Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum privește Europa ”coaliția semafor” din Germania

coalitie_germania.jpg

Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, (SPD - al treilea din stânga), împreună cu aliații săi, Annalena Baerbock și Robert Habeck de la Partidul Verzilor și cu liberalul Christian Lindner, noul ministru de finanțe (dreapta imaginii) - Berlin, 24 noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
© Markus Schreiber, AP via France24

Alianța de guvernare „semafor” din Germania, alcătuită din social-democrați, liberal-democrați și verzi, și-a dezvăluit acordul de coaliție. Acesta include o creștere a salariului minim și măsuri de accelerare a renunțării la cărbune. De asemenea, prevede finanțarea pensiilor de stat prin intermediul piețelor de capital. Măsurile sunt intens dezbătute în presa europeană.

Politico amintește că Pactul de coaliție pune capăt a aproape cinci săptămâni de negocieri oficiale. Acestea au implicat aproximativ 300 de negociatori în cadrul a 22 de grupuri de lucru.

Echipele au lucrat cu ușile închise, liderii de partid refuzând în mod repetat să dezvăluie public detalii despre discuții.

Ceea ce a generat chiar ironii în presa germană, mai ales după ce liderii Verzilor și ai liberalilor  au postat un selfie pentru a-și demonstra spiritul de echipă.

Dar pacea s-a menținut în general, chiar dacă liberalii și verzii nu au fost niciodată considerați aliați naturali, având în vedere ideologia de piață liberă a primilor și concentrarea pe mediu și egalitate socială a celor din urmă.

Schimbare în continuitate

Le Monde vede o ”schimbare în continuitate”. Iar simbolul acestei continuităţi se află la Ministerul Finanţelor. Susținători ai unei revizuiri a „frânei datoriilor”, principiu consacrat în Constituție încă din 2009 și care interzice statului federal să se împrumute cu mai mult de 0,35% din produsul intern brut, Verzii au visat să câștige acest portofoliu. În cele din urmă va fi predat liberalilor, apărători ai ortodoxiei bugetare stricte.

Și pentru Le Figaro, ministrul de finanțe, liderul liberal Christian Lindner întruchipează exact schimbarea în continuitate.

Instalat în picioare, în dreapta viitorului cancelar Olaf Scholz, în timpul prezentării foii de parcurs a guvernului, șeful FDP își consolidează rolul esențial în politica germană. Dar, spre deosebire de glorioșii săi predecesori, inclusiv Hans-Dietrich Genscher, el n-a pus ochii pe Afacerile Externe.

După ultima experiență guvernamentală, împinși în umbră de cancelarul Merkel, liberal-democrații au rămas în afara Bundestag-ului în 2013 pentru că nu și-au respectat promisiunea de reducere a impozitelor.

Iar Libération titrează: Coaliția „semafor” devine verde.

”Scopul primului guvern post-Merkel este ambițios: 80% din electricitate va trebui să fie produsă din surse regenerabile în opt ani. În plus, cea mai mare economie din Europa vrea să funcționeze din 2030 fără nuclear sau cărbune.  

Totuși, liberalii nu sunt pregătiți să accepte orice. Nu a fost o coincidență că au mutat portofoliul Transporturilor de la ecologiști pentru a gestiona sectorul auto extrem de sensibil, coloana vertebrală a economiei germane”.

 

Un mesaj pentru întreaga Europă

El Mundo este îngrijorat de perspectiva liberalului Christian Lindner ca ministru de finanțe:

„Acesta este un mesaj către cele 27 de state membre că a venit timpul să ne gândim la o revenire la ortodoxia economică. Există motive de îngrijorare la Madrid”.

La Repubblica este de părere că Germania trebuie să-și redefinească misiunea într-o lume complet diferită de cea de după cel de-al Doilea Război Mondial. Mai presus de toate, viitorul guvern german nu se poate limita să acționeze ca un gardian inflexibil al tratatelor europene în numele economiei, când astăzi soarta Europei pare să depindă irevocabil de primatul geopoliticii.”

Iar potrivit ziarului de afaceri francez Les Echos, coaliția germană este în general în linie cu politica Palatului Elysée în ce privește Europa.

Contractul de coaliție subliniază necesitatea „suveranității strategice” pentru UE.

El solicită un pact de stabilitate „mai simplu și mai transparent” pentru a facilita finanțarea ecologică.

”Cu accente care nu se deosebesc de discursurile lui Emmanuel Macron, acordul subliniază necesitatea de a crește suveranitatea strategică a Europei, deci de a construi o capacitate de acțiune în context global în domenii precum aprovizionarea cu energie, sănătatea, importurile de materii prime și tehnologia digitală”.

Ca reacție la recentele atacuri la adresa statului de drept efectuate de Polonia și Ungaria, textul solicită o protecție „eficientă” a valorilor fundamentale ale UE, ceea ce necesită o utilizare „mai rapidă și mai coerentă” a tuturor instrumentelor. disponibile Comisiei Europene.

În ceea ce privește Pactul de Stabilitate, care guvernează datoriile și deficitele publice, a cărui reformă va fi decisă în 2022, contractul spune că și-a arătat flexibilitatea în trecut și că „trebuie să devină mai simplu și mai transparent pentru a-și consolida aplicarea”.

 
Revista presei internaționale din 26 noiembrie 2021