
Presa internaţională
Noua amenințare Omicron: sănătatea, economia, serviciile publice...
corona-gf3699b6f2_1920.jpg

Conform celor relatate de El Pais, ”spitalele din Spania tratează acum mai mulți pacienți cu Covid-19 decât în timpul celui de-al patrulea și al cincilea val”. [Spania îl contabilizează acum pe al șaselea].
”Curba de infecție continuă să crească și aproape 13.000 de pacienți au fost internați în centre medicale. Dintre aceștia, aproape 2.000 sunt la terapie intensivă.
Deocamdată, aceste cifre sunt gestionabile, dar urmează săptămâni ce se anunță complicate pentru sistemul de sănătate.
De când a început pandemia, unul dintre obiectivele majore ale autorităților a fost evitarea colmatării sistemului de sănătate.
Dincolo de protejarea celor mai vulnerabili de ceea ce ar putea fi pentru ei o boală mortală, mantra aplatizării curbei a avut ca scop evitarea situației critice văzute în timpul primului val din primăvara lui 2020: spitale copleșite, trierea pacienților care aveau mai multe șanse de a supraviețui și concentrarea pe o singură boală, ignorându-le pe toate celelalte”.
Irish Times notează că o treime dintre managerii irlandezi nu văd revenirea iminentă la locurile de muncă, până în al doilea trimestru al acestui an, din cauza pandemiei.
Potrivit datelor Institutului pentru Management, cele mai mari riscuri văzute de liderii de afaceri se referă la prezența forței de muncă și capacitatea de a menține personalul la locul de muncă, urmate de problemele legate de lanțul global de aprovizionare, costurile în creștere ale materiilor prime, problemele comerciale și relațiile politice dintre UE și Regatul Unit.
În Grecia, Ministerul de Interne ordonă conducătorilor din sectorul public să elaboreze scheme de salvgardare a serviciilor, informează Kathimerini.
Mai precis, este în sarcina fiecărui șef de departament să determine cantitatea minimă de resurse umane necesare pentru a asigura funcționarea continuă a serviciilor publice.
Planurile ar trebui să prevadă transferul de angajați între diferite servicii, dacă va fi necesar. Instrucțiuni similare au fost emise și în prima fază a pandemiei, în martie 2020.
În prezent, însă, situația este considerată a fi mai ușor de gestionat, întrucât numărul de zile de carantină și concediu medical a fost redus la cinci, iar cei mai mulți dintre angajații publici au fost vaccinați.
În același timp, în prezent, aproximativ 2.000 de lucrători din serviciile naționale de sănătate sunt în carantină după ce au fost infectați, însă autoritățile sanitare spun că situația rămâne sub control.
Un apel emoționant
Un apel emoționant din partea ministrului bulgar al sănătății este redat de Novinite:
"Indiferent de alegerea noastră, suntem într-o singură barcă. Să nu o legănăm, pentru că marea este deja furtunoasă”, a postat ministra Sănătății, Asena Serbezova, pe pagina sa de Facebook, la câteva ore după ce a devenit clar că în Bulgaria s-a înregistrat o creștere bruscă a cazurilor nou descoperite de coronavirus.
Postarea a fost însoțită de radiografii pulmonare ale unui pacient cu COVID-19 vaccinat și ale unuia nevaccinat.
"Persoanele vaccinate pot fi infectate, dar boala se manifestă diferit. Indiferent de alegerea pe care o facem, trebuie să fie informată și vă rugăm să respectați alegerea celor din jur, indiferent de situație”, a spus ministra.
În timp ce L’Express se întreabă dacă într-adevăr, variantele Delta și Omicron reprezintă începutul sfârșitului pandemiei.
”După cum amintesc specialiștii, riscul scade datorită vaccinării, dar ar putea apărea noi variante, mai rezistente la diferite vaccinuri.
Acestea se dezvoltă în principal la persoanele nevaccinate și/sau imunodeprimate. Și dacă Franța are cifre bune cu privire la campania sa de vaccinare, multe țări, în special cele mai sărace, se luptă să obțină suficiente doze pentru populația lor, în special în Africa.
Potrivit Our World In Data, mai puțin de 9% din populația continentului a primit o doză completă.
Cât despre Franța, deocamdată valul Delta nu s-a terminat.
Suntem pe partea descendentă după ce am ajuns la vârf în urmă cu o săptămână. Cele două variante vor conviețui un timp, dar Omicron va câștiga avantajul din două motive: în primul rând, este mai contagios.
De asemenea, imunitatea stabilită prin vaccinare cu două doze sau una singură nu se dovedește eficientă. Prin urmare, Omicron găsește spațiu pentru a se răspândi rapid”.