Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderii UE încearcă să evite recesiunea și criza energetică prin importul comun de gaze

summit_ue_foarte_bun.jpg

Summit UE la Bruxelles, februarie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Council of the European Union

Uniunea Europeană se îndreaptă către achiziționarea în comun de gaze naturale și vrea să se asigure că instalațiile sale de stocare vor fi aproape pline pentru a încerca să evite o altă criză legată de dependența sa de energia rusă. Tema se află pe masa liderilor care se vor reuni începând de astăzi în Consiliul European. Este un pas strategic esențial, cred comentatorii. Dar nu lipsit de obstacole.

ABC News informează că blocul celor 27 de națiuni recunoaște acum că a fost mult prea dependent de Rusia pentru gaze naturale și petrol și face mari eforturi acum ca să găsească combinația potrivită de sancțiuni pentru a pedepsi Kremlinul, în timp ce încă are nevoie de combustibili fosili rusești.

Proiectul de concluzii ale summitului de joi și vineri, obținut de Associated Press prevede că „în vederea iernii viitoare, statele membre și Comisia vor lucra de urgență împreună la achiziționarea în comun de gaz metan, gaz lichefiat și hidrogen”. Detaliile unei astfel de tranzacții ar mai trebui să fie stabilite.

Potrivit publicației grecești Kathimerini, ”cu prețurile la energie ridicate și livrările scăzute, UE vrea să învețe din ultima criză – pandemia de Covid-19. Statele membre s-au unit pentru a cumpăra vaccinuri în cantități uriașe pentru o distribuție echitabilă.

Acum, UE importă 90% din gazul natural folosit pentru a genera electricitate, încălzirea locuințelor și industria de aprovizionare, Rusia furnizând aproape 40% din gazul UE și un sfert din petrolul său.

Deși cele mai recente sancțiuni europene împotriva Rusiei – inclusiv interzicerea tranzacțiilor cu banca centrală rusă – sunt fără precedent, blocul a avut grijă să evite perturbarea fluxului de energie”, scrie publicația din Grecia. 

Și tot aceasta avertizează că ”scumpirile și nemulțumirea populară pot dovedi, în cele din urmă, armele secrete ale președintelui rus Vladimir Putin, care se bazează pe faptul că europenii vor evita oprirea importurilor de gaze. Nu este ușor pentru un lider occidental să aleagă între foame și război. Și pare imposibil să vorbim despre asta chiar și în Europa anului 2022.”

 

Dependența de Rusia, o chestiune complicată

 

Summitul se pregătește să stabilească achiziții comune de gaze, dar să evite interzicerea petrolului din Rusia”, titrează EU Observer.

Cei 27 intenționează să stabilească „mecanismele de solidaritate necesare” și „să completeze și să îmbunătățească interconectările”.

Ei ar analiza, de asemenea, cum să „optimizeze” funcționarea piețelor de energie și ar cere Comisiei UE să ia „inițiativele necesare”.

Comisia a propus deja un sistem pentru achiziționarea în comun a stocurilor strategice de gaze pentru a oferi un tampon împotriva potențialelor întreruperi ale aprovizionării”

Cumpărând energie împreună, cei douăzeci și șapte ar dobândi o putere de negociere mai mare, consideră Le Monde.

Vom fi mai puternici împreună, dacă evităm să ne concurăm unii pe alții.

Și este cazul în special pentru Berlin. În ultimele săptămâni, ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, a multiplicat contactele cu furnizorii: în ultimul weekend, a fost în Qatar și luni, în Emiratele Arabe Unite.

Nemții se comportă foarte rău”, spune un diplomat pentru Le Monde. „Când Moldova, care are probleme reale de aprovizionare în acest moment, a vrut să cumpere gaze din Azerbaidjan, i s-a spus că germanii deja trecuseră pe acolo”, continuă diplomatul.

Irish Independent, citat de Eurotopics, notează că ”atât Germania, cât și Italia depind foarte mult de aprovizionarea cu gaz. În general, UE primește 40% din aprovizionarea cu gaze din Rusia, iar impactul unei interdicții a importului de energie asupra costului vieții, care deja crește în spirală și riscul pentru sute de mii de locuri de muncă, este acum foarte real.

O mare recesiune economică se profilează. Aceasta este o dilemă morală pentru UE, deoarece are de ales între pierderea mijloacelor de trai într-o serie de țări și moartea în Ucraina. Nu există soluții ușoare pentru aceasta. Dar discuțiile trebuie să continue și semnele de dezbinare a statelor membre ale UE, de care beneficiază Putin, trebuie risipite cu orice preț”.

 
Revista presei internaționale din 24 martie 2022