Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dă înapoi Lukașenko în fața sancțiunilor? Europa tot nu se poate simți în siguranță

migranti_polonia_belarus.jpg

Migranți la frontiera dintre Polonia și Belarus, noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
Reuters via infomigrants.net

Miniștrii de externe ai UE au convenit asupra unor noi măsuri împotriva Belarusului. Companiile aeriene și agențiile de turism vor fi sancționate dacă mai transportă migranți care sunt folosiți în scopuri politice. Cancelarul german Angela Merkel a avut, de asemenea, o conversație telefonică cu liderul nerecunoscut al Belarusului, Alexander Lukashenko. Dar  în ce măsură sancțiunile vor da rezultate? Vor putea ele să dezamorseze situația dramatică de la granița cu Polonia? Opiniile comentatorilor sunt împărțite.

După cum transmite CNN, UE îi vizează pe „toți cei implicați” în facilitarea unei crize a migranților la frontiera de est a blocului, în timp ce mișcările militare continuă să testeze o ordine foarte fragilă în regiune.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Moscova pe fondul unei concentrări mari de trupe rusești la granițele Ucrainei, adâncind îngrijorarea cu privire la potențialul unei crize geopolitice mai ample.

Avertizările din partea NATO vin la câteva zile după ce Rusia și Belarus și-au afirmat puterea militară în apropierea Poloniei prin exerciții comune de parașutiști. Rusia, cel mai mare partener politic și economic al Belarusului, continuă să apere gestionarea de către Minsk a crizei de la frontieră, dar neagă totodată orice implicare în aceasta”.

La Croix vede în aceste sancțiuni o armă fără efect imediat asupra unui regim care face comerț în principal cu țările fostei URSS :

Țara exportă ceva mai mult de 30 de miliarde de dolari pe an. Dar UE este doar un partener de mâna a doua. Economia a rămas în mare parte concentrată pe piața ex-URSS. Fabricile țării furnizează televizoare, camioane, tractoare și produse alimentare foștilor săi parteneri comerciali, la fel ca pe vremea Uniunii Sovietice.

Doar Rusia absoarbe 40% din exporturile din Belarus, în timp ce Uniunea Europeană primea doar 21%, și asta înainte de sancțiuni. Iar jumătate din acest comerț era, de fapt,  petrol rusesc rafinat în Belarus”.

 

 Și totuși... funcționează

La Stampa constată că totuși, ”sub amenințarea sancțiunilor care le-ar fi îndepărtat de piața europeană, companiile aeriene și agențiile de turism din Orientul Mijlociu au schimbat foaia. Chiar și SUA sunt gata să impună noi sancțiuni - dar nu s-a rezolvat problema migranților blocați în frig în zona de frontieră între Polonia și Belarus.”

În timp ce Die Welt, crede că Occidentul ar trebui să dea ceva în schimb :

În ceea ce privește situația actuală, aceasta ar putea însemna solicitarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru o întâlnire la vârf între Lukașenko, președinta Comisiei UE, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului UE, Charles Michel, cu Rusia ca mediator. Nu ar fi vorba despre acordarea unor concesii, ci doar de a-i oferi lui Lukașenko platforma internațională la care tânjește.”

 

Un nou bluff marca Lukașenko?

The New York Times se referă la numărul tot mai mare de migranți adunați începând de luni la punctul de trecere a frontierei Kuznica, care a stârnit temeri legate de o nouă tragedie și o confruntare între cele două guverne :

Acesta pare a fi un răspuns al lui Lukașenko la sancțiunile europene.

Lukașenko a promis că va riposta împotriva noilor sancțiuni, deși principalul său susținător, Vladimir Putin, l-a pus la punct după ce a amenințat că va întrerupe livrările de gaz rusesc care circulă prin țara sa, către Europa - un mesaj cheie în timp ce Moscova încearcă să obțină aprobarea finală pentru a utiliza controversatul gazoduct Nord Stream 2, care merge direct spre Germania, ocolind Belarus, Polonia și Ucraina”.

Le Monde relatează că ”Angela Merkel a vorbit la telefon timp de aproximativ 50 de minute cu dictatorul Alexander Lukașenko în seara zilei de luni, 15 noiembrie.

A fost pentru prima dată când Lukașenko a discutat cu un oficial european, de la începutul crizei migrației și, mai mult, din vara lui 2020, când a declanșat o represiune violentă în urma realegerii sale contestate și pe care nicio țară din UE nu a recunoscut-o.

Acuzat că a organizat o vastă mișcare de migranți pentru a se răzbuna pentru sancțiunile europene, Lukașenko a declarat că dorește să asigure întoarcerea acestor oameni acasă.

El a asigurat că se duce o „muncă activă” pentru a-i convinge. Majoritatea, însă, ar refuza opțiunea de returnare. Să fie un nou bluff al liderului belarus?

Reuniți la Bruxelles, miniștrii de externe ai celor douăzeci și șapte s-au ținut, în orice caz, de programul lor. Dar chiar dacă lucrurile se vor calma pentru moment, Europa tot nu se va simți în securitate”.

 
Revista presei internaționale din 17 noiembrie 2021