
Presa internaţională
Este Omicron ultimul val al pandemiei? Experții sunt prudenți
omicron.png

În Italia, întoarcerea la școală în plin val Omicron fracturează corpul didactic, titrează Courrier International, care a urmărit relatările presei din Peninsulă.
Semnat de peste 2.000 de directori, un apel trimis pe 6 ianuarie premierului Mario Draghi și transmis de cotidianul milanez Corriere della Sera, nu a avut efectul scontat.
„Avem personal suspendat pentru că nu a fost vaccinat și mai avem mai mult personal pozitiv, care nu poate fi înlocuit. Vorbim de cifre nemaivăzute până acum. În aceste condiții, nu știm cum vom putea primi și supraveghea copiii, se spune în apel. Semnatarii consideră că nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru asigurarea unei educații eficiente”, se spune în apel.
După cum explică Il Fatto Quotidiano, până în prezent, „dacă luăm în considerare cazurile pozitive, contacții și pe cei nevaccinați, care au fost suspendați, se estimează că vor fi 100.000 de absenți în rândul personalului la reluarea școlii”.
Cu cazurile de coronavirus în creștere, Spania adaptează sistemul de supraveghere a gripei la Covid-19, transmite El Pais.
Va fi monitorizat la fel ca orice altă boală respiratorie
În cadrul noului sistem, nu vor mai fi raportate fiecare infecție diagnosticată și nici testele nu vor fi efectuate la cel mai mic simptom. Coronavirusul va fi monitorizat la fel ca orice altă boală respiratorie. Un grup de profesioniști din domeniul sănătății din centrele de asistență primară și spitale va fi creat pentru a monitoriza situația.
Scopul va fi crearea unui eșantion semnificativ din punct de vedere statistic cu informații culese din toată țara, așa cum se face cu anchetele. Acest lucru va ajuta la determinarea modului în care boala se răspândește – atât în formele ei ușoare, cât și în cele severe – prin extrapolare, mai degrabă decât prin numărarea minuțioasă a cazurilor.
Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a spus că majoritatea cazurilor înregistrate au fost asimptomatice, adăugând că „va trebui să învățăm să trăim cu coronavirusul așa cum facem cu mulți alți viruși”.
Scurtarea și simplificarea carantinei
În Germania reprezentanții guvernului federal și ai landurilor s-au reunit pentru prima dată în acest an pentru a stabili strategia anti-pandemică viitoare, scrie Deutsche Welle. Oficialii au decis scurtarea și simplificarea carantinei pentru persoanele de contact și izolarea persoanelor infectate.
Cancelarul Olaf Scholz a făcut un apel urgent către toți cei care nu s-au vaccinat încă să se răzgândească. ” Potrivit cancelarului, persoanele care au fost deja vaccinate de două ori ar trebui să facă doza booster.
Guvernul federal și landurile au reafirmat restricțiile actuale, dar nu le-au înăsprit.
Iar Le Monde se întreabă dacă, într-adevăr, valul Omicron va schimba jocul.
”În fața unei variante extrem de contagioase, speranța de a perturba complet circulația virusului pare nerealistă. Dar valurile viitoare ar putea provoca forme mai puțin severe. Și, prin urmare, să afecteze mai puțin sistemul de sănătate.
În orice caz, mai contagios decât vărul său îndepărtat, varianta Delta, noul Omicron pare să întrunească două condiții favorabile. Pe de o parte, puterea sa de difuzie favorizează imunitatea în masă. Pe de altă parte, severitatea sa mai mică - a priori - ar putea oferi acest scut la un cost mai mic pentru societate”.
Dar valul actual este, într-adevăr, ultimul?
Experții rămân precauți. Le Monde îl citează pe cercetătorul Mircea Sofonea, de la Universitatea din Montpellier. El spune că ministrul Sănătății și-a jucat rolul: la începutul anului vrea să dea speranță, să arate un orizont favorabil la doi ani de la declanșarea pandemiei”. Însă, el a avut grijă să echilibreze această idee a valului final cu un „poate”.
A spune că valul actual este ultimul ar fi fost „o afirmație fără baze științifice”, spune epidemiologul.
În cele din urmă, SARS-CoV-2 se va putea totuși alătura celorlalte coronavirusuri sezoniere responsabile de durerile în gât și de răcelile ușoare din timpul iernii. Când? Este o altă problemă.
De acum înainte, „scopul nu mai este eliminarea virusului, ci a formelor severe”, rezumă pentru Le Monde Arnaud Fontanet, epidemiolog, membru al consiliului științific Covid-19 și director al departamentului de sănătate globală al Institutului Pasteur.