Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul climatic SUA-China, această ”surpriză a bucătarului-șef”

china_sua_steag.png

Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Presa internațională salută acordul-surpriză dintre Statele Unite și China privind schimbările climatice. Dar negocierile pentru dosarul climatic rămân complicate, atrag atenția comentatorii.

După cum remarcă The New York Times, cele două mari puteri promit că vor lucra împreună pentru a reduce emisiile în acest deceniu, în timp ce China s-a angajat pentru prima dată să reducă utilizarea metanului, gaz cu un puternic efect de seră.

Pactul dintre cei mai mari doi poluatori ai lumii a fost o surpriză pentru miile de participanți adunați la Glasgow. China și Statele Unite, rivale care se confruntă cu tensiuni tot mai mari legate de comerț, drepturile omului și alte probleme, au vorbit ca aliate în lupta pentru menținerea încălzirii globale la niveluri relativ sigure.

Anunțul a venit în aceeași zi în care organizatorii summit-ului au emis un proiect inițial al unui nou acord global de combatere a schimbărilor climatice, care a cerut țărilor „să-și reconsolideze” până la sfârșitul anului 2022 planurile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și să „accelereze eliminarea treptată a cărbunelui și a subvențiilor pentru combustibilii fosili”.

Acordul privind cărbunele și subvențiile guvernamentale pentru combustibili fosili ar fi o premieră pentru ONU, dacă va rămâne în versiunea finală.

Pentru BBC, dacă lumea vrea să mențină pragul de temperatură de 1,5C, atunci pașii făcuți pentru limitarea emisiilor de carbon în următorii nouă ani sunt absolut esențiali:

În timp ce China a fost reticentă în a aborda emisiile interne de cărbune pe termen scurt, această declarație este o recunoaștere a urgenței acțiunii. Așadar, pașii comuni conveniți - privind metanul, pădurile și transferul de tehnologie - sunt importanți simbolic și, de asemenea, relevanți în termeni de emisii.

Acordul este, de asemenea, o recunoaștere de către ambele părți a faptului că există un decalaj masiv între eforturile țărilor de a limita emisiile. Reducerea acestui decalaj înseamnă un acord puternic, la Glasgow”, transmite corespondentul BBC.

Iar ziarul belgian Le Soir vede în acest acord un fel de ”surpriză a bucătarului-șef”:

Participanții la COP26 se concentrează acum pe textul final, un document care, deocamdată, seamănă mai mult cu o listă de cumpărături decât cu o adevărată concluzie”.

Corriere della Sera crede că, ”având în vedere războiul rece care suflă peste Pacific între cele două superputeri, acesta este un acord aproape istoric care demonstrează că discuțiile privind clima nu urmează aceeași cale precum geostrategia globală.”

De ce sunt criticate Franța și Marea Britanie?

Iar France Info anunță că  Germania și Țările de Jos se alătură unui acord privind încetarea finanțării combustibililor fosili în străinătate.

Pe 4 noiembrie, aproximativ douăzeci de țări și instituții, inclusiv Statele Unite, s-au angajat să oprească astfel de finanțări, până la sfârșitul anului 2022. Însă deocamdată, acordul este ocolit de Franța.

Și, după cum scrie Le Monde, Franța a fost puternic criticată, la COP26, pentru că nu s-a alăturat  acestei alianțe, în care 30 de țări și bănci publice se angajează să pună capăt finanțării proiectelor de energie fosilă în străinătate „până la sfârșitul anului 2022. După Germania, Țările de Jos și Spania semnează în sfârșit acest angajament, iar Parisul se vede izolat în Europa.

Franța și-a stabilit obiectivul de a opri sprijinul pentru petrol în 2025 și sprijinul pentru gaz în 2035”.

Și Marea Britanie este criticată. În timp ce gazda COP26 a semnat angajamentul de a pune capăt subvențiilor fosile în străinătate, dimpotrivă, ea nu face parte din coaliția BOGA privind ieșirea din producția de petrol în perioada 2030-2040. Marea Britanie mai produce mult petrol, mai ales în Marea Nordului...

 
Revista presei internaționale din 12 noiembrie 2021