Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După expulzarea din Australia, care este viitorul lui Djoković?

djokovici.png

Novak Djokovic, victorios la Melbourne în 2021
Sursa imaginii: 
AFP / William West via rfi.fr

După o întreagă aventură juridică, Novak Djoković a fost forțat să părăsească țara în weekend. Presa europeană comentează deznodământul acestui caz care a reținut atenția lumii întregi la început de an. Și se întreabă care va fi viitorul starului.

Frankfurter Allgemeine Zeitung spune că „Nimic nu a fost în regulă în încercarea lui de a câștiga al zecelea titlu în Australia. Și orice observator nu poate fi decât îngrozit să vadă de cât de prost sfătuit poate fi un multimilionar din sport: o familie care întoarce opinia publică împotriva ei înșiși cu ieșirile ei furioase.

Un sportiv căruia nu-i pasă dacă îi infectează pe alții și apoi are curajul să-i amintească unei națiuni, a cărei ospitalitate a cerut-o, că într-o pandemie globală se pot întâmpla astfel de greșeli. Djoković va plăti pentru o lungă perioadă, pe multe terenuri din întreaga lume”.

The Times amintește că „Djokovic e o figură celebră printre militanții anti-vax și l-a întâlnit recent pe liderul sârb bosniac Milorad Dodik, care neagă fără rușine genocidul musulmanilor bosniaci de la Srebrenica din 1995. Dar ambițiile sportive ale lui Djokovic au fost restricționate nu pentru opiniile sale, ci pentru refuzul lui de a adera la reguli rezonabile, stabilite de gazdele sale. El nu este victima a nimic altceva decât a vanității sale”.

Miza politică a președintelui Vučić

În timp ce revista austriacă Profil observă că președintele sârb Alexander Vučić a atras deja mult capital politic de pe urma pandemiei:

Înainte de alegerile parlamentare din iunie 2020, el a scos din pălărie o presupusă victorie împotriva virusului și a deschis porțile stadioanelor de fotbal. După realegerea partidului său cu majoritate absolută, câteva săptămâni mai târziu, el a reintrodus restricții severe. Alegerile prezidențiale urmează să aibă loc în aprilie - și mai mult de jumătate din populație este nevaccinată. Vučić nici măcar nu încearcă să-i convingă cu argumente valabile. După ce a vorbit la telefon cu Djoković, el a scris pe Instagram: „I-am spus lui Novak al nostru că are sprijinul întregii Serbii ”. Dar de unde știe președintele asta?”, întreabă publicația austriacă. (Sursa: Eurotopics)

Și totuși, Serbia îl va iubi mereu pe Novak Djokovic, estimează Politico:

Pentru o țară în care mulți oameni cred că lumea o vede exclusiv într-o lumină negativă, după războaiele balcanice din anii 1990, saga Djokovic a redeschis răni vechi.

”Superstarul a depășit granițele sportului și a devenit o proiecție – a succesului global, a triumfului și a rezistenței sârbe după decenii de critici internaționale. Pentru mulți sârbi, fiecare dintre victoriile lui Novak este, într-un fel, propria lor victorie”, spune pentru Politico Jelena Subotić, profesor la Universitatea de Stat Atlanta, Georgia, specializată pe chestiunile politice din Balcani”.

Pe aceeași temă, Libération se întreabă ”în ce măsură va purta Djokovic această simbolistică și pe teren”.

Sau dacă nu cumva ”îl va zdrobi, în condițiile în care jucători din generația mai tânără ( precum Daniil Medvedev sau Alexander Zverev) îl bat deja destul de des?

Restul carierei depinde astfel de următoarea întrebare: care este rolul pe care Djokovic și-l atribuie în tot acest circ? De rezistent? De vinovat, adică penitentul de mâine? Sau nu va spune nimic”.

France Info vede o amenințare și mai mare care planează asupra carierei sârbului: el este suspectat că și-a falsificat testul Covid-19 pentru a fi scutit de vaccin. "Dacă este adevărat, ar risca trei ani de suspendare. Dar nu suntem încă acolo", explică Romain Lefebvre, redactor-şef al ziarului L'Équipe. Trei ani fără a juca la un nivel înalt ar fi un dezastru pentru numărul 1 mondial.

 
Revista presei internaționale din 18 ianuarie 2022