Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sunt europenii pregătiți pentru o adevărată confruntare cu Rusia?

putin_macron.png

Întâlnire Vladimir Putin - Emmanuel Macron, în sudul Franței, 20 august 2019
Sursa imaginii: 
Gerard Julien / Reuters

Astăzi încep negocierile la vârf dintre Statele Unite și Rusia privind arhitectura de securitate europeană. Presa internațională prefațează evenimentul.

”Casa Albă încearcă să testeze dacă Moscova dorește în mod serios să pună capăt crizei ucrainene prin diplomație sau dacă vine cu cereri imposibile, ca tactică de întârziere sau pretext pentru o nouă invazie”, scrie The Washington Post, citând un înalt oficial al administrației.

După cum estimează Le Monde, negocierile privind arhitectura de securitate a continentului european se anunță furtunoase :

”Rușii vor, nici mai mult, nici mai puțin decât să pună sub semnul întrebării arhitectura de securitate în vigoare de la sfârșitul Războiului Rece, o agendă care îngrijorează Statele Unite și aliații europeni, încă foarte dependenți de protecția americană”.

 

Vor merge europenii până la capăt?

Joe Biden îl tratează dur pe Vladimir Putin, dar aliații europeni sunt mai puțin pregătiți să lupte, apreciază Politico :

Oficialii americani avertizează Rusia cu consecințe dure dacă invadează Ucraina. Dar administrația Biden trebuie mai întâi să se confrunte cu o Europă încă divizată.

O întrebare cheie se profilează totuși: vor fi țările europene cu adevărat de acord cu sancțiuni serioase împotriva Moscovei?

La suprafață, Europa pare dispusă. Oficialii Uniunii Europene și liderii naționali de pe tot continentul au promis sancțiuni economice uriașe împotriva Moscovei față de orice nouă incursiune militară în Ucraina, în pas cu partenerii lor americani.

Totuși, unele state europene sunt reticente în a-și submina legăturile de afaceri cu Rusia, inclusiv Germania, care se bazează pe gazele naturale rusești și a susținut construcția controversatului proiect Nord Stream 2.

Un alt element de complicație pentru europeni este incertitudinea cu privire la cât timp va dura poziția dură a SUA față de Rusia, mai ales dacă Donald Trump se va întoarce la Casa Albă după 2024.

Deși administrația lui Trump a impus o mulțime de sancțiuni Rusiei, fostul președinte însuși a căutat în mod repetat să aibă relații mai bune cu Putin. Mulți oficiali europeni se întreabă chiar dacă Trump ar veni în ajutorul Europei dacă Rusia ar ataca un aliat NATO, cum ar fi unul dintre statele baltice”, scrie Politico.

Europa este slabă în noul echilibru de putere, estimează Le Figaro.

”În ultima vreme, puteri precum Rusia și China se opun sistemului internațional și urmăresc obiective care nu pot fi atinse pe cale pașnică.

Vladimir Putin nu va primi supunerea voluntară a Kievului și nici Xi Jinping în ce privește Taiwanul. Putin este angajat într-o strategie de destabilizare asimetrică oriunde occidentalii fac pasul înapoi, în Siria, Libia, Mali și chiar în inima democrațiilor afectate de dezinformare. Xi realizează un vast plan de cucerire economică și competiție politică .

După ce au deplâns atât de mult intervenționismul american, europenii ar trebui să regrete în curând aceasta. Pentru că suntem în mod tragic nepregătiți, incapabili să răspundem sau doar să ne păstrăm interesele în noul echilibru de putere.

În fața unui orizont de crize, ar trebui ca o Europă lipsită de protecție să se resemneze în fața unui Iran nuclear, unei Rusii amenințătoare și unei Chine dominatoare?”, se întreabă Le Figaro.

În timp ce The Conversation atrage atenția că în Kazahstan, Rusia urmează un manual pe care l-a dezvoltat în Ucraina în 2014.

Ca și în Ucraina, guvernul rus subliniază că forțele externe sunt responsabile pentru tulburările din fosta republică sovietică. Ca și în Ucraina, Federația Rusă a subliniat necesitatea de a proteja o populație vorbitoare de rusă.

Aceste tendințe ale guvernului rus de a-și afirma stăpânirea peste fostele teritorii pe care le-a pierdut în timpul destrămării imperiului sovietic demonstrează că Rusia este dispusă să acționeze rapid și este gata să facă orice pentru a păstra controlul asupra vecinătății sale.

Este un semnal important cu privire la ceea ce se pot aștepta liderii occidentali de la o întâlnire cu oficialii ruși la Geneva”.

 
Revista presei internaționale din 10 ianuarie 2022