Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Invazia rusă în Ucraina sau ”Așteptându-l pe Godot”

zelensky_ucraina_donbass.png

Președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky în timpul unei vizite de lucru în regiunea Donbass, 8 aprilie 2021
Sursa imaginii: 
https://www.president.gov.ua/

Presa internațională încearcă să ”ghicească” intențiile Rusiei. Deocamdată, totul începe să se asemene tot mai mult cu o piesă de teatru absurd.

The Guardian vorbește despre un ”război fals al Rusiei”, care joacă un teatru suprarealist:

”Tot așteptând ca Rusia să invadeze Ucraina seamănă cumva cu piesa ”Așteptându-l pe Godot”.

Precum în capodopera lui Samuel Beckett, liderul Rusiei, Vladimir Putin este Vladimir cel neliniștit, în timp ce președintele SUA, Joe Biden, este un Estragon, cu pălărie melon, care moțăie frecvent.

Ideea centrală a piesei este că misteriosul Godot, așteptat în orice moment, nu apare niciodată.

După ce Rusia a fost de acord săptămâna trecută să continue să negocieze, cetățenii Ucrainei au motive să spere că criza se va dovedi a fi un non-eveniment – o contribuție deosebită a lui Putin la teatrul absurdului.

Joe Biden anticipează o operațiune rusă la scara Zilei Z.

Dar mulți analiști se așteaptă ca orice atac să fie rapid, ascuns și asimetric, folosind forțe speciale, sabotaj și război cibernetic, ca în Donbas în 2014”.

 

Care este șansa diplomației?

BBC observă totuși că diplomația se intensifică pe zi ce trece:

Toată lumea vrea să fie văzută făcând ceva, dar un lucru nimeni nu vrea să facă: nimeni nu vrea propriile trupe la sol, într-un război în Ucraina împotriva Rusiei.

Dar toți vor să prevină un război în proximitatea Europei; toți vor să oprească eforturile președintelui Putin de a remodela această regiune.

Izbucnirea extraordinară a președintelui Zelensky, care le-a cerut tuturor să se calmeze, a subliniat riscurile escaladării retoricii. Dar un lucru este la fel de clar: dacă acest război escaladează în Ucraina, se va răspândi peste granițe și vor exista războaie prin interpuși”.

Potrivit unei analize a ziarului Financial Times, activismul Marii Britanii în criza din Ucraina zguduie Parisul și Berlinul:

Oficialii francezi și germani se tem că politica externă asertivă a Londrei ar putea redeschide diviziunile din timpul războiului din Irak

Oficial, unitatea occidentală este cuvântul cheie. În particular, Germania și Franța observă cu neliniște cum Regatul Unit își revendică poziția de cel mai entuziast aliat al SUA.

În timp ce Berlinul și Parisul ar prefera o diplomație mai discretă, Londra a acceptat evaluarea Washingtonului cu privire la o amenințare iminentă de invazie și trimite arme antitanc în Ucraina. Tot Londra a divulgat detalii despre un presupus complot de lovitură de stat condus de Rusia în Kiev”.

De partea sa, Le Monde vede în această criză ”un puseu de febră” într-un echilibru istoric al puterii.

”Mijloc de presiune sau truc de poker? De la sfârșitul lunii octombrie 2021, președintele rus Vladimir Putin a adunat peste 100.000 de militari lângă granițele Ucrainei. Țara trăiește cu teama unei invazii rusești, prezentată de Washington ca „iminentă”.

Întrebarea este când și cum se va termina această escaladare. Președinții Emmanuel Macron și Vladimir Putin au convenit vineri cu privire la nevoia de detensionare și de continuare a dialogului”.

 

Problema Germaniei în raport cu aliații

În sfârșit, revista Der Spiegel vorbește despre ”prețul ezitării Berlinului” în criza ucraineană.

Germania trimite 5.000 de căști în Ucraina, dar atât. Mulți dintre aliații NATO ai Berlinului, inclusiv SUA, nu sunt impresionați.

Rusia a strâns tot ce este necesar pentru a duce un război adevărat, spune un membru al unei agenții de informații occidentale și are o gamă întreagă de posibilități militare la dispoziție.

Armata ucraineană nu are nicio șansă împotriva forței ruse, consideră agentul de informații occidental, mai ales din cauza superiorității în aer a Rusiei.

Și armele din Occident nu ar putea schimba situația, ceea ce înseamnă că astfel de livrări ar fi puțin mai mult decât simbolice.

Dar gesturile simbolice sunt și ele importante. O astfel de mișcare i-ar demonstra lui Putin că Occidentul este unit.

Iar aici, aliații ar trebui să vadă că Germania este un partener de încredere – chiar dacă Berlinul insistă continuu că loialitatea sa nu este pusă la îndoială, că Germania lucrează strâns împreună cu SUA și că nu a fost confruntă cu critici”.

 
Revista presei internaționale din 31 ianuarie 2022