Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU a făcut primul pas spre ajutorarea Afganistanului, dar sărăcia devine ”universală”

talibani.png

Coadă la un punct de distribuire a alimentelor trimise prin programul internațional World Food Programme, Afganistan, noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezoluție care permite deblocarea unor ajutoare de urgență pentru Afganistan. Este un prim pas pentru a-i ajuta pe talibani să gestioneze o criză umanitară de proporții. Dar comentatorii atrag atenția că situația din această țară rămâne una disperată.

După cum transmite France Presse, în rezoluție se precizează că „plata fondurilor, activelor financiare”, precum și „furnizarea de bunuri și servicii necesare” pentru a satisface „nevoile umane de bază în Afganistan” sunt „permise” și „nu constituie o încălcare” a sancțiunilor impuse asupra entităților legate de talibani.

Decizia își propune să reducă riscul unui aflux de refugiați care fug de sărăcie în țările vecine cu Afganistanul și să abordeze nevoia de asistență sporită, după cum au menționat Statele Unite.

Le Figaro relatează că ”talibanii au salutat miercuri „un pas bun” înainte, după adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluții care facilitează ajutorul umanitar pentru Afganistan. Talibanii și-au exprimat speranța că acest lucru va permite ridicarea sancțiunilor care vizează regimul lor.

Potrivit The Guardian, SUA au încercat să folosească ajutorul ca pârghie pentru a-i forța pe talibani să nu suprime drepturile femeilor, inclusiv accesul la educație. Dar grupurile umanitare au spus că încercând să facă presiuni asupra talibanilor, SUA riscă să-i conducă pe afganii obișnuiți spre înfometare.

 

O țară dependentă de ajutor extern

Courrier International publică un documentar pe tema sărăciei profunde, ”universale”, din țara condusă de regimul taliban. Până la 97% din populație va ajunge sub pragul sărăciei în 2022 dacă nu va fi pus în aplicare niciun plan de ajutor internațional.

Potrivit Al Jazeera, „peste 23 de milioane de oameni se confruntă cu o situație de foamete, după ce ajutorul internațional a dispărut, de când talibanii au preluat puterea în august anul trecut.

Luni, sute de afgani au manifestat în fața ambasadei SUA pentru a cere eliberarea fondurilor statului înghețate de Washington.
Pe lângă un sector bancar aproape blocat, moneda națională continuă să se prăbușească, provocând o inflație ridicată - prețurile grâului și carburanților au crescut cu 40%, în timp ce 70% dintre profesori lucrează fără salarii și milioane de elevi nu fac școală”.

The Washington Post notează că „administrația Biden s-a confruntat cu o presiune din ce în ce mai mare pentru a reporni fluxul de miliarde de dolari în ajutoare și fonduri către Afganistan.

Săptămâna trecută, trei foști comandanți militari americani în Afganistan și patru foști ambasadori ai SUA la Kabul, împreună cu alți foști înalți oficiali, au cerut administrației să ia în considerare relaxarea politicilor .

Ajutorul financiar american, împreună cu finanțarea de la alți donatori, reprezentau trei sferturi din veniturile țării, înainte ca talibanii să revină la putere”, potrivit Washington Post.

 
Revista presei internaționale din 24 decembrie 2021