Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou scandal privind petrecerile din Downing Street 10. Boris Johnson în dificultate

boris_johnson.png

Premierul Boris Johnson împreună cu secretarul său, Martin Reynolds, acuzat că ar fi trimis invitații la o petrecere organizată în Downing Street în mai 2020, în timpul restricțiilor impuse de pandemie
Sursa imaginii: 
Justin Tallis / AFP via rfi.fr

Un nou scandal a izbucnit în jurul premierului Boris Johnson după ce luni, presa britanică a început să relateze despre organizarea unei a treia petreceri în Downing Street, pe fondul unei perioade de restricții de sănătate. Poziția publică a premierului Boris Johnson se degradează și mai mult, sunt de părere comentatorii.

După cum informează Courrier International, de data aceasta, potrivit mai multor surse, premierul britanic a fost prezent la petrecere alături de aproximativ 40 de angajați. Iar scuza „prânzului de lucru”,  invocată pentru a justifica una dintre controversele anterioare, nu mai ține, potrivit presei.

Luni, 10 ianuarie, ITV a difuzat o fotografie a unui e-mail trimis de unul dintre consilierii apropiați ai lui Boris Johnson pe adresele a aproximativ 100 de angajați din Downing Street. „Ar fi frumos să profitați de vremea bună pentru niște shot-uri la distanță fizică, în grădinile  din Downing Street 10”, se arată în scrisoarea din 20 mai 2020. „Vino de la ora 18:00 și adu-ți propria băutură! ”

„Destul Boris!”, exclamă The Daily Express. „Această farsă trebuie să se termine imediat”.

Pentru The Spectator, ”ceea ce face ca dezvăluirea să fie deosebit de inconfortabilă pentru prim-ministru este că mai multe persoane care au avut legătură cu adunarea susțin că atât Johnson, cât și soția sa, Carrie, au participat la picnic.

În al doilea rând, îl aduce pe Boris Johnson din nou în centrul atenției. Când vine vorba de infama adunare cu brânză și vin, Johnson a putut spune că nu a fost prezent - sugerând că cel mai mare păcat al său a fost că nu și-a supravegheat mai atent personalul.

Dar faptul că, de data aceasta, Johnson ar fi fost acolo înseamnă că apărarea sa devine cu mult mai dificilă. În plus, consilierii din Downing Street au sugerat în mod repetat că nu au existat petreceri. Dezvăluirile au stârnit furie în rândul familiilor victimelor pandemiei, care s-a soldat cu peste 150.000 de morți în Marea Britanie. În ziua presupusei sărbători, fuseseră înregistrate 363 de decese de persoane infectate cu Covid-19”.

Și The New Statesman observă că, pe măsură ce dovezile împotriva lui se acumulează, strategia prim-ministrului de a da vina pe personalul său devine tot mai mai puțin credibilă.

El și guvernul speraseră că în noul an, conservatorii vor putea să întoarcă pagina cu această poveste și să înceapă să livreze rezultate.

În schimb, povestea se dovedește a fi mai aproape de ușa lui Boris Johnson decât oricând”.

În Franța, Le Point comentează că această afacere îl stânjenește pe șeful guvernului, a cărui reputație a fost deja pătată de suspiciunea de minciuni cu privire la finanțarea renovării luxoase a apartamentului său oficial, atribuirea de contracte către prieteni în perioada pandemiei sau chiar acuzații de favoritisme la adresa donatorilor generoși ai Partidului Conservator:

Deocamdată, carismaticul lider cu părul blond și ciufulit, insistă asupra succesului campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 sau asupra realizării Brexit-ului, care a cucerit clasa muncitoare apropiată de obicei de laburiști, din nordul Angliei.

Afectată de aceste scandaluri care i-au pătat imaginea de om al poporului, susținerea pentru Boris Johnson s-a prăbușit în ultimele luni: 71% dintre cei chestionați l-au considerat un prost premier, potrivit unui sondaj YouGov din 20 decembrie. În cadrul partidului său, aproape jumătate (46%) cred că ministrul de Finanțe, Rishi Sunak, ar fi un prim-ministru mai bun, potrivit unui studiu al aceluiași institut de sondaj realizat pentru pentru SkyNews și dezvăluit duminică”.

 
Revista presei internaționale din 12 ianuarie 2022