Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O Americă profund divizată se pregătește să marcheze un an de la asaltul asupra Capitoliului

trump.png

Donald Trump în liftul de la Trump Tower, New York, 16 ianuarie 2017
Sursa imaginii: 
Dominick Reuter AFP via rfi.fr

La 6 ianuarie se împlinește un an de la asaltul Capitoliului, când partizanii lui Donald Trump au încercat să blocheze prin forță consacrarea de către Congres a victoriei lui Joe Biden în alegerile din noiembrie 2020. Niciun alt eveniment politic recent nu a suscitat opinii atât de împărțite printre americani.

”Într-o țară profund divizată, americanii se luptă și cu privire la modul de comemorare a zilei de 6 ianuarie” – este observația din The Globe&Mail.  

”Niciun american nu a pus în dezbatere sensul atacului din 1941 asupra Pearl Harbor, la un an după. Niciun new-yorkez sau  locuitor din Washington nu a căutat puncte luminoase în carnagiul din 11 septembrie 2001, la un an după atacurile teroriste din aceste două orașe.

Și totuși, pe măsură ce se apropie aniversarea unui an de la asediul Capitoliului, americanii dezbat cu furie conținutul și semnificația insurecției violente care a urmat discursului lui Donald Trump.

Cei doi contracandidați la alegerile din 2020 plănuiesc evenimente contrastante. Se așteaptă ca Joe Biden să țină un discurs important la Washington, iar Donald Trump a programat o conferință de presă la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida”. - (Update: Donald Trump a anunțat miercuri că anulează conferința de presă. Detalii aici)

Așa cum amintește Le Monde, imaginile din timpul atacului evidențiază rolul central al grupărilor paramilitare Proud Boys și al Oath Keepers:

Operațiunea lor specială a constat în înconjurarea clădirii, deschiderea mai multor fronturi pentru a răsfira forțele poliției și împingerea protestatarilor neinserați în acțiune, într-un efect clasic de turmă. Totul, pentru a preveni certificarea rezultatelor de către Congres.

Este, dacă vreți, echivalentul în termeni reali al unui atac informatic care vizează paralizarea unui computer - în acest caz, democrația americană.

Ce știa președintele Donald Trump? Ce a ordonat, delegat sau a permis să se facă? Responsabilitatea sa politică și morală este evidentă. Dar poate avea o traducere penală?

Miza este existențială, dincolo de soarta unui om care strigă că este o „vânătoare de vrăjitoare”.

Unul din trei americani consideră că Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale prin fraudă, potrivit cercetărilor de opinie. În rândul republicanilor, cifra crește la peste 70%. Cu sprijinul unor canale conservatoare complezente și a unei rețele de site-uri toxice, Donald Trump a reușit să trivializeze ideea unui jaf prezidențial. Indiferent de rezultatele investigațiilor din 6 ianuarie, suspiciunea este veninul care curge prin corpul american”.

 

Sondaje îngrijorătoare

Și CNN vorbește despre o Americă divizată, la un an după insurecția din 6 ianuarie. Potrivit sondajelor, americanii sunt din ce în ce mai tentați să spună că violența politică poate fi justificată.

Mai precis, 34 la sută dintre americani cred că acțiunile violente împotriva guvernului sunt uneori justificate, potrivit unui sondaj realizat de The Washington Post și Universitatea din Maryland. Cercetarea scoate la iveală divizări puternice: 40% dintre republicani și 41% dintre independenți au spus că violența împotriva guvernului este uneori justificată, comparativ cu doar 23% dintre democrați.

Un alt sondaj, prezentat de publicația The Hill: 4 din 10 republicani spun că 6 ianuarie a fost foarte violent, potrivit unui studiu realizat de Associated Press și Universitatea din Chicago.

Apoi, 32 la sută dintre respondenții republicani au spus că evenimentele de la Capitoliu au fost oarecum violente, iar 29 la sută au spus că nu au fost deloc. Democrații, totuși, văd situația într-o lumină cu totul diferită. Potrivit sondajului, 87% dintre democrați au spus că evenimentele din 6 ianuarie au fost extrem sau foarte violente.

Însă după cum scrie The Conversation, sprijinul american pentru teoriile conspirației și rebeliunea armată nu este nou – doar că pur și simplu nu credeam în el înainte de insurecția de la Capitoliu.

”Teoriile conspirației despre alegerile prezidențiale din 2020 și ciudatul univers alternativ al QAnon au contribuit la impulsionarea atacului.

În anul care a trecut, o serie de studii și analize au încercat să evalueze apetitul american pentru teoriile conspirației și probabilitatea unor violențe – chiar și a unui război civil.

Totuși, un sondaj din mai 2013 al PublicMind și Universității Fairleigh Dickinson despre controlul armelor sugera că aproape o treime dintre americanii chestionați – și 44% dintre republicani - erau de acord că o rebeliune armată ar putea izbucni în curând și ar fi necesară pentru a proteja libertățile.

Constatarea a fost atât de șocantă încât sondajul a fost respins de unii observatori politici proeminenți ca fiind neverosimil”.

Iar The New York Times ne îndeamnă să ne imaginăm că suntem în 2024 și republicanii îl declară președinte pe Donald Trump .

”Iar problema nu este că America ar fi incapabilă să desfășoare alegeri corecte. Tocmai am făcut-o, în unele dintre cele mai dificile condiții.

Problema este că prea mulți americani - în principal republicani astăzi, dar poate democrați mâine - nu cred sau  nu acceptă rezultatele. Și liderii lor - din nou, predominant republicani astăzi, dar poate democrați mâine – nu sunt dispuși să răspundă pentru greșelile lor.

Aceasta este o problemă care nu poate fi legiferată. Se poate rezolva doar de către partidele însele. Până când se va întâmpla asta, democrația americană va fi în criză”.

 
Revista presei internaționale din 5 ianuarie 2022