Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Izolare pentru nevaccinați. Vor urma și alții modelul Austriei?

viena.png

Viena, aprilie 2021
Sursa imaginii: 
AP - Florian Schroetter via rfi.fr

Confruntată cu o creștere a contaminărilor, Austria a decis o carantină pentru cei nevaccinați, începând de luni. Guvernul speră să-i încurajeze astfel pe cetățeni să se imunizeze. Va funcționa? - se întreabă comentatorii.

Reporterul Libération poposește într-un cartier select al Vienei, pe o peluză a cochetei grădini Stadtpark, unde s-au instalat mai multe corturi. Aproximativ douăzeci de oameni se încălzesc în jurul a trei mici sobe cu cărbuni. Legea austriacă îi obligă pe acești militanți anti-vaccin să se izoleze, dar ei spun că nu se vor clinti.

Jennifer Klauninger, o asistentă stomatologică șomeră, se află în spatele acțiunii. Vocea ei este răgușită după discursurile pe care le-a rostit la megafon în timpul unei demonstrații care a reunit câteva sute de oameni în cursul zilei, dar tânăra activistă încă denunță cu fervoare „discriminarea” față de cei care nu doresc să fie vaccinați.

Ea nu ezită să afirme că această măsură a guvernului austriac, este primul pas către „neofascism”. Potrivit unui studiu preliminar al Institutului German Max-Planck, Austria se remarcă în Europa de Vest prin proporția mare a acestor oponenți inflexibili față de vaccinare.

Franceinfo transmite că patrulele de poliție încă nu începuseră luni să verifice starea de vaccinare a trecătorilor, dar autoritățile au anunțat amenzi mari, de la 500 la 1.450 de euro, pentru contravenienți.

Așa că centrele de vaccinare încep să se confrunte cu o mulțime pe care nu o mai văzuseră de câteva luni. Această izolare a persoanelor nevaccinate este programată să dureze zece zile, dar ministrul austriac al Sănătății a spus că sunt pe masă și alte restricții, inclusiv pentru cei vaccinați.

BBC citează un comunicat al guvernului austriac potrivit căruia poliția va efectua controale în spațiile publice și va aplica amenzi celor prinși că încalcă regulile.

Dar criticii au pus la îndoială faptul că această mișcare este constituțională. Partidul Libertății, de extremă-dreapta, a declarat că măsura va crea un grup de cetățeni de categoria a doua.

În timp ce ziarul austriac Kurier constată că: „Austria se află în fruntea listei țărilor cu cea mai mare rată de infecție la nivel mondial, la fel ca acum un an. Acest lucru este dramatic deoarece restricționează libertatea fiecărui individ și dăunează deja intereselor țării. Și este penibil. Dar cum să ieșim din asta? Situația este periculoasă, dar nu la fel de rea ca anul trecut. Acum avem vaccinul. O izolare pentru toată lumea ar fi, prin urmare, contraproductivă, deoarece i-ar demoraliza pe cei care sunt dispuși să se vaccineze”.

Berlinul, pe urmele Vienei?

Germania ar putea urma modelul Austriei pentru cei nevaccinați, scrie revista de afaceri Fortune. Cel de-al patrulea val marchează deja un nivel ridicat.

Ideea unor restricții care să-i vizeze în mod special pe cei nevaccinați a câștigat teren în ultimele zile în rândul partidelor care negociază un acord pentru formarea următorului guvern de coaliție federală - Social-democrații, Verzii și Liberal Democrați.

Trio-ul a fost criticat de către conservatori după ce a susținut expirarea clasificării legale de „epidemie națională” pe 25 noiembrie și înlocuirea actualei legi cu una mai puțin strictă.

Partidul cancelarului Angela Merkel se pronunță pentru prelungirea statutului de epidemie națională și a cerut, de asemenea, o relaxare a legilor germane privind confidențialitatea, pentru a permite angajatorilor să-i întrebe pe angajați despre starea lor de vaccinare.

Optimismul se menține în Spania

Experții cred că Spania va evita al șaselea val de coronavirus, în ciuda creșterii numărului de cazuri în Europa, scrie El Pais.

”În timp ce rata de incidență la nivel național a crescut pentru a treia săptămână consecutiv, ajungând la 67 de cazuri la 100.000 de locuitori, numărul internărilor la terapie intensivă rămâne stabil.

După cum s-a văzut pe parcursul pandemiei, creșterea cazurilor a avut nevoie de două săptămâni până să se reflecte în internările din spitale și la unitățile de terapie intensivă.

Spitalizările au scăzut la un nivel record pe 29 octombrie, când au fost înregistrați 1.640 de pacienți cu Covid-19 – o cifră care a depășit acum 1.900.

Dar, în ciuda succesului campaniei de vaccinare – 89% din populația de peste 12 ani este complet vaccinată, potrivit Ministerului Sănătății – există preocupări tot mai mari cu privire la situația delicată din multe alte țări europene”.

 
Revista presei internaționale din 16 noiembrie 2021