Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa sub valul cinci al pandemiei, America se teme

covid_austria.jpg

Panouri de promovare a purtării măștii pe o stradă din Viena, Austria, aprilie 2021
Sursa imaginii: 
AP - Florian Schroetter via rfi.fr

Europa se află sub un nou val de îmbolnăviri, în timp ce americanii își fac și ei griji legate de un eventual val cinci al pandemiei. Guvernele recurg la măsuri, diferite de la o țară la alta. Și totuși, de ce în spitalele din Franța sunt mai mulți vaccinați decât nevaccinați? Răspunsul e mai simplu decât s-ar putea crede.

Un nou val de Covid-19 lovește cu forță Europa, un număr de țări înregistrând un număr record de infecții zilnice, impunând blocări parțiale și punând mai multe restricții asupra persoanelor nevaccinate, transmite Reuters.

Germania a doborât un nou record joi, raportând peste 65.000 de cazuri noi, oficialii din domeniul sănătății avertizând că numărul real de cazuri ar putea fi de două sau trei ori mai multe.

În Țările de Jos au fost raportate peste 20.000 de cazuri noi miercuri, un nou record pentru a treia zi consecutiv, iar în Franța, unde este în desfășurare un al cincilea val, numărul de cazuri noi a depășit miercuri 20.000, un nivel neatins din 25 august, mai notează Reuters.

 

Urmează Statele Unite?

Time Magazine atrage atenția asupra unui posibil al cincilea val și în Statele Unite.

Înainte de sărbători, cazurile de COVID-19 sunt încă sub nivelurile din 2020 – pentru moment.

Dar numărul de cazuri este în creștere în largi regiuni a Statelor Unite, ceea ce ar putea fi un indiciu timpuriu al unui al cincilea val .

Momentul este deosebit de sensibil, deoarece milioane de americani se pregătesc să se adune de Ziua Recunoștinței. Dacă virusul nu lovește peste tot deodată, sărbătorile pot ajuta la aceasta.

În Franța, Le Monde vorbește despre reluarea în forță a campaniei de vaccinare, preconizată de guvern pentru a lupta împotriva celui de-al cincilea val.

În ultimele două săptămâni, numărul infecțiilor a crescut foarte rapid, cu 40% până la 50% pe săptămână. Pentru a opri acest nou val epidemic, guvernul intenționează să deschidă din nou centrele de vaccinare care se închiseseră la sfârșitul verii, după șase luni de campanie în masă.

Persoanele de peste 65 de ani și cei care suferă de comorbidități au câteva săptămâni pentru un rapel, altfel își vor vedea certificatul sanitar dezactivat. Pentru persoanele de 50 - 64 de ani, campania de rechemare va fi deschisă de la începutul lunii decembrie.

Iar vecina Belgia face un „pariu gigantic”, afirmă ziarul Le Soir :

”Mizăm pe mască și lucrul de la distanță. Pe scurt, acesta este sloganul anunțat de autoritățile belgiene. Cifrele explodează, dar vom ține totul deschis - școli, cluburi de noapte, magazine, piețe de Crăciun, călătorii - în speranța că patru zile de lucru de acasă pe săptămână, o a treia doză de vaccin și purtarea măștii peste tot, vor funcționa".

Un fel de ”tutti frutti de măsuri în care nimeni nu știe prea bine ce să facă”, este de părere Le Soir, care continuă: ”Să recunoaștem că belgienii nu sunt singurii care bâjbâie. În definitiv, cine are soluția? Cine în Europa de astăzi poate veni cu formula potrivită? Nimeni."

În timp ce De Standaard deplânge pierderea solidarității interne în Belgia:

„Ceea ce se numea ”Echipa de unsprezece milioane” s-a dezintegrat. Dorința de a arăta încă o dată solidaritate și de a da totul a scăzut, pentru că o minoritate refuză să fie vaccinată”.

 

Cifre înșelătoare

În acest context, Le Figaro dă răspunsul la întrebarea: este normal ca acum sa fie mai multi vaccinați decât nevaccinați in spitale?

”Iată un nou os de ros pentru antivaxeri. Unii o văd ca o dovadă flagrantă că vaccinurile nu funcționează. Am fost înșelați, așa cum înțeleg scepticii?

Să fim raționali. Cu peste 7,3 miliarde de doze de vaccinuri administrate în întreaga lume, acest instrument și-a dovedit valoarea.

Iar ultimul an școlar n-ar fi arătat la fel fără 44,6 de milioane de francezi vaccinați la 1 septembrie. Fără vaccin, probabil că toți am fi rămas acasă până acum, așa cum era cazul în urmă cu un an.
 

Dar cum rămâne cu cifrele? Trebuie recunoscut că sunt perfect corecte. Dar, ca de obicei în știință, extragerea datelor brute fără a le pune în context este înșelătoare.

Într-o populație predominant vaccinată, unde vaccinul nu previne toate formele grave (ci doar în jur de 90%), era de așteptat ca proporția persoanelor vaccinate internate să fie probabil mai mare decât cea a nevaccinaților. Mai mult, dacă 100% din populație ar fi vaccinată, atunci 100% dintre pacienții internați ar fi vaccinați!”

 
Revista presei internaționale din 19 noiembrie 2021