Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dizolvarea Memorial: de la ”autolobotomizare” la rescrierea istoriei URSS

rusia.png

Simbolul justiției pe gardul... Curții Supreme a Rusiei, Moscova
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Presa din întreaga lume liberă a reacționat față de dizolvarea organizației ruse pentru drepturile omului, Memorial. Momentul anunță începutul unei perioade și mai sumbre de represiune, cred comentatorii.

”Rusia continuă autolobotomizarea”, titrează EU Observer, în timp ce revista americană Foreign Policy constată că  ”Ultimele libertăți politice ale Rusiei sunt pe cale de dispariție.  

Este vorba despre „Ștergerea istoriei”, transmite Reuters.  

”Închiderea organizației Memorial marchează finalul unui an în care Alexei Navalny, principalul critic al Kremlinului, a fost închis, mișcarea sa interzisă și mulți dintre aliații săi forțați să se refugieze. Moscova spune că pur și simplu aplică legi pentru a contracara extremismul și pentru a proteja țara de ceea ce, spune ea, reprezintă o influență străină malignă”.

The Moscow Times este de părere că desființarea organizației Memorial anunță o nouă eră, și mai sumbră, a represiunii.

”Pe măsură ce Memorial și multe alte grupuri au persistat în munca lor, legiuitorii au înăsprit și au extins sfera de aplicare a legii „agenților străini”, făcând-o aplicabilă nu numai oricărei organizații a societății civile, ci și oricărei persoane care critică public autoritățile. Este o parte esențială a rețelei de legislație represivă adoptată în ultimii ani pentru a înăbuși societatea civilă.

Dar orice ar încerca, Rusia nu poate șterge memoria istorică, nu poate forța oamenii să înceteze să lucreze pentru a-și proteja drepturile”, crede The Moscow Times.

 

Rescrierea istoriei URSS

”Cercul este complet” – observă Le Monde:

”Născută la sfârșitul anilor 1980, în cadrul societății civile, în timpul tentativei de deschidere a lui Mihail Gorbaciov, asociația rusă pentru apărarea drepturilor omului Memorial a fost dizolvată marți, 28 decembrie, la Moscova, de către o Curte Supremă în temeiul ordinelor Kremlinului.

Mai mult decât un simbol, este un punct de cotitură în istoria Rusiei post-sovietice. Mediul a devenit tot mai dificil în anii 2000, după ce Vladimir Putin a venit la putere.

În 2009, unul dintre anchetatorii Memorial din Cecenia, Natalia Estemirova, a fost răpită și ucisă. Pentru arhiviști și cercetători, colaborarea cu Memorial a devenit periculoasă.

Mai important, munca științifică a Memorialului a concurat cu dorința lui Vladimir Putin de a controla narațiunea istorică națională. Președintele rus a lansat o acțiune profundă de rescriere a istoriei Uniunii Sovietice, prin glorificarea rolului lui Stalin în al Doilea Război Mondial.

În 2016, ONG-ul a fost declarat „agent străin”, la fel ca toate asociațiile care primesc granturi din străinătate. În același an, unul dintre cei mai înverșunați istorici ai Memorialului, Yuri Dmitriev, în vârstă de 65 de ani, a fost arestat și acuzat de abuz sexual. Luni, el și-a văzut pedeapsa mărită la cincisprezece ani de închisoare”, notează le Monde.

Iar Le Figaro  vorbește despre felul în care Vladimir Putin continuă să rescrie trecutul sovietic:

„Nimic nu este mai imprevizibil decât trecutul”, scria George Orwell.

De mai bine de treizeci de ani, organizația rusă Memorial, gardian al memoriei Gulagului și pilon central al rezistenței la tăvălugul represiunii politice care se desfășoară din nou în Rusia, a încercat să nege această observație a scriitorului britanic.

Dar stăpânul Kremlinului s-a angajat să reabiliteze poliția politică, mergând la funestul Cheka, strămoș al KGB-ului, lăudat cu această ocazie ca o glorioasă organizație patriotică, în ciuda crimelor sale terifiante. Ei bine, v-ați imagina vreodată că ați putea să sărbătoriți acțiunile Gestapo-ului?

Unul dintre cele mai tulburătoare elemente este schimbarea poziției istoriografiei oficiale asupra masacrului de la Katyn, despre care susține acum că este un episod neclar și pune din nou în lumina reflectoarelor ipoteza crimei naziste.

Marți, procurorul care a pledat în fața Curții Supreme pentru dizolvare organizației, a acuzat-o de „crearea unei imagini false a URSS ca stat terorist” și pentru că „pătează memoria” celui de-al Doilea Război Mondial.

 
Revista presei internaționale din 30 decembrie 2021