuri noi, cea mai mare cifră în 24 de ore de până acum. Guvernul a fost nevoit să impună noi restricții și să sporească testarea persoanelor nevaccinate.

 
Revista presei internaționale din 5 noiembrie 2021