Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În afară de presa oficială chineză, nimeni nu dă crezare imaginilor cu Peng Shuai

peng_shuai.png

Peng Shuai, fost nr 1 WTA la dublu
Sursa imaginii: 
William West / AFP via rfi.fr

Îngrijorarea persistă în ce o privește pe jucătoarea chineză de tenis Peng Shuai, în ciuda imaginilor apărute în ultimul weekend și care o arată ba la un turneu de tenis pentru juniori, ba la un restaurant.

Sportiva chineză nu a mai apărut în public din 2 noiembrie a.c., după ce l-a acuzat pe un fost înalt demnitar al Partidului Comunist de viol. Videoclipurile care o arată pe jucătoare nu sunt suficiente pentru a calma preocupările comunității internaționale, subliniază jurnaliștii.

Sky Sports transmite că misterul din jurul campioanei de tenis a luat o nouă întorsătură vineri, după ce au apărut fotografii care, aparent, o arată relaxându-se acasă, înconjurată de jucării și lângă o pisică cenușie.

Experții și-au exprimat scepticismul și au pus sub semnul întrebării autenticitatea imaginilor.

Alții au subliniat, de asemenea, prezența într-una dintre fotografii a unei imagini înrămate cu Winnie the Pooh - un personaj interzis în China după ce oamenii l-au comparat în batjocură cu președintele Xi Jinping.

Courrier International are în atenție videoclipul postat duminică, 21 noiembrie, pe contul Weibo al China Open, care o arată pe jucătoare participând la finala unui turneu de tenis pentru juniori la Beijing. Cu pași lenți, cu zâmbetul pe buze, ea poate fi văzută intrând pe teren alături de mai mulți oficiali chinezi.

Dar oficialitățile din Marea Britanie sunt îngrijorate în continuare și au cerut Chinei să „furnizeze urgent dovezi verificabile” ale faptului că Peng Shuai este în siguranță, relatează BBC. Ministerul britanic de externe a adăugat în declarația sa că „toată lumea ar trebui să aibă voie să vorbească fără teama de repercusiuni. Toate acuzațiile de agresiune sexuală, oriunde în lume, trebuie investigate.”

 

O lungă istorie de dispariții și arestări

The Guardian nu vede niciun semn în imaginile difuzate că Peng ar putea să vorbească liber sau că WTA o poate contacta:
”Guvernul chinez are o istorie lungă în dispariția și reținerea celor care vorbesc împotriva statului. Săptămâna trecută, radiodifuzorul de stat a trimis pe Twitter un text despre care a afirmat că este un e-mail trimis de Peng șefului WTA. Dar textul a fost considerat pe scară largă ca fiind fals sau potențial forțat, deoarece nu existau dovezi că l-a trimis ea însăși”.

The Washington Post citează un analist media al BBC China care a remarcat că pe ușa restaurantului din videoclip, data părea să fi fost „încețoșată” - arătând doar luna, nu și ziua în care se presupune că a fost filmat.

France Inter consideră la rândul său că aceste elemente noi nu conving.

În imaginile de la restaurant, Peng Shuai stă lângă alte două femei. Un bărbat stă în fața jucătoarei și discută despre meciuri. „Mâine e sâmbătă, 20 noiembrie” , a spus bărbatul, înainte de a fi întrerupt de unul dintre invitați: „Este duminică, 21 noiembrie”.
 

Un posibil punct de cotitură în sport

Le Monde este de părere că problema reprezintă o adevărată provocare pentru puterea chineză.

Pe măsură ce Beijingul înăbușă mișcarea #metoo, mobilizarea în favoarea tenismenei dispărute ar putea fi un punct de cotitură.

Dacă este a da crezare acestor imagini, ea ar putea fi acasă, probabil în arest la domiciliu și fără comunicare cu lumea exterioară.

Până acum, criticile aduse Chinei în lumea sportului se limitaseră la declarații ale jucătorilor sau ale unor conducători, rapid contraziși de echipele sau organizațiile lor, îngrozite de ideea pierderii pieței chineze.

Când fotbalistul Mesut Özil a criticat pe rețelele de socializare modul în care este tratată minoritatea musulmană uigură din Xinjiang (nord-vestul Chinei) în decembrie 2019, clubul său de atunci, Arsenal, s-a distanțat rapid de campionul mondial german.

Cu câteva luni mai devreme, proprietarul echipei de baschet nord-americane Houston Rockets și-a renegat directorul general, Daryl Morey, care sprijinise protestele din Hong Kong. NBA acuzase „pierderi substanțiale” în urma retragerii sponsorilor chinezi și blocarea transmiterii meciurilor în China.

 
Revista presei internaționale din 22 noiembrie 2021