Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poroșenko, audiat sub acuzația de trădare. Urmează escaladarea în Ucraina?

poroshenko.jpg

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko într-o conferință de presă la Varșovia, Polonia, 16 ianuarie 2022
Sursa imaginii: 
AP Photo/Piotr Molecki

O instanță din Kiev a programat pentru azi o audiere în cazul lui Petro Poroșenko, fostul președinte ucrainean, acuzat de înaltă trădare. Iar presa internațională vorbește despre atacul cibernetic asupra siturilor guvernamentale ucrainene și despre pericolul escaladării.

Procurorii spun că Poroșenko a ajutat la finanțarea separatiștilor susținuți de ruși, amintește Politico. Poroșenko a numit acuzațiile drept „prostii” și a spus că se va întoarce luni în Ucraina, conform planurilor sale, în ciuda riscului de arestare.

Unii diplomați occidentali și-au exprimat consternarea că Poroșenko a ales să vină la Bruxelles săptămâna trecută pentru a atrage atenția asupra luptei politice acerbe din Ucraina, tocmai în momentul în care aliații NATO se confruntă cu amenințarea Rusiei.

Le Monde scrie că atacul cibernetic asupra site-urilor guvernamentale nu a generat scurgeri de date cu caracter personal, potrivit autorităților de la Kiev.

Această agresiune are loc într-un context de mari tensiuni militare și diplomatice cu Rusia. Ucraina a suferit mai multe atacuri cibernetice în ultimii ani, inclusiv împotriva infrastructurii critice.
Cu toate acestea, site-ul Ministerului Afacerilor Externe era încă inaccesibil la sfârșitul dimineții de ieri.

Potrivit The Moscow Times, Ucraina are „dovezi” potrivit cărora Rusia s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice.

Scopul atacului "nu este doar acela de a intimida societatea ci și de a destabiliza situația din Ucraina, oprind activitatea sectorului public și lovind în încrederea ucrainenilor în autorități", a transmis Kievul.

Kremlinul a respins afirmațiile și a spus că nu există nicio dovadă că Rusia se află în spatele atacului.

"Rusia nu are nimic de-a face cu aceste atacuri cibernetice. Ucrainenii dau vina pe Rusia chiar și pentru vremea rea din țara lor ", a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

 

Escaladarea pare inevitabilă

„Europa este în pericol, iar europenii nu sunt întotdeauna conștienți de asta”, este remarca înaltului reprezentant pentru politică externă, Josep Borrell într-un interviu pentru El País.

„UE este înconjurată de instabilitate și conflict”, se arată în prima versiune confidențială a „busolei strategice”, document pe care cele 27 de state membre speră să îl adopte în martie 2022 și care va defini noua direcție strategică a UE. „Agresiuni, anexări ilegale, state fragile, puteri revizioniste și regimuri autoritare: toate acestea formează un context periculos pentru Uniune”, se arată în document, mai notează El Pais.

Urmează escaladarea? Iată întrebarea pe care o pune Deutsche Welle.

Bilanţul intermediar este următorul: nu există nicio apropiere între părți.

Experţi din Ucraina se aşteaptă la o escaladare a conflictului. "Prognoza mea e că următorul pas făcut de Moscova va fi o escaladare", a declarat pentru DW Ievhen Mahda, expert în politică internaţională. Ucraina trebuie "să se aştepte la asta", a avertizat el. La rândul său, fostul ministru ucrainean de Externe, Volodimir Ohrisko, a cerut Occidentului noi livrări de armament.

Expertul rus în materie de politică externă, Fiodor Lukianov, apropiat Kremlinului, a explicat pentru ziarul guvernamental "Rossiskaia Gazeta" cum vor evolua lucrurile. Lukianov consideră că diferenţele sunt "aparent insurmontabile".

Perspectiva Rusiei este atât de departe de perspectiva Occidentului, încât "o nouă şi destul de periculoasă escaladare este necesară sau ar putea avea loc", astfel încât cele două părți să "fie silite" să accepte noi negocieri. Ce exact s-ar putea întâmpla - asta încă nu este clar, a mai declarat expertul.

 
Revista presei internaționale din 17 ianuarie 2022