Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu ce rămânem după 2021? Democrația, clima, provocările tehnologice...

2021.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În ultima ediție din acest an a revistei Presei Internaționale, privim puțin înapoi... Cu  ce rămânem, așadar, după un an 2021 plin de evenimente și de neprevăzut.

A fost un an al diviziunilor privind democrația, vaccinurile și clima, rezumă CNN.

Și este puțin probabil ca 2022 să fie o oază de calm.

În 1947, Winston Churchill spunea cuvintele celebre: „Democrația este cea mai proastă formă de guvernare, cu excepția tuturor celorlalte forme care au fost încercate”.

În 2021, exemplul său de model la care națiunile ar trebui să aspire a fost lovit din multe părți.

Ultimele 12 luni au fost și cele ale vaccinurilor, prin care lumea spera să scape de pandemia de coronavirus. Nu a făcut-o. Alte milioane au murit după ce o nouă variantă, Delta, a măturat globul, iar vaccinarea în sine a devenit cauza animozităților, punându-i pe cei vaccinați și nevaccinați unii împotriva celorlalți. De asemenea, vaccinarea a evidențiat inechitatea dintre națiunile bogate și cele sărace.

A fost și anul declarațiilor mărețe, dar al acțiunilor mai puțin impresionante asupra climei. Incendiile și inundațiile, din California până în Siberia, au sunat alarma - dar răspunsul la summitul COP26 de la Glasgow a fost călduț.

În fine, 2021 a fost anul în care s-au făcut simțite impactul deplin și de anvergură al rețelelor sociale, deturnarea acestora și întrebările despre cum sau dacă ar putea fi îmblânzite.

Mai presus de toate, 2021 pare să fi fost un an de avertismente - despre relațiile noastre cu tehnologia, cu planeta și cu cei care ne guvernează, fie că sunt aleși sau auto-numiți.

Pentru Al Jazeera, anul 2021 a fost cel în care loviturile militare au revenit pe scena din Africa.

Au fost patru lovituri militare de succes pe continent – ​​în Ciad, Mali, Guineea și Sudan – față de una în 2020.

Lipsa unei condamnări internaționale concrete și numărul tot mai mare de actori internaționali care s-au arătat dispuși să lucreze cu guvernele militare încurajează și mai multe acaparări neconstituționale de putere.

 

Un an bun pentru dictatori

În orice caz, anul 2021 a fost un an bun pentru dictatori și un an rău pentru democrații, conchide Le Monde.

Democrațiile dau semne de oboseală, în timp ce Moscova și Beijingul își intensifică presiunea asupra adversarilor lor, precum și asupra vecinilor.

Din Birmania până în Sudan, speranțele democratice sunt spulberate de militari sau autocrați. Anul 2021 a început pe 6 ianuarie în haosul asaltării Capitoliului de la Washington, de către militanții trumpişti. Se încheie cu zgomotul cizmelor la granița ruso-ucraineană și închiderea ultimului ONG pentru drepturile omului de la Moscova, Memorial.

Dezastrul retragerii din Afganistan, care a dat cheile Kabulului talibanilor, are o dublă consecință: o neîncredere a aliaților puși în fața faptului împlinit și un efect devastator asupra imaginii Statelor Unite.  Această torță a democrației în Afganistan a predat țara foștilor ei stăpâni, spre supărarea unei generații de afgani, și mai ales a femeilor, care au crezut în promisiunile Washingtonului.

 

Anul dezastrelor climatice

Pe tărâm climatic, „Extraordinarul nu mai este extraordinar”, titrează The Guardian.

Amploarea și frecvența fenomenelor din ultimele 12 luni au fost remarcabile, fără precedent.

Pentru The Hill, în lupta împotriva schimbărilor climatice, anul 2021 a produs și lucruri bune, inclusiv progrese în știință, politică și activism. S-au văzut și multe lucruri rele, inclusiv fenomene devastatoare, practic imposibile fără încălzirea cauzată de om.

Într-adevăr, a fost foarte rău, cu inundații în Europa de Vest, China și Statele Unite, căldură extremă cuplată cu incendii de vegetație și secetă în vestul SUA, Canada și Grecia, precum și în Siberia, împreună cu un îngheț mortal în Texas.

În primele nouă luni ale anului 2021, numai în Statele Unite au existat 18 dezastre climatice și meteorologice, fără a include tornadele istorice din decembrie, care au străbătut Kentucky și Vestul Mijlociu.

 
Revista presei internaționale din 31 decembrie 2021