
Presa internaţională
Ambițiile europene ale Franței în anul alegerilor prezidențiale
franta_ue.png

După cum observă Euronews, președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene este o mare oportunitate pentru Emmanuel Macron de a se face văzut și de a pune lucruri în discuție. Mai ales că este un președinte europenist, în plin an de alegeri prezidențiale.
Așa cum amintește istoricul Marion Gaillard, profesor la Sciences Po Paris, specialist în probleme europene și relații franco-germane, „avem impresia că el este liderul Europei și asta pentru zece ani, pe când el este doar un facilitator al dezbaterilor timp de șase luni. Există deci un decalaj între ambiția care poate părea disproporționată față de competența reală".
Pentru The Guardian, ”liderul centrist, care a făcut din opiniile sale eurofile o parte cheie a campaniei sale câștigătoare din 2017, speră că acesta îl va servi din nou la alegerile programate pentru aprilie.
Liderii europeni urmează să se întâlnească la Paris în perioada 10-11 martie, unde s-ar putea conveni asupra unei reforme majore a regulilor bugetare ale blocului.
Multe vor depinde de noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, al cărui guvern de coaliție este văzut ca sceptic cu privire la reformele bugetare, dar susține agenda lui Macron.
Pe plan intern, oponenții l-au acuzat deja pe Macron de campanie electorală și spun că ar fi trebuit să amâne președinția europeană a Franței până după alegeri”.
Un calendar plin de evenimente
Les Echos amintește că președinția franceză va fi punctată de aproape 400 de evenimente, planificate în Franța și în cadrul Uniunii.
Pe 6 și 7 ianuarie, Emmanuel Macron va primi Colegiul Comisarilor Europeni la Paris înaintea unui discurs adresat eurodeputaților, programat pentru 19 ianuarie la Strasbourg.
Un summit UE-Africa este, de asemenea, programat pentru 17-18 februarie.
La sfârșitul lunii martie va fi organizat și un summit privind apărarea europeană. În final, în luna mai, vor fi prezentate concluziile conferinței despre viitorul Europei, lansată cu un an mai devreme.
Franța va aduce, pe parcursul mandatului său, o reformă a spațiului Schengen, crearea unui mecanism de sprijin interguvernamental de urgență atunci când un stat se confruntă cu o criză la frontierele sale, dar și o mai bună organizare a Europei în managementul imigrației.
Emmanuel Macron subliniază, de asemenea, dorința de a avansa pe busola strategică, „o carte albă europeană de apărare și securitate care să prezinte harta amenințărilor și să stabilească obiectivele și orientările”.
Omul care joacă ”pe tot terenul” pentru Macron
În contextul președinției franceze, L'Express face portretul secretarului de stat Clément Beaune, ”europeanul care joacă pe tot terenul în echipa lui Macron”.
O prezență constantă în mass-media, politician fin, secretarul de stat pentru afaceri europene va juca un rol decisiv în președinția franceză a Consiliului UE și în campania electorală.
”Clément Beaune urăște să întârzie. Așa că, la 40 de ani, se mișcă rapid. În ajunul Crăciunului, alerga între birourile secretariatului Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, la câțiva pași de Quai d'Orsay. Deoparte, un consilier spune cât de mult urăște secretarul de stat cuvântul „vacanță”, amintindu-și Crăciunul 2020 când întreaga echipă ministerială a stat la telefon cu Londra și Bruxelles în negocierile finale pentru Brexit.
Și el va avea puține ocazii de a se relaxa în 2022, cel puțin în prima jumătate a anului. Clément Beaune va sprijini agenda europeană foarte ambițioasă a lui Emmanuel Macron. Dar Bruxelles nu va fi singura preocupare a acestui parizian, care intenționează să-și pună amprenta și asupra alegerilor prezidențiale”.
În sfârșit, Deutsche Welle notează că Emmanuel Macron se confruntă cu o provocare electorală, cu alegeri programate în 10 și 24 aprilie.
Deși nu a spus încă dacă va concura din nou, Macron este așteptat să-și anunțe oficial candidatura în februarie.
”Președinția Franței la UE vine într-un moment benefic pentru el, din punct de vedere politic, deoarece este o șansă de a-și prezenta țara ca putere europeană. Acest lucru se aliniază cu alte obiective și mesaje pe care spera să le transmită electoratului intern în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale”.