Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Putin înțelege greșit cum funcționează Occidentul”. Războiul pare mai aproape

putin_biden.jpg

Președintele rus Vladimir Putin la reședința sa din Soci în timpul întrevederii online cu președintele american Joe Biden, 7 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
kremlin.ru

Presa internațională continuă să analizeze rezultatele ultimelor negocieri privitoare la situația tensionată de la frontiera răsăriteană a Ucrainei. Comentatorii, fie ei din Occident sau din Rusia, sunt unanimi în a aprecia că nu au existat progrese pe cale diplomatică.

The Guardian răspunde la câteva întrebări apărute în urma rundelor de negocieri.

A rezultat ceva din discuții? Nu prea mult.

Rușii le-au descris drept o fundătură. Diferența dintre ceea ce SUA și aliații săi erau pregătiți să discute și ceea ce pretindea Moscova, s-a dovedit la fel de mare la sfârșitul săptămânii cum era la început.

Există mai multă claritate cu privire la ceea ce dorește Rusia ?
Da.

Este clar acum că Rusia nu și-a folosit acumularea de trupe și cerințele sale cu privire la NATO ca pe un bluff pentru a obține câștiguri într-o chestiune sau alta.

A crescut sau a scăzut șansa de război după convorbiri? A crescut.

După această săptămână, știm că Putin este gata să treacă pragul războiului. Întrebarea este acum: chiar îl va trece?

CNN notează că încă nu este clar ce intenționează să facă SUA dacă Rusia nu va detensiona situația, dar nici nu va invada Ucraina.

Pe parcursul săptămânii, oficialii americani au spus că Rusia se va confrunta cu consecințe așa cum nu au văzut niciodată, în cazul unei invazii.

Dar administrația Biden nu intenționează să impună vreun cost Rusiei ca factor de descurajare.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a spus că nu există nimic care să schimbe această abordare.

"Nu cred că există vreo dorință de a impune sancțiuni sau consecințe înainte de o acțiune a Rusiei pe teren. Nu cred că ar fi o cale productivă", a declarat oficialul pentru CNN. „Cred că ne menținem efectul de pârghie dacă ne rezervăm dreptul de a impune aceste consecințe în urma unei acțiuni”.

Publicația rusă Vedomosti, citată de Eurotopics, spune că Moscova se teme că Ucraina ar putea deveni un satelit american:

„Moscova vorbește despre „dezvoltarea militară activă” a Ucrainei, ceea ce înseamnă creșterea potențialului militar prin intermediul SUA, infiltrarea unor organisme guvernamentale cheie de către serviciile secrete americane și instalarea infrastructurii militare americane. Rusia este încolțită - aceasta nu este doar una dintre metaforele lui Putin, ci o expresie realistă a modului în care conducerea Rusiei vede situația actuală.”

 

Pretenții inacceptabile

Și tot portalul Eurotopics reia două articole din Italia și Polonia, pe această temă.

Potrivit La Repubblica, „ideea unei reveniri la sferele de influență, ca și cum Pactul de la Varșovia ar mai exista, nu poate fi acceptată de lumea occidentală – și mai ales de Europa. Astfel de intenții ar stabili, de fapt, limite inacceptabile pe Bătrânul Continent: limite ale acțiunii politice, ale libertății de a decide pentru țări și ale prezenței militare. Ideea că o națiune ar putea să nu-și determine propriile alianțe în mod independent trebuie pur și simplu respinsă. Și este percepută ca o amenințare de către statele care au decis să adere la NATO, începând cu Polonia.”

Iar în Polonia, Rzeczpospolita se întreabă:

Cum s-a ajuns la acest dialog al surzilor? Poate pentru că Kremlinul - și Vladimir Putin personal - înțeleg complet greșit cum funcționează Occidentul. La urma urmei, liderul rus adoptă o poziție similară față de Ucraina și alte țări post-sovietice care au îndrăznit să se angajeze către democrație. El pare convins că așa-numitele „revoluții colorate” sunt opera manipulării americane, nu expresia unei societăți mature.”

Iar El Pais citează un înalt oficial european potrivit căruia ”Putin vrea un angajament formal și ireversibil că nu va exista o extindere a NATO spre est, nicio rachetă occidentală în Ucraina, nici o extindere a structurilor militare ale NATO. Iar NATO și aliații din fostul bloc sovietic să fie retrogradați pe plan secund. Dar aliații nu sunt dispuși să cedeze și i-au spus asta Moscovei”, relatează cotidianul spaniol. (Sursa: Toute L'Europe)

 
Revista presei internaționale din 14 ianuarie 2022