Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sancționarea grupului Wagner, un semnal puternic la adresa Rusiei

rusia_ue.png

Sursa imaginii: 
AFP via politico.eu

Miniștrii de externe ai celor douăzeci și șapte au adoptat în unanimitate sancțiuni împotriva grupării de mercenari ruși Wagner. După cum comentează presa europeană, acesta este un mesaj de fermitate adresat Moscovei, într-un context politic tensionat ca urmare a escaladării de la frontiera Ucrainei.

După cum informează Le Monde, sancțiunile europene l-au lovit pe fondatorul și comandantul militar al Grupului Wagner, Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU) și pe câțiva dintre colaboratorii săi, printre care Valery Zaharov, consilier de securitate al președintelui Republicii Centrafricane.

Alte persoane vizate sunt mercenari activi în Ucraina, Siria și Libia.
De asemenea, sunt vizate trei companii legate de Grupul Wagner: Evro Polis, Mercury și Velada. Mercenarii sunt stabiliți în Siria, în sectoarele bogate în gaz și petrol. Sancțiunile constau în interzicerea vizelor pentru persoane și înghețarea activelor lor în UE.

Le Point consideră că aceste măsuri sunt „costisitoare” pentru economia rusă și reprezintă o încercare de a-l descuraja pe Vladimir Putin de la o intervenție în Ucraina.

„Este foarte important ca Rusia să înțeleagă că un atac asupra Ucrainei va avea un cost economic foarte mare și consecințe politice ”, a avertizat în acest șeful diplomației europene Josep Borrell, potrivit Le Point.

Euractiv notează că, potrivit informațiilor actuale, grupul Wagner este finanțat de un om de afaceri în vârstă de 60 de ani din Sankt Petersburg, Yevgeny Prigozhin, cunoscut ca fiind un apropiat de președintele rus Vladimir Putin. El a făcut deja obiectul sancțiunilor europene și americane pentru că a destabilizat Libia.

The Moscow Times spune cine sunt cei din fruntea listei celor sancționați de Uniunea Europeană:

Dmitri Utkin este fost locotenent colonel, de 51 de ani, din serviciile secrete militare ruse – decorat cândva de Putin. Acum se spune că este comandantul lui Wagner și responsabil pentru operațiunile din Ucraina.

Utkin este acuzat de crime extrajudiciare, inclusiv că ar fi ordonat ca un dezertor sirian să fie torturat până la moarte și excecuția să fie filmată.

Alexander Kuzentsov, 44 de ani, despre care se spune că ar fi comandantul companiei de atac și recunoaștere a Wagner, sub indicativul „Ratibor”. Este acuzat că amenință pacea și securitatea Libiei.

Colonelul în retragere Andrei Roshev, în vârstă de 68 de ani, este director executiv fondator al Wagner. Comandă acum trupe mercenare în Siria în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad sub indicativul „Siedoy”.

Unități ale Wagner au fost văzute în mai multe zone de conflict, servind intereselor private și de stat ale Rusiei în Ucraina, Siria și Libia.

Firma și-a oferit, de asemenea, serviciile autorităților locale din Africa sub-sahariană, inclusiv fostelor colonii franceze Mali și Republica Centrafricană.

 

Interpuși” ai statului rus?

Potrivit Euronews, înaintea discuțiilor din consiliul miniștrilor de externe, Lituania a subliniat că amenințarea cu sancțiunile este un factor de descurajare, dar doar dacă acestea ar fi la „o scară fără precedent”.

Uniunea Europeană acuză grupul de „abuzuri grave asupra drepturilor omului, inclusiv tortură, execuții și crime extrajudiciare, sumare sau arbitrare. De asemenea, sunt acuzate activități destabilizatoare în țările în care își desfășoară activitatea, inclusiv Libia, Siria, Ucraina și Republica Centrafricană

Europenii consideră că grupul ar trebui tratat ca o „organizație interpusă” pentru statul rus.

Franța și Germania s-au plâns și de prezența luptătorilor Grupului Wagner în Mali, la care ministrul rus de externe Serghei Lavrov a răspuns că firma are dreptul „legitim” de a se afla în Mali, deoarece a fost invitată de guvernul de tranziție. Lavrov a insistat că Guvernul rus nu este implicat.

 
Revista presei internaționale din 15 decembrie 2021