
Presa internaţională
Liderii conservatori și de extremă dreapta flirtează, dar nu se căsătoresc
le_pen.jpg

După cum transmite Euronews, liderii naționaliști au convenit să se întâlnească cel puțin o dată la două luni în Parlamentul European, în timp ce o altă întâlnire este planificată în Spania peste două luni.
Un absent notabil a fost Matteo Salvini, liderul Ligii italiene, care a publicat o declarație în care spune că „ a venit momentul potrivit” pentru o nouă regrupare.
Le Figaro scrie că obiectivul acestor cincisprezece partide de extremă dreapta sau conservatoare este de a crea un mare grup, în Parlamentul European.
Dar liderii nu au reușit să încheie o alianță oficială. Prim-ministrul ungar Viktor Orban, liderul de extremă-dreapta franceză Marine Le Pen și Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului populist la putere în Polonia, Lege și Justiție (PiS) s-au numărat printre cei prezenți la Varșovia.
Le Pen, în căutare de aliați externi
Le Point vede un pas mai aproape de alianță: ”Această întâlnire din Polonia este al doilea pas într-un proces de unire care a început în iulie anul trecut, când cele cincisprezece partide implicate au semnat o platformă în favoarea unei reuniri ample.
Marine Le Pen a declarat jurnaliştilor că, dacă va apărea, această alianță „va fi a doua forță în cadrul Parlamentului European”.
Le Point reamintește că Polonia și Ungaria sunt amenințate de un mecanism al UE care face posibilă suspendarea plății fondurilor europene în cazul încălcării principiilor statului de drept.
L'Express titrează: ”Departe de Eric Zemmour, Marine Le Pen ia poza prezidențială în Polonia”.
Călătorind la Varșovia, candidata vrea să se plaseze deasupra luptelor franceze, evidențiind aliații de pe scena internațională.
”Marinei Le Pen îi place protocolul. Mai ales când îi dă ei importanță. În trecut, fiica lui Jean-Marie Le Pen a avut parte de tot felul de vizite ciudate și de uși care nu se deschid – de exemplu, atunci când a trebuit să se mulțumească, în 2017, cu o cafea la Trump Tower, în tentativa nereușită de a obține o întrevedere cu noul președinte al Statelor Unite, Donald Trump.
Invitată de partidul conservator polonez la un summit care reunește mișcările naționaliste europene, ea a apreciat în mod deosebit considerația care i-a fost acordată de executivul polonez. Cortegiul care a transportat-o prin Varșovia - trei sedanuri negre, și tot atâtea mașini de poliție cu lumini intermitente - a încântat-o, până la punctul de a se felicita pe Twitter.
La fel ca și garnizoana militară, trimisă să o însoțească în sunetul tobelor și trâmbițelor, în timpul depunerii de jerbe de flori în fața mai multor statui comemorative ale orașului.
Chiar și invitația la cina de vineri seara a fost transmisă presei cu bucurie”.
Din păcate, însă, proiectul unui mare grup european nu prea a avansat în acest weekend. „Este o muncă pe termen lung, care necesită timp”, a precizat Marine Le Pen.
În căutarea vinovatului
”Liderii de extremă dreapta ai Europei continuă să flirteze, dar sunt încă precauți în a se căsători”, titrează Politico.
”Deși astfel de adunări generează titluri în presă, partidele joacă adesea jocuri diferite, navighează pe rute separate în politica internă și cu obiective diferite la Bruxelles. Ideologiile lor se ciocnesc în domenii cheie. Adesea, pur și simplu nu se plac unul pe altul.
Liderul populist conservator al Italiei, Matteo Salvini, sub presiunea internă, a absentat.
În culise, partidele de extremă dreapta și-au petrecut săptămâna într-un joc de a arunca vina asupra celui care a împiedicat formarea coaliției.
PiS domină ECR (Conservatorii și Reformiștii Europeni) - delegația sa cuprinde peste 40% din grup. În schimb, Franța și Italia domină grupul Identitate și Democrație (ID) - delegația fiecărei țări reprezintă aproximativ o treime.
Un oficial ID a învinuit „dominația poloneză” în cadrul ECR pentru menținerea grupurilor separate.
PiS este distant față de Rusia, implorând în mod regulat UE să se confrunte mai agresiv cu o Moscova revanșardă.
În schimb, în Franța, Le Pen se arată prietenoasă cu Moscova.
Ea a cerut relații mai calde cu Moscova și să se ridice sancțiunile impuse după ce Rusia a anexat Crimeea. Ea a mers la Moscova pentru a discuta cu președintele rus Vladimir Putin, în timpul ultimei ei candidaturi la președinția franceză, în 2017.
În mod similar, Viktor Orbán a menținut legături calde cu Rusia, iar Salvini s-a confruntat cu acuzații că Liga a curtat finanțarea Rusiei în timpul alegerilor europene”.