Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Biden și Putin au discutat, riscul de escaladare în Ucraina se menține

putin_biden.jpg

Președintele rus Vladimir Putin la reședința sa din Soci în timpul întrevederii online cu președintele american Joe Biden, 7 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
kremlin.ru

Discuția online dintre președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin s-a încheiat fără o concluzie clară. Părțile și-au reiterat pozițiile față de Ucraina. Iar presa internațională se întreabă ce se va întâmpla dacă Kremlinul va alege calea militară în Ucraina.

BBC citează declarația Casei Albe potrivit căreia , în cazul unei escaladări militare, SUA și aliații vor da răspunsuri economice și de altă natură.

Măsurile posibile includ restricții privind convertirea rublelor în valute străine de către băncile Rusiei sau chiar deconectarea Rusiei de la sistemul global de plăți financiare Swift.

Postul britanic reamintește că înainte de discuții, Bloomberg raporta că SUA ar încerca să oprească conducta Nord Stream 2 către Germania.

The Moscow Times scrie că, vorbind de la reședința sa din Soci, Putin a cerut asigurări că Ucraina nu se va alătura NATO și că aprofundarea cooperării informale a Kievului cu alianța militară occidentală va fi oprită.

De partea sa, Washingtonul a susținut că nicio țară nu poate bloca drumul Ucrainei către aderarea la NATO.

Serviciile de informații americane au indicat că aproximativ 175.000 de soldați ruși sunt grupați la granița cu Ucraina, o ofensivă fiind posibilă la sfârșitul lunii ianuarie.

Rusia a negat acuzațiile, catalogându-le drept „isterie” și susține că nu face decât să răspundă la o acumulare ucraineană și la provocările NATO, mai notează The Moscow Times.

Reflectând atmosfera fragilă, Biden a discutat din Camera de Urgențe a Casei Albe, rezervată chestiunilor de înaltă securitate, observă France 24.

În schimb, același Joe Biden a susținut un summit video similar cu președintele chinez Xi Jinping, în urmă cu trei săptămâni, din sala Roosevelt, mai decorată, jurnaliştii fiind invitați să asiste la minutele de deschidere.

O posibilă întrevedere în format real?

The New York Times informează că cei doi și-au început conversația video la 10:07 a.m., ora Coastei de Est a Statelor Unite și s-a încheiat la 12:08 .

Potrivit Casei Albe, cei doi lideri au discutat inclusiv despre atacurile cibernetice și probleme legate de Iran.

„Salutări, domnule președinte!”, a spus președintele Putin într-un scurt videoclip, în momentele de deschidere ale apelului lansat de televiziunea de stat rusă.

„Ma bucur să te văd din nou”, a răspuns Joe Biden cu căldură, după ceea ce părea a fi o scurtă eroare a conexiunii.

„Din păcate, ultima dată nu ne-am văzut la G20. Sper că data viitoare când ne întâlnim să o facem personal....”

Newsweek transmite că, pe teren, pregătirile de război continuă.

Rusia recurge la desfășurarea tancurilor și lunetiștilor la granița sa cu estul Ucrainei. Acesta este un efort de a „provoca focul de răspuns”, au afirmat marți autoritățile ucrainene.

Și Le Figaro vede în continuare un risc de escaladare.

”Ucraina este un test crucial pentru Biden întrucât reputația sa în materie de politică externă a fost deja afectată de fiasco-ul retragerii afgane.

Chiar dacă Statele Unite s-au angajat să ajute Ucraina să se apere, chiar semnând un parteneriat strategic cu Kievul în noiembrie anul trecut, orice creștere a asistenței SUA i-ar oferi lui Putin un argument despre amenințarea la adresa securității Rusiei și ar prezenta un risc semnificativ de escaladare.

Rămân sancțiunile economice.

Dar chiar și americanii admit în mod neoficial că aceste măsuri ar putea să nu fie suficiente pentru a-l descuraja pe Putin”.

În Le Monde, diplomatul Kurt Volker, fost reprezentant special al SUA în Ucraina, nu crede în „diplomația din culise” cu Vladimir Putin.

”Rusiei îi place să creeze incertitudine și instabilitate. Primul obiectiv rusesc este crearea unei poziții de forță. Apoi, răspândește idei despre ce concesii ar trebui să i se facă, pentru ca să nu atace. În fine, trebuie spus că Putin este foarte abil și serios.

Nu știm care ar fi obiectivul rușilor, în cazul unei operații militare. Orice este posibil: să ocupe regiunile Donețk și Lugansk sau să pună mâna pe rezervoarele de apă din nordul Crimeei, care alimentau peninsula și care au fost tăiate de ucraineni. Ar putea fi și răsturnarea guvernului de la Kiev și înlocuirea lui Volodymyr Zelensky cu un pro-rus. Dar scopul general este de a menține influența asupra dezvoltării Ucrainei”.

 
Revista presei internaționale din 8 decembrie 2021