Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Omicron produce îngrijorare, guvernele pregătesc restricții

omicron.png

Sursa imaginii: 
Dado Ruvic / Reuters via rfi.fr

Îngrijorări majore în Statele Unite și Europa legate de noua variantă Omicron. Dar cât de periculoasă este aceasta și în ce măsură vaccinurile sunt eficiente? Experții nu pot spune încă cu certitudine dar presa internațională observă că autoritățile pregătesc  restricții.

După cum transmite The New York Times (NYT), varianta Omicron pune Europa pe jar.

”Odată cu creșterea cazurilor, există îngrijorări cu privire la restricțiile și mai dure care se profilează într-o perioadă de vacanță, despre care mulți speraseră că va marca o revenire la o anumită normalitate.

Numărul cazurilor confirmate ale variantei Omicron a crescut duminică în Marea Britanie și Danemarca, susținând temerile oamenilor de știință că mutația s-a răspândit deja pe o scară mai largă, în ciuda interdicțiilor de călătorie. Varianta de coronavirus a fost găsită în cel puțin 45 de țări din întreaga lume, Statele Unite și o mare parte din Europa raportând o serie de cazuri noi în ultimele zile.

Informările arată clar că numărul cazurilor crește rapid. Ce ar putea însemna asta pentru sănătatea publică rămâne mai puțin clar. Rămân multe întrebări despre  noua variantă, inclusiv despre cât de transmisibilă este, cât de eficiente se vor dovedi vaccinurile și cât de probabil este să provoace forme severe, mai scrie NYT.

Omicron ar putea fi dominant în Marea Britanie în câteva săptămâni - afirmă experți citați de BBC.

Deși vaccinurile actuale ar putea să nu se potrivească perfect pentru Omicron, ele sunt totuși cea mai bună linie de apărare. Medicii spun că este vital ca oamenii să primească numărul recomandat de doze pentru a obține protecție maximă împotriva variantelor existente și emergente. Guvernul își intensifică programul de vaccinare ca răspuns la Omicron și speră să ofere fiecărui adult din Marea Britanie un rapel până la sfârșitul lunii ianuarie.

Deși infecțiile cu Covid au crescut, numărul de spitalizări și decese a rămas cu mult sub nivelurile observate în valurile anterioare. Experții spun că acest lucru se datorează succesului programului de vaccinare.

Ziarul elvețian Le Temps face un scurt bilanț al primelor efecte în plan economic: ”vedeta” petrecerilor de Revelion, Rio de Janeiro, își suspendă evenimentele, din cauza variantei Omicron. Elveția își suspendă temporar zborurile către Hong Kong din Zürich. FMI intenționează să își reducă prognoza de creștere economică globală de la 5,9% la 4,9% pentru 2022.

 

Industria restaurantelor din Franța, lovită din nou

Bloomberg notează că Franța încearcă să evite noile restricții pe măsură ce Omicron câștigă teren. Restaurantele și industria ospitalității se numără însă printre sectoarele cele mai afectate de ultimul val, deoarece evenimentele au fost anulate.

Potrivit Le Figaro, creșterea contaminării obligă companiile să anuleze recepțiile și sărbătorile de sfârșit de an.

Așa că, în câteva zile, restauratorii și companiile de catering și-au văzut moralul prăbușit. Sezonul sărbătorilor, care se pregătea să umple registrele de comenzi, s-ar putea transforma într-un coșmar dacă tendința continuă. Motivul? Un val îngrijorător de anulări, din cauza creșterii cazurilor de Covid.

Le Monde observă că problema de acum amintește de cea din decembrie 2020: „cum să putem petrece Crăciunul împreună” fără a impune restricții prea mari francezilor, după cum a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal.

Altfel, periculozitatea noii variante Omicron, cu 25 de cazuri listate în Franța pe 5 decembrie, rămâne deocamdată incertă.

Cealaltă provocare în acest moment este gestionarea circulației virale foarte ridicate în rândul celor mai tineri.

Iar publicația financiară franceză Capital titrează: ”Dr. Fauci dă mesaje liniștitoare despre varianta Omicron, dar inflația este cea care îngrijorează Fed”.

Știrile despre varianta Omicron sunt, deocamdată, mai puțin îngrijorătoare decât se aștepta. Deși virusul se răspândește în mod clar foarte rapid, nu pare a fi mai periculos decât predecesorii săi, Dr. Fauci raportând rezultate inițiale încurajatoare.

 
Revista presei internaționale din 7 decembrie 2021