
Presa internaţională
Convoiul european al ”libertății”, departe de impactul canadian
proteste_franta.png

După cum transmite The Washington Post, convoaiele din țările europene s-au epuizat în cea mai mare parte, dar mai multe grupuri s-au concentrat spre Paris în weekend, perturbând temporar traficul pe anumite părți ale celebrului bulevard Champs-Élysées.
Aceasta în ciuda desfășurării a peste 7.000 de polițiști. Poliția, care avertizase cu privire la amenzi și arestări, a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile.
Avertismentele severe din partea autorităților naționale și locale din Belgia par să fi descurajat convoaiele din alte părți să intre în inima capitalei – cel puțin pentru moment.
Pe canalele de socializare Telegram, unde protestatarii se coordonează, oamenii au împărtășit informații despre vehiculele care au fost deviate către o parcare din afara centrului orașului și au îndemnat potențialii demonstranți să meargă pe jos spre Cartierul European.
Alții au spus pe rețelele de socializare că au decis să se îndrepte către Strasbourg, orașul francez care servește drept sediu oficial al Parlamentului European, în loc să continue la Bruxelles.
Prezența masivă a poliției atât la Bruxelles, cât și la Paris a subliniat nervozitatea din capitalele occidentale cu privire la capacitatea unor grupuri relativ mici de protestatari de a provoca perturbări majore prin încercarea de a ocupa părți ale orașelor cu vehicule.
Le Figaro afirmă că mișcarea, inspirată de cea care a paralizat Ottawa, a cerut desființarea permisului de vaccinare, cât și îmbunătățirea puterii de cumpărare.
În cele din urmă s-a limitat la blocarea temporară a Champs-Élysées.
Stabilirea unui profil tipic al protestatarilor este dificilă. Majoritatea pare să provină din mișcarea „vestelor galbene”, ale cărei sloganuri sunt preluate. De multe ori răsună strigătul „Libertate”, tradițional în demonstrațiile anti-certificat. Vârsta medie este în jur de 45 de ani, foarte puțini tineri au putut fi văzuți.
Situația rămâne delicată
Într-o primă observație, editorialistul revistei Le Point vede o tendință franceză de a imita tot ce vine din America de Nord.
Este adevărat, anumite cereri sunt justificate. Dar editorialistul atrage atenția asupra nevoii mass-mediei de ”sânge proaspăt”. El prevede că platourile de televiziune vor fi din nou gazdele ”unor oameni care ne vor vorbi ca niște conspiratori radicalizați și al căror cuvânt va fi proslăvit”.
Dacă scenariul îi poate face pe mulți să zâmbească, editorialistul avertizează: „Nu râdeți! Violența nu este departe, iar o astfel de mișcare, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, este de temut. Situația este delicată, momentan totul este delicat”.
În Canada, Podul Ambasadorului, care leagă țara de Satele Unite a fost redeschis duminică seara, după aproape o săptămână, relatează ziarul The Globe and Mail.
Ziarul adaugă că ”închiderea podului a ilustrat impactul pe care un număr mic de protestatari hotărâți, aproximativ 200, îl poate avea pe o rută de frontieră prin care trec zilnic mărfuri de sute de milioane de dolari. După câteva zile de izolare, fabricile auto din Ontario au lucrat la ralanti sau au anunțat închideri temporare.
Radio-Canada raportează, de partea sa, că în ultimele zile „contra-demonstrațiile s-au intensificat la Ottawa”.
Sute de oameni au protestat sâmbătă. Duminică, „un grup a blocat o intersecție majoră pentru a împiedica vehiculele să se alăture convoiului principal din centrul orașului”.