
Presa internaţională
Omicron, noua variantă Covid care ne dă peste cap planurile de Crăciun
omicron.png

”Omicron este abia la început, dar americanii sunt deja obosiți”, titrează The New York Times.
”Un sentiment de teamă cu privire la răspândirea rapidă a variantei crește chiar și în locurile care au experimentat o pauză virală.
Cu câteva zile înainte de Crăciun, americanii s-au săturat să tot fie bolnavi și obosiți. De planurile de reorganizare a muncii pentru a se adapta la cele mai recente riscuri. De a căuta kituri pentru testarea la domiciliu și de a nu le găsi. De a se întreba dacă, după doi ani de evitare a Covid-19, sau de supraviețuire, sau după vaccinare și chiar booster, Omicron nu este cumva tocmai varianta de care n-au cum să scape”.
Le Monde transmite că Guvernul de la Paris, presat de răspândirea variantei Omicron, nu mai respinge noi restricții.
Răspândirea rapidă a variantei repune pe masă amenințarea cu măsuri precum închideri temporare sau chiar carantinare.
„Nimic nu poate fi exclus”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, care mizează pe introducerea rapidă a unui permis de vaccinare.
Cu câteva zile înainte de Ajunul Crăciunului, cea mai recentă variantă, Omicron, răspândește panică în Europa și influențează agenda guvernului, amenințând cu revenirea celor mai dureroase ore ale pandemiei de Covid-19”.
După cum observă Le Figaro, Omicron deraiază perspectivele de creștere economică.
Izolare în Austria sau Țările de Jos, oprirea activităților în Irlanda, restricții privind festivitățile în Germania sau Suedia...
Măsurile pentru a limita răspândirea variantei extrem de contagioase a coronavirusului, Omicron, au revenit în Europa.
Odată cu acestea revin și incertitudinile cu privire la creșterea economică.
După o revenire spectaculoasă de 14% din PIB, așteptată în acest an în Irlanda, incertitudinea umbrește perspectivele pentru anul viitor. „Revenirea la măsuri mai stricte de sănătate publică pentru a limita contaminarea prezintă un risc considerabil pentru 2022”, avertizează Institutul de Cercetare Economică și Socială din Dublin.
O variantă despre care nu știm foarte multe
Dar ce știm până acum despre simptomele Omicron? – întreabă El Pais.
”Datele preliminare sugerează că noua tulpină provoacă simptome asemănătoare răcelii, mai puțină febră și mai multă oboseală, ceea ce înseamnă că ar putea fi considerată o formă mai ușoară a bolii.
Una dintre cele mai clare diferențe este pierderea simțului mirosului. În primele valuri, aceasta s-a întâmplat cu până la 70% dintre pacienți și a fost un simptom foarte specific Covid, în comparație cu alte infecții respiratorii. Acum, acest efect este foarte rar sau chiar inexistent.
Este însă prea devreme să considerăm această variantă ca fiind mai puțin severă, atrag atenția specialiștii consultați de El Pais. „Este adevărat că vedem mai puține internări, dar în acest moment majoritatea populației spaniole este vaccinată și mulți au avut o infecție anterioară”, explică un director de spital.
Impresia este că Omicron nu provoacă simptome atât de grave, dar atunci când o face, pericolele de complicații foarte grave sau de deces sunt exact aceleași.
Dacă se ține cont de faptul că această variantă este mai contagioasă, s-ar putea produce o explozie a spitalizărilor, pur și simplu pe baze statistice.
Iar El Periódico de España subliniază că: „Virusul învață și se răspândește în diferitele sale variante în întreaga lume. ... Chiar și în rândul persoanelor fără simptome, vaccinate, poate exista o transmitere crescută... Ar fi o eroare să spunem că doar o utilizare ridicată a vaccinării va pune capăt pandemiei . Avem încă nevoie și de alte măsuri de protecție.” (Sursa: Eurotopics)
Ar fi bine să ne pregătim pentru o situație de criză, este de părere ziarul german Tageszeitung:
„Sute de mii de angajați ar putea să lipsească de la locurile de muncă simultan. Acest lucru ar afecta și serviciile publice. Și nu contează dacă cei infectați sunt bolnavi ușor, moderat sau grav. Fără a intra în panică și a ajunge la cumpărarea masivă de hârtie igienică, o prevenire a crizelor ar fi corectă și importantă. Așa cum bunicii noștri își făceau odinioară provizii, astăzi are sens să stocăm apă de băut pentru zece zile, pâine neagră sigilată și conserve. Nu este deloc alarmist. În această pandemie, este doar o măsură de precauție, care nu necesită prea mult efort.” (Sursa: Eurotopics).