Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Canada: de la anti-vaccinism la contestare generală și umbra atacării Capitoliului

canada_proteste.png

Proteste împotriva măsurilor sanitare la Ottawa, Ontario, Canada, 3 februarie 2022
Sursa imaginii: 
© Patrick Doyle, Reuters via France24

Primarul oraşului Ottawa, Jim Watson, a declarat luni stare de urgență. El a descris  situaţia ca fiind „scăpată de sub control” . Capitala canadiană este paralizată de peste o săptămână de opozanţii măsurilor sanitare. Poliţia și-a înăsprit tonul împotriva manifestanţilor, notează AFP, citată de Agerpres. Presa internațională descrie natura mișcării de protest.

The New York Times notează că atmosfera manifestațiilor din weekend a fost în general pașnică, chiar festivă. Dar la Ottawa, capitala Canadei, autoritățile s-au declarat depășite.

Protestele au paralizat centrul orașului cu trafic, zgomot și plângeri de hărțuire, iar unii locuitori au spus că le este teamă să mai iasă din case.

Protestele au fost  declanșate inițial de vaccinarea obligatorie pentru camionagii care trec granița din Statele Unite, dar de atunci s-au extins pentru a atrage mii de alți protestatari de dreapta, nemulțumiți din cauza mai multor probleme, inclusiv guvernarea premierului Justin Trudeau. Protestele generează, de asemenea, tensiuni între libertatea de exprimare și de protest în Canada și imperativul forțelor de ordine de a menține ordinea publică.

După cum informează Le Monde, circa 450 de amenzi au fost emise de sâmbătă dimineață, inclusiv pentru zgomot excesiv sau folosirea artificiilor, potrivit poliției din Ottawa.

Poliția susține că protestatarii s-au implicat peste noapte într-un comportament perturbator sau ilegal, care a reprezentat riscuri pentru siguranța publică sau a sporit „stresul” locuitorilor

Aceștia se declară exasperați de haosul provocat de mișcare și au lansat un proces colectiv cerând daune de aproximativ 10 milioane de dolari canadieni (7 milioane de euro) împotriva organizatorilor”, mai scrie  ziarul francez.

„Starea de urgență și multiplicarea intervențiilor poliției reprezintă o schimbare semnificativă în răspunsul la situația haotică din Ottawa”, observă Radio-Canada, citat de Courrier International. „În același timp, politicienii locali, statali și federali au condamnat acțiunile protestatarilor și au cerut o soluție. Dar natura acestei soluții rămâne incertă”.

The Washington Post amintește că inițial, „convoiul pentru libertate a fost lansat pentru a protesta împotriva reglementărilor  americano-canadiene care impun șoferilor de camion transfrontalieri să fie vaccinați complet. Dar totul s-a transformat într-o mișcare de opoziție față de toate măsurile de sănătate – decise în principal la nivel provincial – și față de Justin Trudeau, premierul țării, reales în septembrie anul trecut. Mulți observatori și mass-media au evidențiat implicarea elementelor de extremă dreapta în organizarea mișcării.

Sindicatul camionagiilor s-a distanțat de proteste, subliniind că 90% dintre membrii săi au fost vaccinați - într-o țară în mare parte pro-vaccin”.

 

”Ceva s-a rupt în Canada”

Ziarul canadian Toronto Star consideră totuși că „ceva s-a rupt săptămâna aceasta în Canada. Națiunea care și-a afirmat întotdeauna cu mândrie valorile de civilitate și respect pare să dispară, înlocuită cu ceva mult mai american decât canadian. În Ottawa și Alberta, operațiunile pentru a pune capăt blocadelor și ocupărilor ar fi început deja dacă protestatarii ar fi fost predominant indigeni sau negri. Acest standard dublu flagrant, cu sute de albi care nu primesc nici măcar o amendă pentru parcare ilegală, va merita o explicație atunci când totul se va termina.”

Iar Politico remarcă faptul că ”premierul Trudeau, care la sfârșitul lunii ianuarie i-a numit pe protestatari „minoritate marginală”, nu a făcut niciun comentariu public, începând de joi, cu privire la o mișcare despre care autoritățile spun că include membri ai extremei drepte. Aceasta primește finanțare substanțială de la donatori americani, a fost aplaudată de către fostul președinte Donald Trump și se poate compara cu atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021”.

 
Revista presei internaționale din 8 februarie 2022