Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Omicron avansează rapid. Cum să salvăm economia?

omicron-g538ac11a8_1920.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Presa internațională vorbește despre principala îngrijorare legată de varianta Omicron: chiar dacă pare mai puțin agresivă,  transmiterea extrem de rapidă va genera numeroase îmbolnăviri, punând în pericol activitatea economică și socială. Guvernele încep să se pregătească.

După cum transmite Agenția France Presse, pentru unii experți, rata de contagiune atât de mare a Omicron poate anula avantajul unei variante mai puțin periculoase, în timp ce multe țări anunță numere record de infectări de la începutul pandemiei.

Experții sunt, de asemenea, nesiguri dacă această severitate aparent mai scăzută provine din caracteristicile intrinseci ale variantei sau dacă are legătură cu faptul că lovește populațiile care sunt deja parțial imune (prin vaccin sau o infecție anterioară).

Courrier International relatează că premierul francez Jean Castex a anunțat luni o serie de noi măsuri sanitare, inclusiv telemunca obligatorie cel puțin trei zile pe săptămână, pentru a reduce răspândirea virusului, excluzând în același timp noi interdicții. O strategie care vizează menținerea în viață a economiei, cu orice preț.

După cum comentează Financial Times, ”premierul francez a ales să ignore apelurile unor experți care au încurajat guvernul să ia măsuri mai îndrăznețe”.

 

Un echilibru dificil

Emmanuel Macron trebuie să găsească un echilibru dificil, estimează Le Figaro.

Mai precis, este vorba despre ”găsirea amestecului potrivit între restricțiile care vizează stoparea răspândirii virusului și menținerea activității economice. Confruntat cu erupția Omicron, cursorul este tot mai greu de oprit. Pentru că, dacă viteza de răspândire a virusului amenință să oprească țara în ianuarie, s-au reactivat și lansatorii de alarme care cer măsuri radicale. În ultimele zile, ideea amânării începerii anului școlar a fost reînviată de unii oameni de știință, la fel și ideea unui blocaj total pentru seara de 31 decembrie.

Două idei respinse luni seară de prim-ministru în urma unui Consiliu de Apărare a Sănătății și apoi a unui Consiliu de Miniștri convocat de urgență.

Suficient pentru a da crezare ideii că executivul amână măsuri restrictive dure. Mai ales că guvernul are în vedere reducerea duratei izolării pentru cazurile de contact. Decizia va fi anunțată duminică”, mai notează Le Figaro.

”Cheia, pentru țările cele mai afectate, este de a reduce transmiterea virusului fără a afecta activitatea economică”, spune și El País.

Acesta este tocmai sensul „noilor restricții adoptate de guvernul francez care urmăresc să minimizeze expunerea la virus”. Pentru cotidianul spaniol, Franța nu este singura care a ales această strategie. Pentru a permite mai multor persoane să se întoarcă la muncă mai repede și pentru a evita astfel perspectiva blocajelor și penuriei, autoritățile sanitare din SUA au autorizat luni reducerea de la zece la cinci zile a duratei de izolare pentru persoanele pozitive, cu condiția să fie asimptomatice.

The New York Times explică la rândul lui că măsura este menită să minimizeze perturbările tot mai mari ale economiei și vieții de zi cu zi. Sindicatele au avertizat că firmele ar putea folosi decizia ca pretext pentru a-i grăbi pe angajații cu simptome să se întoarcă la locul de muncă, exacerbând presiunile asupra lucrătorilor care rezultă din lipsa concediului medical plătit.

În timp ce CNN avertizează că ianuarie va fi „o lună cu adevărat, foarte grea. Experții prevăd că SUA vor depăși în curând recordul de cazuri noi zilnice – de peste 250.000, stabilit pe 11 ianuarie. Se va putea ajunge la o jumătate de milion de cazuri pe zi.

Majoritatea celor care sunt vaccinați și au primit doza booster nu se vor îmbolnăvi grav, dar acest lucru nu va fi valabil pentru cei nevaccinati, spune un expert consultat de CNN.

„Speranța este că, pe măsură ce ajungem în februarie și, cu siguranță, în martie, numărul de infecții va scădea mult . Oamenii se pot proteja prin vaccinare și luând măsuri de precauție în public”, a continuat expertul.

 
Revista presei internaționale din 29 decembrie 2021