Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia și Belarus, noi gesturi care sporesc presiunea asupra Ucrainei

rusia_belarus.jpg

Exercițiu militar comun Rusia - Belarus, 2019
Sursa imaginii: 
Ministerul Apărării din Belarus / www.mil.by

Belarus și Rusia au anunțat exerciții militare comune, aproape de granițele Ucrainei, dar și ale Poloniei și Lituaniei. În acest timp, o parte a personalului diplomatic rus acreditat în Ucraina este retrasă. Comentatorii încearcă să interpreteze aceste semnale. Și nu se arată deloc optimiști.

Conform Agenției France Presse, Rusia și Belarus au justificat marți exercițiile „improvizate” prin tensiunile existente cu Occidentul, într-un moment în care eforturile diplomatice de detensionare par să fie blocate.

Sosirea soldaților ruși în Belarus, în număr necunoscut, vine în condițiile în care rușii și americanii trebuie să decidă în zilele următoare cu privire la continuarea discuțiilor de săptămâna trecută, care nu au reușit să dezamorseze riscul unui nou conflict în Ucraina.

Președintele belarus Alexander Lukașenko anunțase aceste exerciții cu o zi înainte, fără a preciza datele și a acuzat Polonia, Ucraina și NATO că amenință prin desfășurarea de trupe la granițele sale. De luni, pe rețelele de socializare circulă videoclipuri care arată trenuri încărcate cu cantități de echipamente militare și vehicule blindate care se îndreaptă spre granița de vest a Rusiei.

The Moscow Times observă creșterea tensiunii, odată ce Rusia și vecina Ucrainei, Belarus, au lansat un val de exerciții militare. Un videoclip publicat de Ministerul Apărării din Belarus arată coloane de vehicule militare, inclusiv tancuri, descărcate din trenuri acoperite de zăpadă.

 

Belarus își asumă un rol activ

The Guardian citează oficiali ruși potrivit cărora exercițiile vor consta în respingerea atacurilor aeriene și terestre, pentru a neutraliza ”sabotorii inamici” precum și în alte manevre. De asemenea, oficialii ruși au minimalizat semnificația momentului, spunând că nu este „nimic extraordinar”.

Există, totuși, semne că Belarus și-a asumat un rol mai activ în susținerea Rusiei, în conflictul său în curs cu Ucraina și Occidentul.

Kievul a bănuit inițial că o echipă de hackeri legată de serviciile din Belarus ar fi putut juca un rol în atacul cibernetic major asupra site-urilor guvernamentale, la sfârșitul săptămânii trecute. Iar bombardiere rusești cu capacitate nucleară au zburat recent deasupra graniței de vest a Belarusului.

Le Monde citează agenții ruse potrivit cărora viceministrul rus al apărării, Alexander Fomin, a notificat 98 de atașați militari străini staționați la Moscova că aceste manevre vor fi efectuate pentru a „respinge agresiunea externă”.

Exercițiile se desfășoară în două etape: prima, până pe 9 februarie, implică desfășurarea trupelor ruse și belaruse în „zonele amenințate”, securizarea infrastructurii de stat și militare și protecția spațiului aerian. Apoi, din 10 până în 20 februarie, manevrele propriu-zise, ​​la mai multe baze militare din Belarus.

 

Ce înseamnă retragerea personalului diplomatic rus?

The New York Times se întreabă cum ar trebui să interpretăm evacuarea unei mari părți a personalului diplomatic rus din Ucraina.

Poate fi parțial propagandă, parțial pregătire pentru un conflict care se profilează sau parțial simulare. Sau toate trei.

Ministerul de Externe al Rusiei declara marți că ambasada sa din Kiev funcționează normal, în ciuda amenințărilor la adresa diplomaților ruși și a familiilor acestora.

În ultimele zile, plecările treptate - pe care rușii știau, cel mai probabil, că americanii și ucrainenii le vor observa - au devenit parte din puzzle-ul care ar putea indica ce se va întâmpla în continuare.

Ele reprezintă semne de rău augur, pe lângă atacurile cibernetice de săptămâna trecută și rapoartele de la Microsoft și ale guvernului SUA potrivit cărora un virus mult mai distructiv a fost plantat în rețelele ucrainene, dar nu a fost activat.

La Kiev, oficialii ucraineni se așteaptă pe deplin ca trupele ruse dislocate în Belarus pentru exerciții să rămână pe termen nelimitat, amenințând Ucraina cu atacuri din nord, est și sud.

Potrivit Reuters, Ministerul de Externe ucrainean nu a primit nicio informație de la Moscova cu privire la evacuarea angajaților. Autoritățile ruse neagă un astfel de plan, dar au folosit blocajul pentru a face presiuni pentru garanții de securitate din Occident și un drept de veto oficial asupra aderării Ucrainei la NATO.

 
Revista presei internaționale din 19 ianuarie 2022