Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce cadou îi pot face trupele ruse lui Vladimir Putin, de 9 mai?

rusia_9_mai_ziua_victoriei.jpg

Parada militară de la Moscova dedicată Zilei Victoriei, 9 mai 2015
Sursa imaginii: 
kremlin.ru via commons.wikimedia.org

Războiul din Ucraina poate intra într-o nouă fază, extrem de periculoasă, odată cu ofensiva rusească din est. În același timp, guvernele occidentale analizează acuzațiile conform cărora trupele ruse ar fi folosit armament chimic la Mariupol.

Newsweek reia afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin potrivit căruia țara sa nu are „o altă opțiune” decât să invadeze Ucraina și că ceea ce el numește o „operație militară specială” are ca scop salvarea oamenilor din regiunea Donbas.

Putin a făcut aceste observații în timp ce participa marți la o ceremonie de decernare a premiilor la Cosmodromul Vostochny din estul îndepărtat al țării. El a continuat să apere obiectivele Rusiei în Ucraina, pe care le-a considerat a fi ” absolut clare și nobile”.

Comentariile sale vin pe fondul îngrijorărilor tot mai mari pentru orașul Mariupol, unde forțele ruse sunt aparent gata să lanseze o ofensivă majoră. Pe de altă parte, guvernele Marii Britanii și Australiei au spus că investighează rapoarte neconfirmate conform cărora forțele ruse ar fi folosit agenți chimici în atacurile asupra Mariupolului, mai scrie Newsweek.

Cu privire la aceste acuzații, BBC transmite că nu au fost prezentate dovezi care să confirme utilizarea armelor chimice.

Dar Pentagonul a numit potențiala utilizare a armelor „profund îngrijorătoare”.

Națiunile occidentale au avertizat că utilizarea armelor chimice ar marca o escaladare periculoasă a conflictului și s-au angajat să ia măsuri ferme dacă Rusia va efectua astfel de atacuri. Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că guvernul investighează acuzațiile, adăugând că ipotezele timpurii sugerau că a fost folosită muniție cu fosfor.

Fosforul nu este clasificat drept armă chimică în conformitate cu Convenția privind armele chimice, dar folosirea lui ca armă incendiară în apropierea civililor ar fi ilegală. Marți, forțele separatiste pro-ruse din Donețk au negat un asemenea atac.

 

O evoluție periculoasă

Globe&Mail notează că dacă acuzațiile vor fi dovedite, aceasta ar marca o nouă evoluție periculoasă într-un război care a lăsat deja în urmă moarte și distrugere.

Aproximativ un sfert din cei 44 de milioane de locuitori ai Ucrainei au fost forțați să-și părăsească casele, orașele s-au transformat în grămezi de moloz și mii de oameni au fost uciși sau răniți – mulți dintre ei civili.

După ce trupele lor s-au blocat în fața rezistenței ucrainene, rușii au abandonat deocamdată încercarea de a captura capitala Kiev. Ei își dublează eforturile în est, iar forțele ucrainene se străduiesc pentru a face față unei noi ofensive.

În The New York Times citim că Putin apără războiul în timp ce aliații avertizează asupra unei noi etape periculoase .

Oficialii ucraineni și occidentali se tem că războiul intră într-o nouă fază, mai periculoasă, deoarece forțele ruse lansează lovituri pentru a pulveriza infrastructura civilă, în timp ce încearcă să submineze operațiunile de sprijin logistic ale forțelor ucrainene.

Remarcile sfidătoare ale liderului rus – inclusiv afirmația sa că „scopul principal” al războiului este „ajutorarea oamenilor” – au venit în timp ce oficialii din Statele Unite, Marea Britanie și Australia au declarat că investighează o afirmație neverificată conform căreia Rusia a folosit un posibil agent chimic în timpul asediului orașului-port Mariupol.

Având în vedere sensibilitatea problemei și dificultatea de a obține informații fiabile din orașul asediat, guvernul ucrainean a adoptat o poziție prudentă, spunând că raportul ar trebui investigat amănunțit.

Dar ce pregătesc generalii ruși, forțați să-și revizuiască planurile? – întreabă Le Point.

”Pentru ei, următorul termen important este 9 mai, ziua în care țara sărbătorește marea victorie patriotică asupra Germaniei naziste.

Ce trofeu îi pot aduce lui Vladimir Putin în acea zi? O victorie totală în Donbass? Experții militari francezi consideră obiectivul de neatins.  „În orice caz nu pentru 9 mai 2022”, spune un ofițer superior, care amintește un lucru: în estul țării, Rusia va găsi cele mai bune trupe ucrainene în fața ei. Cucerirea unui teritoriu este una, dar după aceea trebuie să-l poți ține, iar asta necesită o mulțime de trupe”, adaugă un alt comandant.

„Cea mai grea parte rămâne de făcut”, rezumă el, lansând un avertisment: „Nerăbdarea Rusiei începe să se simtă și va avea o consecință directă în creșterea nivelului de violență”.

 
Revista presei internaționale din 13 aprilie 2022