Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia are opțiunile militare, Occidentul are răspunsurile economice. Le vor folosi?

blinken_lavrov.png

Antony Blinken și Sergey Lavrov, întâlnire în marja summitului Consiliului Arcticii, Islanda, 19 mai 2021
Sursa imaginii: 
Reuters - Pool via rfi.fr

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se întâlnește astăzi la Geneva cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Comentatorii evaluează șansele păcii, dar nu scapă din vedere nuanțele diferite ale abordărilor din partea aliaților occidentali.

După cum transmite CNN,  președintele Joe Biden a prezis miercuri că Rusia „se va muta” în Ucraina și a recunoscut dezbinarea din cadrul NATO cu privire la modul de răspuns la o „incursiune minoră”.

Evaluarea a scos la iveală lupta cu care se confruntă Biden pentru a crea consecințe semnificative și elemente de descurajare pentru Moscova. Aceasta în condițiile în care Rusia rămâne strâns legată din punct de vedere economic cu principalii parteneri europeni ai Statelor Unite.

Remarca lui Biden a stârnit reacții aproape imediate la Kiev, în timp ce trupele ruse se adună la granița țării.

Au urmat imediat încercările de la Casa Albă de a îndulci comentariul. În timp ce Biden a promis consecințe economice groaznice asupra Rusiei în cazul în care Putin își trimite trupele peste graniță, inclusiv restricționarea tranzacțiilor financiare în dolari americani, el a sugerat că națiunile occidentale nu sunt sincronizate cu privire la ce ar trebui să facă în cazul în care ar avea loc o încălcare mai mică.

Euronews titrează: ”Președintele american Joe Biden prezice că Rusia va invada Ucraina” .

Încercând să-și clarifice comentariile cu privire la un potențial răspuns al NATO la o „incursiune minoră” a Rusiei, Casa Albă a acționat rapid, spre a sublinia faptul că Biden nu i-a transmis cumva lui Putin că SUA ar tolera o acțiune militară împotriva Ucrainei.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a remarcat că rușii ar putea apela la „un amplu joc de agresiune dar fără acțiuni militare, inclusiv atacuri cibernetice și tactici paramilitare”.

„Președintele Biden a fost clar cu președintele rus: dacă vreo forță militară rusă trece peste granița cu Ucraina, aceasta este o invazie reînnoită și va fi întâmpinată cu un răspuns rapid, sever și unit din partea Statelor Unite și a aliaților noștri”, a spus oficialul, citat de Euronews.

 

Este războiul iminent?

The New York Times (NYT) încearcă să ghicească intențiile Moscovei. Un grup de experți citat de ziar – inclusiv Frederick Kagan, care a consiliat liderii militari americani în trecut – sunt de părere că o invazie pe scară largă asupra Ucrainei ar putea fi sângeroasă și costisitoare, dăunând economiei Rusiei și poziției politice a lui Putin.

Deci riscul de război este scăzut? Nu neapărat, avertizează NYT.

”Chiar și sceptici precum Kagan recunosc că războiul este posibil, având în vedere lipsa de transparență în ceea ce privește gândirea lui Putin.

Câțiva analiști, precum Melinda Haring de la Atlantic Councill, cred că războiul este scenariul cel mai probabil: Putin și-a pierdut răbdarea cu Ucraina și crede că SUA nu ar intra în război pentru aceasta. (Biden a spus ieri că o „incursiune minoră” nu ar atrage neapărat SUA în luptă.)

Putin dorește, de asemenea, ca o expansiune teritorială să ajute la inversarea catastrofei prăbușirii sovietice”.

BBC observă că, ”în ziua în care Casa Albă a avertizat că un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea avea loc „oricând”, secretarul de stat american Antony Blinken a zburat aproape 8.000 km pentru a apărea în fața camerelor cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a reitera legăturile strânse dintre cele două națiuni.

Această declarație a fost salutată de partea ucraineană, având în vedere existența unei campanii rusești de dezinformare, pentru a-i convinge pe ucraineni că SUA îi abandonează - făcând comparații cu retragerea SUA din Afganistan”.

 

Divergențe europene

Le Monde constată că în timp ce Washingtonul se pronunță pentru măsuri dure în cazul unei agresiuni asupra Ucrainei,  europenii se tem de consecințele economice.

Dacă dorește, Rusia are multe opțiuni militare pentru a lovi Ucraina. În schimb, Statele Unite și europenii au o gamă largă de sancțiuni economice cu care să răspundă. Mai trebuie să fim de acord cu ele. Acesta este punctul central al consultărilor în curs între capitale, în timp ce o altă serie intensă se profilează, în încercarea de a evita ce este mai rău.

La Moscova, bursa în scădere bruscă mărturisește o îngrijorare generală. Deocamdată, cancelariile europene  păstrează tăcerea cu privire la nuanțele diferite față de Washington.

Dar este vital să afișăm un front unit în fața amenințării militare rusești și să dezvoltăm un pachet de instrumente care să poată fi folosit imediat, în loc să amânăm, precum în 2014 după anexarea Crimeei și destabilizarea Donbass-ului.

Și tot în Franța, Les Echos notează că Europa speră să iasă din rolul său de simplu observator al negocierilor dintre Moscova și Washington. Dar aceasta, în timp ce nu pot fi mascate diferențele dintre oficialii germani Annalena Baerbock  și Olaf Scholz. În timp ce cancelarul insistă că gazoductul Nord Stream 2 este un proiect pur privat, ministrul său de externe nu își ascunde dorința de a-l boicota, în cazul unui conflict deschis.

 
Revista presei internaționale din 21 ianuarie 2022