Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu un nou cancelar, Germania nu are timp de pierdut

scholtz.jpg

Cancelarul Olaf Scholtz la prima ședință a guvernului pe care îl conduce, Berlin, 8 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Bundesregierung

Germania intră într-o nouă eră, odată cu plecarea Angelei Merkel și preluarea cancelariei federale de către social-democratul Olaf Scholz. Este un subiect predilect al presei internaționale, care nu uită să amintească marile provocări care stau în fața noului guvern de la Berlin.

Pentru Olaf Scholz, ”totul decurge conform planului”, anunță Frankfurter Allgemeine Zeitung. ”După o strânsă victorie la alegerile legislative din 26 septembrie (25,7% din voturi) și mai bine de două luni de negocieri tripartite, fostul ministru de finanțe și vicecancelar al Angelei Merkel o înlocuiește pe lidera creștin-democrată”.

Deutsche Welle vorbește despre „Scholzomat”, cuvânt care asociază numele  „Scholz” și termenul de „automat”: 

„Este un tip pragmatic și introvertit, care nu reușise niciodată să cucerească inimile asistenței. Și totuși, a fost investit în cursa pentru cancelarie. Luni de zile a trebuit să îndure, cu stoicism, batjocurile: inclusiv în propria tabără, nimeni nu credea în victoria lui”.

”Germania nu are timp de pierdut după plecarea lui Merkel”, titrează Bloomberg.

”În afară de jocul lui Putin, există o schismă tot mai mare cu rebelii anti-stat de drept, Polonia și Ungaria. Există marea întrebare a modului în care Germania (și, prin urmare, Europa) abordează influența tot mai mare a Chinei.

Merkel a făcut foarte bine că l-a adus pe Scholz la recentul summit G20 de la Roma, incluzându-l în întâlniri cheie și oferindu-i un punct de intrare în unele dintre marile conversații. Dar Scholz este acum pe cont propriu și va trebui să se descurce cu președinții Biden, Putin și Xi Jinping. Și fără Merkel. SUA se așteaptă ca Germania să oprească gazoductul Nord Stream 2 în cazul în care Putin ar invada Ucraina”.

 

O miză pentru întreaga social-democrație europeană

Le Point notează că, după cum cere tradiția, Olaf Scholz își va rezerva prima vizită pentru președintele francez Emmanuel Macron, care ar trebui să-l primească vineri.

Iar Le Monde vorbește despre sarcina colosală care stă în fața noului guvern de la Berlin:

”Deși bucurându-se de o prosperitate economică uluitoare, „anii Merkel” vor rămâne marcați și de o lipsă de ambiție reformatoare. Țara plătește astăzi prețul cu infrastructura ei îmbătrânită, administrația sa ineficientă, tranziția digitală întârziată”.

Dar poate noul cancelar al Germaniei să revigoreze stânga în Europa? Este întrebarea pe care o pune The New York Times:

Olaf Scholz vrea să-i recâștige pe muncitorii care au dezertat la extrema dreaptă populistă. Succesul l-ar putea face un model pentru social-democrații de pretutindeni.

Pentru Europa de centru-stânga, victoria domnului Scholz vine într-un moment critic. În ultimul deceniu, multe dintre partidele care au dominat cândva politica europeană au devenit aproape învechite, aparent lipsite de idei și în mare parte abandonate de baza lor muncitoare. Energia politică a fost de dreapta, în special extrema dreaptă populistă. Mulți conservatori americani s-au înghesuit în țări precum Ungaria pentru a studia „democrația iliberală” a domnului Viktor Orban, prim-ministrul de extremă dreapta al acestei națiuni.

În timpul ultimului guvern social-democrat din Germania, cancelarul Gerhard Schröder, a redus prestațiile sociale și a întreprins o revizuire dureroasă a pieței muncii.

Domnul Olaf Scholz, pe atunci secretarul general al partidului, a devenit fața publică a schimbărilor. Șomajul a scăzut treptat, dar programul a contribuit, de asemenea, la crearea unui sector extins cu salarii mici și a determinat mulți alegători din clasa muncitoare să-i părăsească pe social-democrați.

Pandemia, la rândul său, a evidențiat modul în care cei considerați brusc esențiali nu sunt plătiți foarte mult – de la asistenți medicali și sociali, la colectori de gunoi și până la casierii din supermarketuri ori lucrătorii din sistemele de livrare.

Social-democrații s-au clasat pe primul loc la votul din septembrie, dar au adunat doar 26 la sută din total, foarte departe de cei 40 la sută de la începutul primului mandat al lui Schröder. Iar provocarea lui Scholz a fost să arate că modelul social-democrat este abordarea potrivită pentru Germania și nu numai”, scrie The New York Times.

 
Revista presei internaționale din 9 decembrie 2021