Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazul Valieva: Rusia, în centrul unui nou scandal de dopaj

kamila_valieva.png

Kamila Valieva în timpul unui antrenament, Beijing, 14 februarie 2022
Sursa imaginii: 
© Anne-Christine Poujoulat, AFP via France24

Presa internațională comentează intens decizia Curții de arbitraj sportiv care i-a permis patinatoarei ruse Kamila Valieva să concureze, în ciuda faptului că nu a trecut un test antidoping. Medaliile sportivei vor fi însă reținute, până la rezolvarea cazului. Sunt puse în discuție atât credibilitatea jocurilor cât și vulnerabilitățile sportivilor adolescenți.

Rusia, căreia i se interzice să concureze la Jocuri sub propriul său steag din cauza istoriei sale de dopaj, a intrat din nou în lumina reflectoarelor din cauza acestui caz, transmite BBC.

Dar Denis Oswald, care a prezidat comisia CIO ce a analizat încălcările de dopaj de către sportivii ruși la Jocurile de la Soci din 2014, a spus că în această etapă pare să „nu existe nicio legătură cu dopajul instituționalizat pe care l-am avut la Soci”, dar că îi este greu să-și facă o părere fără toate detaliile.

După cum apreciază The New York Times, oficialii olimpici se confruntă cu poate cea mai aprinsă controversă de la aceste Jocuri de iarnă:

Decizia extraordinară i-a frustrat și a înfuriat pe mulți oameni din sport care spun că tocmai sportivii onești suferă pe nedrept din cauza prezenței Valievei în competiție. Există deja un lung istoric al Rusiei de încălcare a regulilor și a unui eșec semnificativ al sistemului menit să elimine înșelătoriile”.

CNN notează că decizia a provocat reacții rapide din partea SUA și a unor organisme sportive, dar și satisfacția Rusiei.

”Alexander Gorshkov, președintele Federației Ruse de Patinaj Artistic, a numit decizia „o sărbătoare a bunului simț și a justiției”, potrivit agenției de stat RIA Novosti. Însă, șeful Agenției SUA Anti-Doping (USADA), Travis Tygart, a spus că Rusia „a deturnat competiția” și „i-a afectat pe sportivii curați”. Alții s-au grăbit să sublinieze vulnerabilitatea Valievei ca minoră. Global Athlete, un grup care lucrează pentru schimbarea în lumea sportului, a cerut „reformarea imediată” a sistemelor anti-doping”.

 

Problemele sportivilor adolescenți

Potrivit Le Monde, vârsta sportivei și responsabilitatea anturajului ei adult se află de fapt în centrul acestui caz: potrivit lui Rachael Denhollander, o fostă gimnastă americană devenită avocată, „copilul nu ia decizia de a risca potențial tot ceea ce a muncit din greu” pentru dopaj. Președintele Agenției Mondiale Antidoping (WADA), Witold Banka, a considerat „crud și de neiertat” dopajul minorilor, făcând apel la „interzicerea pe viață” a adulților care ar fi responsabili pentru aceasta.

Publicația germană TAZ, citată de portalul Eurotopics,  vorbește  „despre sport ca spațiu periculos pentru adolescenți. Presiunea mentală, metodele brutale de antrenament pot avea ca efect întârzierea pubertății sau relațiile problematice de încredere între tineri și antrenorii lor, care pot culmina în violență sexuală. Acestea sunt problemele cărora sportul trebuie să le facă față.”

Revista americană Time amintește că ”încă înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing, centrul atenției era deja pus pe școala antrenoarei Eteri Tutberidze, care de ani de zile a produs ceea ce pare a fi o bandă rulantă de patinatori tineri – în general de 15 sau 16 ani – care strălucesc puternic și captează atenția lumii pentru un sezon, doar pentru a fi înlocuiți cu următorul model, adesea mai talentat, în sezonul următor”.

Dar ce este Trimetazidina, substanța care ar fi fost găsită în corpul sportivei? Sky Sports explică: ”este un medicament metabolic utilizat pentru a trata angina pectorală și durerile toracice cauzate de lipsa aportului de sânge și oxigen a inimii.

Poate fi folosit și pentru a reduce simptomele de vertij și vedere încețoșată.

Denumit uneori TMZ, funcționează prin creșterea fluxului de sânge de la inimă către restul corpului. Fluxul sanguin crescut către mușchi îi face să lucreze mai bine și îmbunătățește rezistența, motiv pentru care substanța este interzisă de Agenția Mondială Anti-Doping. A mai fost folosit în sport? Da. Cel mai faimos caz l-a implicat pe înotătorul chinez Sun Yang. Triplul campion olimpic a fost interzis timp de trei ani în 2014, după ce a fost testat pozitiv”.

 
Revista presei internaționale din 16 februarie 2022