Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tornadele din SUA: ”noua normalitate”, pe fondul încălzirii globale?

tornada_sua.png

Orașul Mayfield, statul Kentucky după tornada din noaptea de 10 spre 11 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
AP - Mark Humphrey via rfi.fr

Presa internațională acordă spații ample fenomenelor extreme care au devastat întinse teritorii din Statele Unite, la sfârșitul săptămânii trecute. Se poate stabili o relație de cauzalitate între schimbările climatice și intensitatea tornadelor? Jurnaliștii caută explicații.

Potrivit Washington Post, „mai mult de 30 de tornade separate s-au mișcat cu putere și viteză devastatoare pe o zonă care se întinde din Mississippi până la Illinois”, traversând un total de șase state .

În Mayfield, Kentucky, o tornadă a devastat orașul „lăsând în urmă un câmp de ruine și o comunitate îndurerată, dărâmând o fabrică de lumânări în care erau găzduiți 100 de oameni, distrugând o stație de pompieri și întrerupând apa și electricitatea pe mai multe mile", transmite USA Today.

”Mandi Sanders, lucrătoare la o casă de bătrâni din Arkansas, a văzut tornada trecând cu viteză prin fereastră”, raportează The New York Times. „A fost ca un tren care urla”, a declarat ea cotidianului american. Împreună cu colegii ei, ea a împins imediat paturile rezidenților pe hol, încercând să le acopere capul cu perne pentru a-i proteja de cioburile de sticlă”. (Sursa: Courrier International).

Libération spune că ar fi vorba despre ”cea mai lungă călătorie înregistrată vreodată de o singură tornadă, surclasând recordul tragic - vechi de aproape un secol într-o țară încă obișnuită cu aceste fenomene - al unui dezastru care a rămas celebru: ”Tornada celor trei state” din 1925.

Resturile proiectate, captate de radare la mai mult de trei ore de la fenomen, în cursul zilei de vineri, s-ar fi ridicat uneori la mai mult de 11.000 de metri altitudine. O mărturie pentru una dintre cele mai violente coloane de aer înregistrate vreodată iarna – pe când sezonul tornadelor se întinde, în mod normal, din martie până în iunie”.

Televiziunea publică belgiană RTBF relatează cum coloane negre măturau pământul, iluminate de fulgere intermitente.

În total, șase state au fost afectate de aceste tornade, cu decese înregistrate în cinci: Kentucky, Illinois, Arkansas, Tennessee și Missouri. Dar Mayfield, un oraș de 10.000 de locuitori din Kentucky, a fost în epicentrul dezastrului.

 

Fenomene extreme tot mai frecvente și intense

Newsweek informează că administratorul Agenției Federale de Management al Urgențelor, Deanne Criswell, a avertizat duminică asupra evenimentelor meteorologice severe. Acestea vor deveni probabil „noua normalitate” din cauza schimbărilor climatice.
Oamenii de știință au avertizat că, pe măsură ce planeta continuă să se încălzească, evenimentele meteorologice severe se vor produce probabil mai frecvent.

CNN notează că legăturile dintre schimbările climatice și tornade sunt dificil de făcut. Totuși, se poate face corelația dintre El Niño și tornade. Sezoanele El Niño tind să fie însoțite de o activitate crescută a tornadelor în SUA și merită remarcat faptul că SUA se confruntă în prezent cu acest fenomen, care este de așteptat să dureze până în primăvara anului viitor.

TV5 Monde amintește, într-un documentar, că în fiecare an, peste cincizeci de oameni sunt uciși în Statele Unite de tornade. Un fenomen meteorologic des întâlnit în țară, uneori devastator, dar a cărui origine nu o putem explica încă pe deplin.

Sâmbătă, 11 decembrie, președintele american a declarat că fenomenele meteorologice au devenit „mai intense” odată cu încălzirea planetei, fără a stabili însă o legătură directă de cauzalitate între schimbările climatice și dezastrul care a îndurerat țara. El a spus că va cere sfatul Agenției pentru Protecția Mediului din SUA.

 
Revista presei internaționale din 13 decembrie 2021