Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE reclamă China la OMC, în apărarea Lituaniei - un test major pentru europeni

vapor-cargo-julius-silver-753331.jpg

Vapor cargo
Sursa imaginii: 
Julius Silver / Pexels

Uniunea Europeană a anunțat joi că a deschis un caz la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva Chinei, din cauza practicilor sale comerciale discriminatorii împotriva Lituaniei, care afectează și alte exporturi de pe piața unică a UE. 

China a recurs la această măsură ca represalii pentru deschiderea unei reprezentanțe comerciale a Taiwanului în micul stat baltic. Un test major pentru cei 27, care și-au propus să joace un rol major pe scena globală.

UE înfruntă China din cauza barierelor comerciale, apărând Lituania”, titrează The Wall Street Journal.

Beijingul, care a redus importurile în cadrul unei dispute politice, spune că respectă regulile OMC”.

Financial Times notează că UE are totuși ”puține instrumente legale cu care să răspundă Chinei. A propus un instrument anti-coerciție care ar permite Comisiei să ia măsuri urgente, cum ar fi interzicerea importurilor. Comisarul pentru Comerț Valdis Dombrovskis le-a cerut statelor membre și Parlamentului European să aprobe instrumentul cât mai curând posibil”.

Ca gest diplomatic – comentează Politico - ”mișcarea UE este semnificativă, deoarece Bruxelles-ul reclamă oficial China pentru acțiune ilegală, în timp ce Beijingul nici măcar nu a admis oprirea mărfurilor în porturi.

Mai mult, sesizarea OMC arată că, cel puțin în termeni tehnici, UE este pregătită să obiecteze împotriva subminării integrității pieței unice europene și să protesteze împotriva faptului că un atac asupra unei țări membre ale UE pentru principii politice reprezintă un atac asupra întregului bloc”.

 

Potrivit Bloomberg, ”cazul ar putea reprezenta primul test major pentru un mecanism de soluționare a diferendelor elaborat de UE, cunoscut sub numele de aranjament interimar multipartit de recurs, în care și China, și UE sunt membre”.

Și Le Monde este de părere că, ”pentru Uniunea Europeană, aceasta are valoarea unui test la scară completă. O probă a faptelor pentru unitatea celor douăzeci și șapte și capacitatea UE de a se impune pe scena internațională.

În ultimele luni, relațiile dintre Vilnius și Beijing s-au deteriorat. China nu a apreciat că Lituania a părăsit forumul „17+1”, această legătură esențială a Noilor Drumuri ale Mătăsii care reunește Regatul de Mijloc și 17 țări din Europa Centrală și de Est (inclusiv 12 membri ai Uniunii).

Și ea a fost foarte supărată când micul stat baltic a permis Taiwanului să-și deschidă o reprezentanță oficială cu numele său, în timp ce Beijingul nu recunoaște statalitatea acestei insule.

Cu toate acestea, ceea ce a fost inițial o afacere bilaterală între aceste două țări a devenit rapid o problemă comunitară.

Unele state membre, în special din Europa de Est, „s-au gândit că li se poate întâmpla și lor ceea ce se întâmplă cu Lituania”, a spus un oficial european.

În plus, Beijingul nu s-a mulțumit să pună doar un băț în roțile companiilor lituaniene. Fără să li se dea o explicație, mai mulți producători europeni care folosesc componente din Lituania au pierdut comenzi sau au fost, de asemenea, împiedicați să exporte în China”.

Iar Les Echos consideră că ”acesta este un test important pentru discursul european asupra autonomiei strategice.

Companiile împiedicate în comerțul lor către și dinspre China au fost inițial reticente în a-și reclama dificultățile, dar Comisia Europeană a strâns recent suficiente mărturii și dovezi pentru a lansa o procedură oficială. Ea subliniază că a încercat mai întâi să rezolve disputa bilateral”.

 
Revista presei internaționale din 28 ianuarie 2022