Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia a lovit foarte aproape de frontiera NATO. Care pot fi consecințele?

mariopol_ucraina.png

Vedere din satelit a orașului ucrainean Mariopol după atacul rusesc din cadrul ”operațiunii militare de demilitarizare a Ucrainei” desfășurate de forțele armate ale lui Putin, 12 martie 2022
Sursa imaginii: 
©MAXAR TECHNOLOGIES / Reuters / rfi.fr

Armata rusă a bombardat Centrul Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității Yavoriv. Obiectivul este situat la 30 km nord-vest de orașul ucrainean Lviv, aproape de granița cu Polonia. Războiul ajunge astfel foarte aproape de frontierele NATO. Cu ce consecințe? – se întreabă comentatorii.

Financial Times observă că atacul a venit la o zi după ce ministrul adjunct de externe al Rusiei a desemnat convoaiele de arme occidentale către Ucraina drept „ținte militare legitime”,

The New York Times precizează că în acest centru se antrenează o mie de luptători străini înrolați în legiunea internațională, formată pentru a sprijini Ucraina.

Instructori străini, americani și canadieni în special, au supravegheat și pregătirea soldaților ucraineni acolo în ultimii ani. Tot acolo „Ucraina a desfășurat, înainte de invazie, majoritatea exercițiilor sale împreună cu țările NATO, ultimele importante datând din septembrie.

”Închideți cerul!”

La Tribune notează că ”o parte din ajutorul militar livrat Ucrainei de către țările occidentale ajunge pe această bază. Potrivit guvernatorului local, Rusia a tras 30 de rachete asupra obiectivului. ”Acesta este un nou atac terorist împotriva păcii și securității în apropierea graniței UE-NATO. Trebuie să acționăm pentru a opri acest lucru. Închideți cerul!", a continuat oficialul. Kievul cere crearea unei zone de excludere deasupra Ucrainei, dar NATO refuză pentru a nu extinde conflictul”, relatează ziarul francez.

”Numai Putin poate pune capăt războiului - dar el își  crește bilanțul brutal și potențialul de contagiune”, rezumă o analiză a CNN.

De fapt, războiul devine din ce în ce mai periculos și mai aproape de a scăpa de sub control după ce Moscova a spus că va viza transporturile de arme occidentale către forțele armate ucrainene care au contribuit la încetinirea avansului Rusiei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat duminică seara că este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești să cadă pe teritoriul NATO - în timp ce și-a reînnoit apelul pentru ca alianța să închidă cerul asupra țării sale.

”Puțin probabil”

The Guardian asigură că ”apropierea de granița NATO poate părea deranjantă, dar s-au luat măsuri pentru consolidarea apărării aeriene”.

În ciuda retoricii, un atac direct rusesc asupra unei țări NATO, cu apărarea recent întărită, ar fi puțin probabil în orice circumstanță, dar mai ales având în vedere modul în care forțele Moscovei se luptă, pierzând oameni și materiale în atacul lor asupra Ucrainei.

Cu toate acestea, prezența bateriilor Patriot este menită să asigure că va fi posibilă interceptarea oricăror rachete rătăcite care intră în spațiul aerian polonez, pe măsură ce ofensiva rusă împotriva Ucrainei se apropie de vestul țării.

România, o altă țară NATO care se învecinează cu Ucraina, are deja propriul sistem Patriot, în timp ce Germania și Țările de Jos au declarat în urmă cu câteva zile că vor repoziționa sisteme care le aparțin într-o altă țară de graniță, Slovacia.

În ceea ce privește furnizarea de arme occidentale Ucrainei, experții cred că este puțin probabil ca aceasta să fie afectată serios de un singur atac.

Granița polono-ucraineană are o lungime de peste 300 de mile și se iau măsuri pentru a ascunde proviziile vitale pe măsură ce trec în țară.

În mod realist, nu este posibil ca mișcarea armelor să fie zădărnicită cu lovituri aeriene periodice, deoarece teritoriul este prea vast. Aceasta se poate face doar acolo unde forțele Moscovei domină o zonă. Deocamdată, trupele terestre rusești, concentrate pe Kiev și orașele din est, sunt departe de Lviv și de granița de vest.

 
Revista presei internaționale din 15 martie 2022