
Presa internaţională
Un arsenal nuclear european pentru descurajarea Rusiei. Este posibil?
portavion_franta.jpg

Der Spiegel vorbește despre dezbaterea de la Berlin, care a fost tabu timp de zeci de ani: are nevoie Europa de o forță de descurajare nucleară proprie?
La scurt timp după ora 8:30 a.m., pe 12 iulie 2018, Donald Trump l-a întrebat pe consilierul său pentru securitate națională John Bolton: „Vrei să faci ceva istoric?”
Președintele Statelor Unite tocmai își petrecuse noaptea în Misiunea SUA la sediul NATO din Bruxelles și acum se confrunta cu o zi lungă de întâlniri la summit. Cina cu șefii de stat și de guvern din alianța transatlantică îl pusese într-o dispoziție proastă. Încă o dată, majoritatea aliaților NATO ai Americii au refuzat să promită o creștere a cheltuielilor pentru apărare. Și pe deasupra, cancelarul german Angela Merkel nu a vrut să suspende construcția conductei Nord Stream 2.
„Suntem afară”, le-a spus Trump consilierilor săi tulburați, adăugând: „Nu ne vom lupta cu cineva pe care ei îl plătesc”.
Referirea a fost la președintele rus Vladimir Putin și la dependența multor țări europene de importurile de energie din Rusia.
Bolton, așa cum descrie în memoriile sale, a început să se întrebe dacă va trebui să demisioneze până la sfârșitul zilei, dacă Trump își va îndeplini planul. Împreună cu secretarul de stat Mike Pompeo, el a reușit să-l împiedice pe președinte să iasă din NATO.
Dar dacă Trump va reuși să se întoarcă la Casa Albă după alegerile din 2024, asta ar putea foarte bine să aducă o criză majoră în inima alianței. „Într-un al doilea mandat, cred că s-ar putea retrage din NATO”, a declarat Bolton pentru Washington Post la începutul lunii martie. „Și cred că Putin aștepta asta”.
Războiul din Europa de Est a scos la iveală o serie de iluzii. Ideea că livrările rusești de gaze naturale nu ar putea fi folosite ca o armă politică, de exemplu.
Ca răspuns la agresiunea lui Putin, guvernul lui Olaf Scholz intenționează să injecteze 100 de miliarde de euro în apărarea Germaniei, în timp ce ministrul de externe Annalena Baerbock a promis că până la sfârșitul anului va dezvolta o strategie de securitate națională care să reflecte interesele Germaniei. Berlinul, în mod uimitor, nu a avut niciodată până acum o asemenea strategie.
Dar ce s-ar putea întâmpla dacă SUA s-ar retrage din NATO și i-ar lăsa singuri pe cei din Europa cu un dictator care încalcă toate normele și nu se dă înapoi de la sacrificarea civililor?
La Berlin, există speranța că o dezbatere strategică va începe după alegerile prezidențiale din Franța. Macron conduce o cursă strânsă, cu Marine Le Pen . Iar populista de dreapta Le Pen și-a anunțat deja intenția de a părăsi structura de comandă a NATO dacă va câștiga alegerile, notează Der Spiegel.
The Atlantic a discutat cu președintele Vorodimir Zelenski și cu Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui.
Ei și-au exprimat nerăbdarea cu privire la ritmul în care administrația Biden furnizează noi arme. Joe Biden tocmai a făcut un angajament suplimentar de 800 de milioane de dolari pentru apărarea Ucrainei.
Yermak ne-a spus că el și Zelensky au relații puternice cu mulți jucători cheie americani – o schimbare radicală față de administrația anterioară, care și-a retras ambasadorul chiar înainte de mult discutatul apel al lui Donald Trump cu Zelensky (care a declanșat tentativa de demitere) și nu l-a înlocuit niciodată.
Și totuși, chiar dacă relațiile sunt grozave, armele nu vin suficient de repede.
Dar dacă liderii occidentali îl pot frustra pe Zelensky, rușii îl trimit spre disperare. Din când în când, de la începutul războiului, a vorbit în rusă și s-a adresat publicului rus, ceva ce este obișnuit să facă: este ceea ce a făcut cândva pentru a-și câștiga banii. Compania sa de producție de film și televiziune a fost una dintre cele mai mari din regiune, cu un birou la Moscova și telespectatori din fosta Uniune Sovietică.
Relația sa productivă cu Rusia și rușii s-a încheiat în 2014, când oamenii pe care îi cunoștea de ani de zile au încetat să-i mai vorbească: „Nu mă așteptam de la acești oameni, mulți parteneri, cunoștințe – credeam că îmi sunt prieteni, dar ei nu au fost”.
De atunci, mulți oameni pe care îi cunoștea s-au schimbat, „au devenit mai brutali”.
Pe măsură ce Rusia a închis alternativele la mass-media de stat - închiderea ziarelor independente, canalelor de televiziune și posturilor de radio - Zelensky a constatat că vechii lui cunoscuți s-au închis și mai mult.
„Chiar și acea mică parte a oamenilor inteligenți de acolo, a început să trăiască în această bulă informațională”, și îi este foarte greu să o străpungă. ”Este virusul nord-coreean.”